Konya İl Tarım Meclisi Önerisi

Konya İl Tarım Meclisi Önerisi
Konya’da İl Tarım Meclisi kurmayı hedefledikleri söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, “Konya’ya yapılacak tarımsal yatırımların, planlamaların, çalışmaların o mecliste tartışılıp sonuca bağlanmasını istiyoruz..

Konya’da İl Tarım Meclisi kurmayı hedefledikleri söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, “Konya’ya yapılacak tarımsal yatırımların, planlamaların, çalışmaların o mecliste tartışılıp sonuca bağlanmasını istiyoruz” dedi

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, Türkiye’nin ve Konya’nın tarım ekonomisini değerlendirdi. Türkiye tarımının pandemi sürecinde değer kazandığına dikkat çeken Bayramoğlu, “Sanayi her zaman tarımın önüne geçti” dedi.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, Türkiye’nin tarım ekonomisini değerlendirdi. Pandemi süreci ile birlikte tarımın öneminin bir kez daha değer kazandığını dile getiren Prof. Dr. Bayramoğlu, kalkınma planlarının tarım üzerine yapılması gerektiğimi söyledi.

SANAYİ TARIMIN ÖNÜNE GEÇTİ

Türkiye’nin gelişme ve kalkınma planlarında her zaman farklı ülkelerin gelişimlerini takip ettiğini, bu nedenle sanayinin tarımın önüne geçtiğini ifade eden Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, “Özellikle pandemi döneminde tarımın değer kazanmış olması, farkındalık oluşturmuş olması gerçekten üzücü. Biz kalkınmamızı tarım sektörü üzerine kurgulamalıydık, bunu da şu ana kadar çoktan tamamlamış olmalıydık. 1980’den bu tarafa birçok kalkınma planlarında kırsal kalkınma adı altına tarıma yönelik birçok planlama yapılmış ama hiçbirinde başarıya ulaşılmamış. Sadece bir iki küçük yatırımların çerçevesinde kalmış ve sanayi her zaman tarımın önüne geçmiş. Bu da uluslararası camiada ve diğer ülkelerde, sürekli sanayi atılımı yapması bizim de sanayi atılımı yapmamız gerektiğini ön plana çıkartmış. Üretim faktörlerinin hangisi zenginse ülkelerdeki kalkınma ondan başlamalıdır. Bizim lokomotifimiz, Cumhuriyet tarihinden bu yana bakıldığında kesinlikle topraklarımız, kaynağımız, ekolojimizin 4 mevsim olarak uygun olması, farklı ürünler yetiştirebilecek durumda olmamız nedeniyle tarım olmalıydı. Ama biz bunu her zaman göz ardı ettik. Sürekli sanayiyi tercih ettik” dedi.

GELECEK YIL ÜRETİMDE DEZAVANTAJ YAŞANMAYACAK

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yoğun bir şekilde etkisini gösteren pandemi sürecinde gıda stoku sorunu yaşanmadığını bunun bir nedenin de Ramazan öncesi olduğunu dile getiren Bayramoğlu, “Bizler pandemi süreci boyunca market raflarında bir tane ürünün eksikliğini yaşamadık. Bunun temel sebeplerinden bir tanesi Ramazan öncesiydi. Ramazan öncesi tüm perakende sektörü stokunu hazırlar hem de fazlasıyla yapar, çünkü psikolojik olarak bizlerin de ramazanda tüketimimiz artar. Tarım bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı özel sektöre anında bir çalışma yaptırdı ve eldeki stokun 2020’nin sonuna kadar yeteceği konusunda beyan verdi. Milletçe bu konuda zaten rahattık. O günden bu yana da sadece, pandemi bir sonraki yıl da devam ederse, bir sonraki yılın üretimi nasıl olacak sorusu vardı. Tarım Bakanlığı gerekli tedbirleri hızlı bir şekilde aldı. Zaten tarım sektöründeki faaliyetlerde nüfus yoğunluğu az olunca, pandeminin yayılmasına olanak verecek bir sıkıntı da görülmeyince, bakanlık işçilerin çalışması ve taşınması ile ilgili bir takım düzenlemeleri yaptı. Gelecek senelerdeki üretim açısından da dezavantaj oluşmadı”

