Konya Şeker’in santrali elden çıktı! İşte yeni sahibi
Konya Şeker’in 2015 yılında 685,5 milyon dolara satın aldığı Soma B Termik Santrali’nin icra süreci tamamlandı. İkinci açık artırmada teklif gelmeyen 990 megavat kurulu güce sahip santral, yaklaşık 6,95 milyar TL bedelle Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) kaldı.
Manisa’da bulunan Soma B Termik Santrali için yürütülen icra ve satış sürecinde sona gelindi. Konya Şeker’in bünyesinde bulunan ve yıllar içinde artan borç yüküyle gündeme gelen santralin yeni sahibi belli oldu. İkinci açık artırmada da alıcı çıkmaması üzerine santral, birinci alacaklı konumundaki Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) geçti.
2015’TE 685,5 MİLYON DOLARA SATIN ALINMIŞTI
Konya Şeker, Soma B Termik Santrali’ni ve tesise bağlı taşınmazları 2015 yılında 685,5 milyon dolar karşılığında satın almıştı. Ancak sonraki yıllarda santralin gelir-gider dengesinin bozulması ve artan mali yükümlülükler, işletmeyi icra sürecine taşıdı.
Santralin elektrik üretiminde kullandığı kömürün tedarikinden kaynaklanan borçların faizlerle birlikte yaklaşık 20-25 milyar TL seviyesine ulaştığı belirtildi. İmbat Madencilik’e olan borcun ise yaklaşık 1,3 milyar TL olduğu ifade edildi.
Borçların ödenmesi amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirilse de sonuç alınamadı. Bunun üzerine alacakların tahsili için icra işlemleri başlatıldı.

SANTRALİN DEĞERİ 13,8 MİLYAR TL OLARAK BELİRLENDİ
Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti, Soma B Termik Santrali ile santrale ait taşınmazların toplam değerini KDV hariç 13,8 milyar TL olarak hesapladı.
Satış kapsamında 7 Eylül’de gerçekleştirilen ilk açık artırmada teklif verilmedi. İlk ihaleden sonuç alınamaması üzerine ikinci açık artırmaya geçildi. Ancak ikinci ihalede de herhangi bir teklif çıkmadı.

SOMA B TERMİK SANTRALİ TKİ’YE KALDI
İkinci açık artırmada da teklif verilmemesinin ardından santral, birinci alacaklı konumundaki Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) kaldı. Soma B Termik Santrali için belirlenen bedel, KDV hariç 6 milyar 946 milyon TL oldu.
Böylece Konya Şeker’in 2015 yılında milyonlarca dolarlık yatırımla bünyesine kattığı 990 megavat kurulu güce sahip Soma B Termik Santrali’nin icra ve satış süreci tamamlandı. Santralin yeni sahibi TKİ olurken, tesisin bundan sonraki süreci de yeni sahiplik yapısı doğrultusunda şekillenecek.

Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.