Halil Özkan

Halil Özkan

LAPTOP ALACAKLARA DİKKAT

LAPTOP ALACAKLARA DİKKAT

Sağlam bir dizüstü almak istediğimiz zaman fiyatlarından dolayı bazen sıfır makinaya yaklaşmayız temiz ikinci el arayışına gireriz. Bu hafta ikinci el konusuna değinmek istedim genelde sıfır alette pek problem çıkmaz garantisi faturası vardır iade edilir servise gider fakat söz konusu ikinci else uyanık olmakta fayda var. Dilimin döndüğünce dikkat etmemiz gereken hususları belirteceğim.

Öncelikle aletin dış görünüşü sağlam olmalı kırık, çıkık, çizik, patlak, çatlak olmamalı bunlar göz zevkini bozduğu gibi yüksek derece darbe olabileceğini de işaret eder. Parçalar hasarlı olabilir. Hard disk kontrollerini iyi yapmamız lazım. Kötü kullanıma maruz kalan cihaz da bad sektör olabilir. Servise kontrol etme imkânımız yoksa ufak çaplı programlar ile de gerekli testleri yapabiliriz.

Dizüstünün en çok göze görünen parçası tartışmasız ekranıdır. Darbe alan ekranlarda ölü piksel, ekran boyunca uzanan çizikler gibi birçok sorun olabilir. Bu nedenle almadan önce dizüstünü açıp ekranında bir sorun olup olmadığına bakmanızda fayda var. Kapaklarını da iyi kontrol etmemiz gerekir. Dizüstünün kapağının açılması her zaman kötü değildir. Ram, HDD. Ve SSD yükseltmekten dolayı da açılmış olabilir. Böyle durum sadece garantisi devam ediyorsa kötü bir durum doğurur. Garanti kapsamındaki cihazlarda bu durumlar garantisini devre dışı bırakır. Garantisi yoksa sıkıntı teşkil etmez. Kapak açılmışsa sebebini öğrenmek gerekir.

Tamir gören her dizüstü alınmaz diye bir kaide de yok önemli olan tamir edilen parçanın ne olduğunu öğrenmek lazım. İlk olarak dizüstünü açıp size söylenen donanımların ve yazılımların tam olarak olup olmadığını kontrol etmemiz lazım.

Özellikle ram ve HDD gibi kolay değişebilen parçaları özenle kontrol edin.

Giriş çıkış portlarına iyi incelemeliyiz. Şarj girişi, USB portları, görüntü çıkışları, Ethernet portu, mikrofon girişi ve cihazın üzerinde olan tüm giriş çıkışları mümkün mertebe denemeye çalışın. Özellikle de can alıcı nokta (şarj girişi gibi) portların sorunsuz çalıştığından emin olun.

İkinci el almak maddi açıdan çok büyük bir avantaj tabi ki temizini almak şartıyla misal 2 bin liraya normal çaplı bir cihaz alırken aynı paraya ikinci el olarak özellik olarak daha sağlam alet alırız. Alırken dikkat etmezsek Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan oluruz. Bu nedenle alırken dikkatli davranmalı mümkünse tanıdığım bildiğimiz kişilerden almalıyız

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR