Kültür zenginliktir

Her ülkenin, her bölgenin hatta her şehrin kültürü birbirinden farklıdır.

Karadeniz Bölgesi’nin kültürü ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin kültürü farklıdır.

Düğünlerde, kınalarda her bölgenin adetleri ve gelenekleri kendine özgüdür. Bir akrabamız İç Anadolu’dan başka bir akrabamız da Ege Bölgesi’nden biriyle evlenmiş olabilir. İkisinin de düğün yapma şekli farklı olur.

Kültürel farklılıklar insanı zenginleştirir. Her kültürden yeni bir gelenek, yeni bir adet görmek insana yeni ve farklı şeyler kazandırır. İnsanlar, yeni gelenekler gördükçe kendini gelenek konusunda geliştirmiş olur. Farklı şehirlerden farklı kültürler görünce yeni bir gelenek öğrenmiş olur ve belki de bu geleneği uygulamak ister. Ben de bu güne kadar gittiğim yöresel düğünlerde ya da kınalarda çeşitli adetler gördüm. Misal kına gecelerinde testi kırılır, bu çoğu kınada uygulanır. Sadece gelenek değil. Örneğin Çin’de suşi yani çiğ balık yiyorlar, suşiyi denemeyi çok istiyorum. Bunun gibi farklı ülkelerdeki yiyecekler beğenilip ülkemizde de yapılabilir.

Kısacası farklı ülke veya bölgelerdeki gelenekler ve yiyecekler, insanlara yeni ve farklı şeyler kazandırır. Ama özünde öz kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi korumak temel vazifemizdir.

Konyamız zengin bir kültürel hazineye sahiptir. Bugün yaşayan, gelecek nesillere aktarılmakta olan birbirinden güzel gelenek ve göreneklerimizden tutun da Gonya şivesine, giyim kuşamdan, evlerimizin mimari yapılarına kadar pek çok unsur Konya’nın kadim kültürünü yansıtmaktadır.

Bu şehirde kültürel ögeler kitaplarda, hazine gibi saklanan sandıklarda, tavan aralarında ya da hizbelerde değildir. Bu şehrin nefes alan her köşesinde Konya’nın değerine, kültürüne, geçmişine dair iz bulmak pekala mümkündür.

5 bin yıllık geçmişiyle Sille’de başbaşka bir hava teneffüs eder, Meram’ın her köşesinde yerli ve milli değerlere tanık olursunuz. Sedirler’de, Işgalaman’da, Türbeönü’nde bu şehrin dokusunu görüp, Selçuklu’da modern yüze şahit olursunuz.

Her ne kadar ekonomik nedenler ve teknolojiyle birlikte kültürel değerlerimiz yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutsa da Konya tarihi kadar zengin ve değerli bir kültürel hazineye sahiptir.

Hepimize düşen bu hazineyi koruyup kollamak, gelecek nesillere aktarmaktır.

Yeme-içme kültüründen, giyim kuşama, selamlaşıp güler yüz gösterme geleneğinden, ahilik ruhuna, milli ve manevi değerlere kadar yaşayan ve gelecek neslin de miras kabul edip yaşatacağı tüm değerlerimize sahip çıkalım. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Halil Özkan Arşivi

AZ PARAYLA NASIL YATIRIM YAPILIR?

27 Ekim 2018 Cumartesi 00:01

9. NESİL İŞLEMCİ TANITILDI

13 Ekim 2018 Cumartesi 00:01

LAPTOP ALACAKLARA DİKKAT

22 Eylül 2018 Cumartesi 00:01

MARKALARA FAZLA TAKILMAYIN

15 Eylül 2018 Cumartesi 00:01

İNSANLAR OLARAK ALIP VEREMEDİĞİMİZ NE?

08 Eylül 2018 Cumartesi 00:01

AYDINLIK YARINLAR İÇİN

01 Eylül 2018 Cumartesi 00:02

BAYRAMLARI BAYRAM YAPAN PAYLAŞMAKTIR

18 Ağustos 2018 Cumartesi 00:01

İnsanı insan yapan değerleridir

11 Ağustos 2018 Cumartesi 00:01