Macaristan'a insan hakları eleştirisi

Macaristan'a insan hakları eleştirisi
Birleşmiş Milletler Bağımsız Uzmanı Forst:- "Anayasada yapılan değişikler Anayasa Mahkemesi'nin zayıflamasına ve devletin, mahkemeler, medya, dini kuruluşlar ve diğer alanlarda geçmişe oranla daha fazla kontrole sahip olmasına olanak sağladı. Bu durumun d

BUDAPEŞTE (AA) - Birleşmiş Milletler Bağımsız Uzmanı Michel Forst, Macaristan'da son beş yılda yapılan hukuki değişiklikler ile devletin, mahkemeler, medya, dini kuruluşlar ve diğer alanlarda geçmişe oranla daha fazla kontrole sahip olmasına olanak sağladığını savundu.

Forst, hükümetin daveti üzerine geldiği Macaristan'da İnsan Hakları Aktivistleri ve sivil toplum örgütlerinin durumları hakkında incelemelerde bulundu.

Dokuz günlük ziyaretinin sonuçlarını düzenlenen basın toplantısında açıklayan Forst, Macaristan hükümetine insan hakları savunucuları ve gruplarının damgalamaktan ve korkutmaktan kaçınılması çağrısı yaparak, ''İnsan hakları aktivistleri sıklıkla büyük zorluklarla karşılaşıyor. Bazı durumlarda hükümeti eleştiren ya da insan hakları konusunda endişelerini paylaşanlar yıldırılarak, 'siyasi aktivist veya dış güçlerin ajanı' şeklinde gösteriliyor'' diye konuştu.

İnsan hakları savunucularının bugün Macaristan'da siyasallaşmış bir ortamda çalışmalarını sürdürmek zorunda kaldıklarına değinen Forst şöyle devam etti:

''Macaristan uzun bir diktatörlük dönemi sonrası demokrasinin temelini attı ama son beş yılda kabul edilen binden fazla yeni kanun, yürütme gücünü sınırlayan birkaç önemli freni uzaklaştırarak 'iyi işleyen demokrasiyi' zayıflattı. Anayasada yapılan değişikler Anayasa Mahkemesi'nin zayıflamasına ve devletin mahkemeler, medya, dini kuruluşlar ve diğer alanlarda geçmişe oranla daha fazla kontrole sahip olmasına olanak sağladı. Bu durumun dolaylı ya da dolaysız bir şekilde insan hakları uygulamasına etkisi var.''

Forst, sığınmacılar hakkında yaptığı açıklamada ise Macaristan'da sadece sığınmacıların değil, onlara yardım eden aktivistlerin de saldırılara maruz kaldıkları bilgisini sıklıkla duyduğunu belirtti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.