Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

KONYA’DAKİ ÖLÜ SAYISI!

KONYA’DAKİ ÖLÜ SAYISI!

Bilanço netleşmeye başladıkça insanların merakı farklı yöne kayıyor. Dün bir televizyon kanalında salgın boyunca Konya’da korona kaynaklı 20 ölüm gerçekleştiği bilgisi geçildi. Ardından Konya Tabip Odası Başkanı bir haber sitesine Konya’da 70 civarında ölüm gerçekleştiğini belirtti, kesin olmamakla birlikte.

Bu kafa karışıklığı iyi değil. Şimdi çıkıp başka biri de Konya’da korona kaynaklı ölüm sayısı 120’nin üstünde derse arapsaçını tamamlamış olur muyuz?  Öğrenince hangi soru işaretini çözmüş olacağız? İlginç. Sadece Sağlık Bakanlığı’nın verilerine güvenmeliyiz.

Peki, bunları neden yazdık?

Evvelki gün Almanya’da yaşayan bir dostumuzla görüştüm. Türkiye’de gün gün vakalar, test sayıları, ölümler ve iyileşenler açıklanıyor, sizin orada durum nasıl diye sordum…

Sadece yayılma hızının yüzdesel dilim olarak açıklandığını başka bir bilginin halk nezdinde çok fazla gündem yapılmamaya çalışıldığını söyledi.

Biz vakalarla ilgili muhalif basının baskısı ve dezenformasyonları yüzünden her gün akşam rakamlar aldık. Bunun sosyolojik açıdan doğru olup olmadığı sorgulandı mı merak ediyorum.

 KONYA’DAKİ ÇAMUR VE ATIK SU ÖRNEKLERİ SONUCU

Geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye Su Enstitüsü Başkanlığı koordinatörlüğünde su ve atık sulardaki virüs varlığının araştırılacağını ve bu konuda olası risklere karşı erken uyarı sisteminin geliştirileceğini söylemişti. Konya’da pilot illerden biriydi. Dün bu konuda bir dostumuz bizi uyardı. İlgili mercileri arayarak sonuçlar hakkında bilgi aldım.

Ancak buna geçmeden önce aylar önce gündeme taşıdığımız Konya şehir merkezinde bir dönem meydana çıkan iğrenç kokunun analiz sonuçlarını merak ettiğimi belirttim. Henüz bakanlıktan bir netice gelmediğini öğrenmiş olduk. Bu olayı da takip ettiğimizi bilmenizi isterim.

Konya’da Bakanlığın ilgili yazısından sonra su, atık su ve çamur örnekleri alınmış. Selçuk Üniversitesi’nde bir hoca bu incelemeleri yapıyormuş. Şu ana kadar elde edilen bulgularda herhangi bir koronavirüs tespit edilmemiş. Daha derinlemesine incelemeler devam ediyormuş.

Sonuçlarla ilgili takibimizi sürdüreceğiz.

ANTİKOR TESTLERİ HAFTAYA BAŞLIYOR

Geçtiğimiz haftalarda ‘Sağlıklı bir birey Korona virüsüne yakalanıp kendiliğinden bunu atlattıysa, yani hafif semptomlarla veya neredeyse kendi vücudunda ciddi bir şey hissetmeden bunu geçirip bağışıklık kazandıysa bu durumu nasıl anlayacağız?’ diye sormuştum.

Bir çeşit kan testi olan, COVID-19 IgG/IgM’nin o dönemde Türkiye’de kullanılmadığını belirtmiştik.  İstanbul’da kurulan bir test merkezinde antikor testlerinin başladığını öğrendik. Konya’da da haftaya kesin sonuç veren testlerin, Büyükşehir Belediye ve Medicana Hastaneleri’nden birine kurulacak laboratuvar ile yapılmaya başlanacağını öğrendik. Daha evvel Çin’den getirilen bu tür test kitlerin kesin sonuç vermediği, şimdikilerde %99’un üstünde başarı elde edildiği söyleniyor.

İSTANBUL’UN FETHİ

Bugün 29 Mayıs. İstanbul’un Fethi’nin 567. Yıldönümü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi fetih kutlamalarını inceledim. Göstermelik olarak Necip Fazıl’ın adının geçmesini iyi düşünmüşler.

İBB fethin yıl dönümünde çocuklara kenti tanıtan dergi hazırlamış. Okul öncesi yaştaki 80 bin çocuğa ücretsiz dağıtılacakmış. Daha evvel dağıtılan dergideki sabıka aklıma geldi. Umarım bu sefer daha iyi incelemişlerdir!

Bu fethin İslam âlemi için ne kadar önemli olduğunu hatırlamak önemli… Kutlu olsun.

MURAT KURUM FARKLI BİRİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yarım elma gönül alma babından, tüm Konya basınına küçük bir kutu bayram şekeri göndermiş. Şekli şemalı içeriği hiç önemli değil. Düşünmeleri önemli olan, bunu akıl eden ekibindeki samimiyet. Sayın Bakanın Şehir için yaptığı birçok hizmete şahidiz. Aynı cümleleri Büyükşehir Belediye Başkanı da İlçe Belediye Başkanları da söylüyor. Perde arkasında şehir için çok emek sarf ediliyor. Sayın Kurum bu şehir için farklı çalışıyor. Daha bir aşkla daha bir hassasiyetle çalışıyor. Konyalı olarak ardında durmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR