Kütüphane müdavimi görme engelliler kitap istiyor

Kütüphane müdavimi görme engelliler kitap istiyor
Sesli ve kabartma kitaplara kütüphaneler yoluyla ulaşabilen görme engelliler, yayınevlerinin yeni kitapları kütüphanelerle paylaşmasını istiyor- Türkiye Beyazay Derneği İzmir Şubesi Başkanı Arıkan:- "Derleme yasasına göre tüm e-kitap ve sesli kitapların b

İZMİR (AA) - HALİL ŞAHİN - Görme engelli kitapseverler, sesli veya kabartma kitaplara kolaylıkla ulaşabildikleri kütüphanelerden daha fazla faydalanabilmek için yayınevlerinin yeni çıkan her sesli ve kabartma harfli kitabın bir kopyasını kütüphaneyle paylaşmasını istiyor.

Türkiye'deki 11 görme engelli kütüphanesi arasında bulunan ve görme engellilere 1986'dan bu yana hizmet veren İzmir Atatürk Halk Kütüphanesi, engellilerden yoğun ilgi görüyor.

Yaklaşık 900 kabartma ve bin 700 sesli kitabın bulunduğu kütüphanede görme engellilere gönüllü okuma hizmeti de veriliyor.

Günde yaklaşık 60 görme engellinin geldiği kütüphanede sayıları 100'e yaklaşan gönüllü, günün farklı saatlerinde kütüphaneye gelerek engelliler için kitap okuyor, isteyenlere ders çalıştırıyor.

Daha çok üniversiteye giriş sınavları ve Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı'na yönelik kaynaklar nedeniyle kütüphaneleri tercih eden görme engellilerin en büyük sıkıntısı ise yeni kitaplara ulaşmak.

Kütüphaneye gelenler arasında yer alan Türkiye Beyazay Derneği İzmir Şubesi Başkanı Salih Arıkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak engellilerin kişisel gelişimine yönelik faaliyetler yaptıklarını, amaçlarının engelli ve engelsizlerin birlikte yaşama kültürünü oluşturmak olduğunu söyledi.

Görme engellilerin Atatürk İl Halk Kütüphanesini yoğun olarak kullandığını aktaran Arıkan, kendisinin de yaklaşık 25 yıldır bu kütüphaneden faydalandığını, okul çağında başarılı olmasında bu kütüphanenin büyük katkı sağladığını anlattı.

-"Kitaplara herkesle aynı anda ulaşmak istiyoruz"

Sınav kaynak kitaplarının yanı sıra her alanda sesli ve kabartma kitaplara ihtiyaç duyduklarına işaret eden Arıkan, şöyle devam etti:

"Bu kütüphanede olmayan bir kitaptan faydalanmak istediğimizde o kitabı alıp geliyoruz, burada görevlilerden yardım istediğimizde onlar bizim için seslendiriyor. Ancak, biz bir kitap çıktığında herkesle aynı anda ona ulaşabilmek istiyoruz. Erişilebilirlik noktasında talebimiz var. Siz nasıl istediğiniz kitabı istediğiniz zaman alabiliyorsanız biz de alabilmeliyiz. Süreli ya da süresiz tüm kitaplara, engelliler olarak anında ulaşmak istiyoruz. Aksi halde burada olmayan bir kitabın temin edilmesi, burada seslendirilmesi uzun zaman gerektiriyor. Özellikle sınava hazırlananlar için bu zaman çok büyük kayıp oluyor."

Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu'na değinen Arıkan, bu kanun uygulanırken yayınevlerinin görme engellileri ihmal ettiğini savundu.

Arıkan, görme engellilerin kitaplara kısa sürede ulaşmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, "Derleme yasasına göre çıkan tüm e-kitap ve sesli kitapların bir kopyasının milli kütüphaneye verilmesi gerekiyor ancak bunu yayınevleri pek uygulamıyor. Bu uygulanırsa biz de kitaplara hızla ulaşabiliriz" diye konuştu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.