Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Korona size de uğradı mı artık öğrenebilirsiniz

Korona size de uğradı mı artık öğrenebilirsiniz

Maalesef başına gelmeyen bu işi şaka zannediyor. Artık yaş meselesi de ortadan kalktı. Birebir tanık olduğum 17, 20, 35, 38 yaşlarında Covid-19’u ağır geçiren insanlara şahit oluyorum. Telefonla görüşüyorum.

Çoğunun vücudunda ateş olmamış. Yoğun bir üşümeyle birlikte nefes darlığı başlamış. Özellikle ayakta sapasağlam iken kısa sürede nefes alamamaya başlamak başlıca gösterge.

Tedavi esnasında günlük aynı ilaçtan 3 doz veriliyor. Sıtma için kullanılan ilaç. Ayrıca bir doz da iğne yapılıyor.

Hastanelerde aynı gün test yaptırmak neredeyse imkânsız. Sıra veriliyor. O esnada pozitif veya negatif hastalar tam olarak ne olduğu bilinmeden aynı ortamda tutuluyor. Anlayacağınız pozitif olmayan biri de o ortamda beklerken kapmış olabilir.

Yıl içinde sık hastalanan bağışıklığı düşük kişiler hastalığı çabuk kapıyor. Zor atlatıyor.

İyi beslenme, azami derecede maske kullanımı, hijyen ve sosyal mesafeye riayet gerçekten bulaşma evresindeki en önemli kurallar.

Neredeyse 6 aydır hepimiz bu virüsle yatıp kalkıyoruz. Ben de etrafımızda pozitif hasta sayısı çoğaldığı için daha evvel sizlere birkaç kez sözünü ettiğim testlerden yaptırdım.

IGG/IGM adı verilen testler hastalığı atlatıp atlatmadığımızı anlık olarak kanımızda hastalığın olup olmadığını veya hangi evrede olduğunu bizlere söylüyor.

İşin uzmanları güvenilirliğin %97 olduğunu belirtti. Konya’da bu testler yoğun olarak yapılmaya başlandı. Hatırlarsanız birkaç ay önceki yazılarımda henüz Sağlık Bakanlığı’ndan izin alınamadığını belirtmiştim. Artık serbest.

Tanık olduklarım arasında; bu testi yaptıranlardan birinin hastalığı tamamen atlattığı bulaştırma riskinin ortadan kalktığını, iki kişinin negatif olduğunu, diğer iki kişinin ise hastalığı yeni kaptığını ve bulaştırma riski olduğunu öğrendim.

Benim testim negatif çıktı. Yani 6 aydır hastalık bize uğramamıştı. Söylenilenlere göre herkes bu hastalığı bir şekilde geçirecek. Kimi ağır kimi hafif kimi de…

Tabi her şey yetkililer tarafından apaçık söylenemiyor. Önemli bir uzmanın 1 ay kadar önce Konya’da Covid-19 furyası daha yeni başlıyor söylemini işitmiştik.

Başka biri ise salgının bu kadar uzun süremeyeceğini virüsün sürekli mutasyona uğradığını söylüyordu. Zira aynı tip olsa çoktan halledilmiş olabilirdi.

IGG/IGM testi yaptırdığınızda kafanızdaki ikilem artıyor. Pozitif çıktıysanız, ‘tamam atlatmışım’ diyorsunuz ama bir daha size uğramayacağının garantisi yok. Negatif çıktıysanız patlamaya hazır bomba gibi hissediyorsunuz. Her an mikrop vücudunuza girebilir.

Karışık yani. Yaptırıp yaptırmamak size kalmış.

 

BAYRAMINIZ ZEHİR OLMASIN!

Geçen bayramdaki ayrılığın acısını bu bayram çıkarmaya çalışırsak vay halimize. Lütfen şaka gibi algılamayın. Ne hastanelerde doğru düzgün yer var ne de sağlık çalışanlarımızda o ilk günlerdeki motivasyon kaldı.

Et ve ete bağlı bulaşma illaki olur. Eski kurbanlarda olduğu gibi davranmayalım. Neticesinin çok acı olacağını ancak gözlerimizle görünce mi inanacağız? Yazılıp çizilenler hayal ürünü değil.

Etinizi kesen genç bir kasabın taşıyıcı olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Bayramınız zehir olmasın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR