Nimet Dönmez

Nimet Dönmez

Konya ve lojistik

Konya ve lojistik

Döviz kurları ve faizlerin yükselmeye devam ettiği, ekonomik beklentilerdeki olumsuzlaşma eğiliminin hızlandığı bir haftayı daha geride bıraktık. Bu gidişat tüm kesimleri üzüyor ve geriyor; fakat çıkar çatışmaları ve farklılaşmış hesaplar, durumu değiştirebilecek çözümler konusunda uzlaşıya izin vermiyor. Güvensizliğin etki alanı genişliyor ve istikrarsızlık endişeleri güçleniyor.

Finansal piyasalar öncelikle para otoritesinden bir şeyler yapmasını bekliyor; faizlerin gerekli ve yeterli düzeyde yükseltilmesini ve sadeleştirme yönündeki adımların acilen devreye sokulmasını talep ediyor. Maliye politikasındaki gevşekliğin dozu arttıkça ve kamu bankalarının kredi hacmi sağlıksız bir şekilde genişlemeye devam ettikçe, talep edilenlerin de pek bir işe yaramayacağı yönündeki endişelerin güçlenmesi önlenemiyor. Merkez Bankasının, ''gerekli adımlar atılacak’’ şeklindeki mesajı kısa vadeden öte etkili olamıyor.

Öte yandan Konya sanayisinin hava kargo ihtiyacını karşılamak amacıyla yatırımı tamamlanan ve 7 gün 24 saat hizmet verecek olan Konya Organize Sanayi Bölgesi Hava Kargo ve Geçici Depolama Alanı’nın açılması sanayicimiz için son derece önemli.

Dünyada mal ve hizmet trafiği hızla gelişirken, lojistik sektörünün önemi her geçen gün artıyor. Lojistik firmaları en iyi hizmet verme, en ucuz ve en uygun taşıma çözümlerini bulmada birbirleriyle yarışıyorlar. Türk lojistik firmaları da hızla büyüyor.
Konya’nın son 40 yılda özel sektör yatırımlarıyla ve 15 yıldaki dış ticaret başarısı ile ihracat odaklı kalkınan, dünyanın tamamına yakını ile iş yapan şehir haline geldiğini idareciler oda başkanları söylüyor. Konya için lojistiğin önemli olduğunu hepimiz biliyoruz ve Konya bir liman kenti de olmadığı için bu konu daha bir önem kazanıyor.

Bu Hava Kargo ve Geçici Depolama Alanı yatırımıyla, Konya’daki önemli bir eksiği, hava kargo taşımacılığı sorununu ortadan kaldırılmış olacak. Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü’nün de belirttiği, "Bu yatırımdan önce sanayicilerimiz, gerek numune ürünlerini gerekse diğer gönderilerini Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlerden yapıyorlardı. Artık buna gerek kalmadı. Sanayicilerimiz tüm gönderilerini buradan 7 gün 24 saat gönderebilecek veya alabilecekler"
Hava kargo ile sanayici hem hammaddeye hızlı ulaşabilecek, hem de ürünlerini daha hızlı gönderebilecek. Konya gelişiyor, üretiyor. Bir yandan da ürettiğini satması lazım. Tüm bu yatırımlar, bu satışa kolaylık sağlayacak. Hava kargo taşımacılığı ile Konya'dan 3 saatlik uçuş ile 44 ülkeye, 824 milyonluk nüfusa 11,1 trilyonluk bir ekonomiye Konyalı iş adamlarımızın ulaşma şansı var. Bu uçuşu 4 saate çıkartırsanız, yaklaşık 100 ülkeye ve 20 trilyon dolarlık ekonomiye ulaşma imkanı olacak. Burada bürokrasi olmaksızın ürünler kolaylıkla, tek bir beyan üzerinden dünyanın herhangi bir yerine kolaylıkla gönderilebilecek.

Sadece Konya'yı değil, çevre illeri de lojistik anlamda öne çıkaracak olan bu çalışmada, hava kargo taşımacılığının hayata geçmesinde Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ve ekibinin büyük bir özveriyle çalıştığını biliyoruz. Küresel pazarlara entegre olmada lojistik çok önemli ve lojistik avantajını sağlayan ülkeler rekabet savaşında önde olacaktır.
Konya, hem ihracatını artırma hem de Türkiye'nin ihracatından aldığı payı artırma hedefine emin adımlar ile yaklaşıyor. Konya ve bölge illerde üretilen ürünlerin denize konteyner ile ulaştırılması son derece önemli. Bu kapsamda lojistik merkezimizin, YHT garımızın, Konya-Karaman-Mersin hızlandırılmış demir yolu hattımızın, hava kargo taşıma alanımızın devreye girmesi önemli çalışmalar.
Hava kargo taşımacılığının sadece Konya'yı değil, çevre illeri de lojistik olarak öne çıkaran bir çalışma olacaktır.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Nimet Dönmez Arşivi
SON YAZILAR