Konya’nın Güneyini de ayağa kaldırmalıyız

Konya’nın Güneyini de  ayağa kaldırmalıyız
Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Konya İl Koordinatörü Adem Fidan, Konya’nın güneyindeki ilçelerin de hareketlenmesi için çalışmalara hazır olduklarını dile getirdi.

Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Konya İl Koordinatörü Adem Fidan, ilçelerin yatırım destekleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. IPARD 2 9. Proje Başvuru Çağrı başvurularının sona ermesi ile Konya’nın 28 ilçesinden toplam bin 339 proje başvurusu yapıldığını, bunlardan 416’sının onaylandığını belirten Fidan, onaylanan projeler kapsamında toplam 364 milyon 985 bin 622 TL’lik yatırım yapılacağını ve TKDK tarafından söz konusu projelere 162 milyon 775 bin 960 TL’lik destek verileceğini söyledi.  416 projeden şu ana kadar tamamlanan 249 proje için 61 milyon 253 bin 292 liralık ödeme yaptıklarını belirten Fidan, projeler tamamlandıkça ödemelerin yapılmaya devam edeceğini ifade etti.

TOPLAM BİN 339 PROJE

Konya’nın 31 ilçesi arasında 197 proje başvurusu ile Sarayönü’nün en fazla destek talep eden ilçe olduğuna dikkat çeken Adem Fidan, bu ilçeyi 148 başvuru ile Yunak ve 103 başvuru ile Cihanbeyli’nin takip ettiğini dile getirdi. Sarayönü’nün 59 proje ile en çok projesi kabul edilen ilçe olduğunu söyleyen Fidan, bu ilçeyi 51 proje ile Akşehir, 50 proje ile Yunak, 35 proje ile Kadınhanı, 21 proje ile Tuzlukçu’nun takip ettiğini belirtti.

BAZI İLÇELERDE BAŞVURU YOK

Konya’nın özellikle merkeze uzak güney ilçelerinden hemen hemen hiç başvuru gelmediğine dikkat çeken Fidan, “Belli ilçelerde proje çok fazla, bazı ilçelerde de neredeyse hiç proje yok. İlçelerin tarım potansiyeline de bağlı bir durum. Çumra, Karapınar, Ereğli, Sarayönü, Kadınhanı, kısmen Ilgın, Akşehir gibi ilçeler nüfus ve tarım potansiyeli olarak da büyük ilçeler. Buralardan gelen proje sayısı da doğal olarak yüksek oluyor. Hayvancılığı en güçlü olan ilçemiz Ereğli, Karapınar, Çumra tarafı. Sarayönü, merkeze yakın olmasından da kaynaklı bir proje yoğunluğu var. Konya merkeze uzak ilçelerde proje sayısı çok çok az. Bazı ilçelerde hayvancılık az gelişmiş, Beyşehir, Seydişehir’de kırsal turizm denen proje yapılabilir ancak böyle bir talep olmuyor. Nelere destek verdiğimizi en iyi şekilde anlatmamız lazım” dedi.

GÜNEYİ AYAĞA KALDIRMALIYIZ

Güneyde bulunan ve hiç proje başvurusu gelmeyen Hadim, Taşkent ve Yalıhüyük gibi ilçeleri ayağa kaldırmak için ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını dile getiren Konya İl Koordinatörü Adem Fidan, özel bir çalışma yapmak istediklerini aktardı. Fidan, “Bu bölgelere kırsal turizmden yatırım gelebilir, arıcılık Hadim gibi bölgelerde yapılabilir ancak ne yazık ki yapılmıyor. Gelmesi gerekirken gelmemesinin bir diğer sebebi de ilçelerin yatırım iştahının olmaması. Küçük olan yerler için de destek vereceğimiz projelerimiz mevcut. Kadınhanı, Sarayönü’nde yapılan arıcılıkla balın kalitesiyle, dağ köylerinde veya dağ ilçelerinde yapılan balın kalitesi arasında çok farkı var. Yapıyorlar ancak destek almıyorlar. Konya’nın güney ilçelerinin devlet desteklerinin artırılması ile ilgili özel bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Burada bir ekip oluşturarak proje gelmeyen ilçelerde ne gibi çalışmalar yapılabilir hakkında bir program çıkarmayı düşünüyoruz. Yeni valimiz Vahdettin Özkan’da her ilçenin kırsal eylem planı olması gerektiğini söylüyor. Her bir ilçenin potansiyelinin belirlenmesi ve o potansiyele yönelik iş ve işlemlerin yapılmasını arzu ediyor. Biz de onunla alakalı çalışma başlattık, Konya’nın genel bir kırsal eylem planı, bu eylem planının içinde tarım dışında da birçok alan var, bir ekip oluşturarak çalışacağız. Bizim kuzey, doğu ve batı ilçelerinin dışında güney ilçelerimizi de ayağa kaldırmamız gerekiyor. Güney ilçelerinin IPARD programında maksimum ölçekte yararlanması için biz elimizi taşın altına koyarız” diye konuştu.

KONYA’DA İŞLENMEDİK İLÇE KALMASIN

Konya’nın tüm bölgelerinde Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından desteklenerek çeşitli projeler yapmak istediklerini ve Konya’yı kalkındırmak amacı ile tarımsal potansiyeli olmayan ilçelere de farklı alanlardaki yatırımlara destek vermek istediklerini ifade eden Fidan, hayvansal ve bitkisel üretim dışında birçok alan olduğunu vurguladı. Adem Fidan, “Bu bölgelerde arıcılık, kırsal turizm, el sanatları, akarsu varsa kültür balıkçılığı yapılabilir. Konya’da işlenmedik ilçe kalmasın istiyoruz, hatta tüm ilçeler eşit ölçüde destek alabilsin ama ortada bir gerçek var, tarımsal potansiyeli olan ile olmayan ilçeler belli. İlçelerin önde gelenleriyle ortak çalışmaya varız. Konya’nın güneyini de kuzeyi kadar faydalandırmaya varız. Arazileri küçük, gelirleri düşük bu nedenle bir şey yapmak istemiyorlar ama devlet destekleri sadece tarım deyince hayvancılık ve bitkisel üretim anlaşılıyor halbuki birçok desteğimiz var. Tarımsal potansiyeli yüksek olan ve merkeze yakın olan ilçeler kadar uzak ilçelerinde de projeler yapmalıyız. Hadim’in kirazı meşhur oraya bir soğuk hava deposu yapılabilir, Bozkır’da elma üretimi var, paketleme için destek verilebilir. Bu bölgelerde yatırım yapılmıyor olmasının sebebi, tarımsal potansiyelinin düşük olması, uzak olması, parçalı yani küçük arazilere sahip olması. Ama değerli araziler bunlar, iklimi karasal değil örneğin. Bizim her sektöre göre yatırımımız var, daha güzel işler yapılabilir. Konya’nın güneyini hareketlendirecek her çalışmayı yapabiliriz. Proje gelmeyen ilçelerde, farklı bölgelerde yaşayan hemşerilerimiz var. Onlar da yatırım yapmak için teşvik edilebilir” şeklinde konuştu. (Dilhan Dumanoğlu)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.