ELİMİZDE NİTELİKLİ VERİ YOK

Zeki Bayramoğlu, Türkiye’de tarım için planlama yapacak nitelikli bir veri olmadığını, bu nedenle iyi bir koordinasyon sağlanamadığını söyledi. Türkiye’nin sosyolojik ve ekonomik kısımları belirlenerek destek verilmesi gerektiğine dikkat çeken Bayramoğlu, “Türkiye çok büyük bir ülke, sosyolojik yapıları, ekonomik durumları çok farklı insanların bir arada olduğu bir ülke, onun için küçük küçük bölgelere ayıralım istiyorum. Konya’nın ilçeleri bile birbirinden farklı, üretim deseni açısı da dahil. Karapınar’daki çiftçiye de Bozkır’daki çiftçiye de aynı destek veriliyor, buraların yapısı tamamen farklı o yüzden böyle bir şey yok. Çukurova’da mısırın maliyeti 300 lira burada 800 lira ve aynı destek veriliyor. Dolayısıyla bunların hepsinin toparlanıp bir planlama çerçevesinde yapılması gerekir. Planlama yapılırken sadece ekolojik yapı değil aynı zamanda nüfusun sosyodemografik yapısı da dikkate alınmalı. Mesela Yörükler topografyası engebeli olan bölgelerde hayvancılık yapabilirler, o kültüre sahipler. Çumra’da yetişmiş bir adama ovada koyun yetiştir diyemezsiniz. Destek vereceğiniz insanların da kültürel yapılarını göz önünde bulundurmalısınız. İyi bir organizasyon için, iyi bir koordinasyon gerekli. İyi bir koordinasyon için de çok iyi bir planlama gerekli. İyi bir planlama yapabilmek için de sağlam veri gerekli. Şu an itibariyle ne kadar hayvanımız var, ne kadar çiftçimiz var bilemiyoruz. Çok kötü durumda değiliz, Türkiye’nin uzun vadeli planını yapacak veriye sahip değiliz, nitelikli verimiz yok. Tarımda önlem alabilmek için siyasi irade olması gerekiyor. 23 milyon 200 bin hektar TÜİK verilerine ekilebilir tarım arazileri var, bu veri doğru değil. Şu an itibariyle son yayınlana raporlar ile 15 milyon 600 bin gibi bire rakam söyleniyor. Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü içerisinde bir birim var, onlar araştırmaları sonucunda 18 milyon olarak söylediler. Maalesef yine dışarıdan kaynaklanan bir dalga ile tarım ön plana çıktı. Buradaki 4 tane ziraat mühendisi ile Türkiye’nin tarımsal planı yapılabilir bu çok zor bir şey değil. Ama ne oldu, dışarıda bir dalgalanma oldu, bunu sonucunda biz de tarımın önemini anladık” diye konuştu.

İL MECLİSİ KURMAK İSTİYORUZ

Konya’da İl Tarım Meclisi kurmayı hedeflediğini aktaran Zeki Bayramoğlu, bu sayede kaynakların en doğru şekilde kullanılmasını sağlayabileceklerini söyledi. Bayramoğlu konu ile ilgili şunları söyledi: “İl Tarım Meclisi oluşturmak istiyoruz. Vali bey ile bu konuyu görüşeceğiz. Bütün kamu kurumları, STK’lar ve belirli özel sektörden birilerinin oluşturduğu valinin başkanlığını yaptığı, işin sekreterliğini de biz yapalım ve bununla birlikte Konya’ya yapılacak tarımsal yatırımların, planlamaların, çalışmaların o mecliste tartışılıp sonuca bağlanmasını istiyoruz. TKDK, KOP, MEVKA, Tarım İl Müdürlüğü gibi kurumların fonu var. Bu fonların hepsi bir havuzda toplansın veya havuzda toplanmasa bile yapılacak yatırımlar planlansın, fonlar birbirini tamamlayacak şekilde sahada kullanılsın. Her 1 lirayı en etkin şekilde nasıl kullanabilir bunlar belirlensin. Bunları sayın valimize anlatacağız. Sadece Konya değil, Türkiye’de yapılmasını istiyoruz.” (Dilhan DUMANOĞLU)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.