Merkel-Sirisena ortak basın toplantısı

Merkel-Sirisena ortak basın toplantısı
Almanya Başbakanı Merkel: - "(Suriye’de uçuşa yasak bölgesi oluşturulması) İyi niyet göstergesi olabilir ve yapılan görüşmeler sırasında tartışılabilir" - “Özellikle sığınmacıların bulunduğu Halep ile Azez arasındaki bölgede askeri saldırıların azaldığını

BERLİN (AA) – Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye'de uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasının iyi niyet göstergesi olabileceğini ve bunun devam eden görüşmeler sırasında tartışılabileceğini söyledi.

Merkel, Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena ile görüştü.

Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Merkel, geçen hafta Münih’te yapılan görüşmelerin ardından Suriye’de abluka altında bulunan bazı şehirlere yardımların girmesine olanak sağlandığını belirtti.

"Ancak özellikle sığınmacıların bulunduğu Halep ile Azez arasındaki bölgede askeri saldırıların azaldığını görmüyoruz. Burada Esed rejiminin ve Rusya’nın da saldırılarını görüyoruz” diyen Merkel, bu durumun geçen yılın aralık ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) kabul edilen kararın ruhuyla örtüşmediğini kaydetti.

Merkel, bundan dolayı, Esed rejimi ve onu destekleyenler ile DAEŞ’le mücadele eden koalisyon arasında bir anlaşma yapılabileceğini dile getirerek, bu anlaşmada, bombardıman yapılmaması, sivillerin baskı altında kalmaması ve ölümlerin yaşanmaması yönünde taahhütte bulunularak bir nevi uçuşa yasak bölgenin oluşturulabileceğini kaydetti.

“Bu iyi niyet göstergesi olabilir ve yapılan görüşmeler sırasında tartışılabilir” ifadesini kullanan Merkel, Halep’ten Türkiye sınırına kadar olan bölgede kimsenin ölmemesinin ve başka insanların buradan kaçmak zorunda kalmamasının, çok sayıda insanı rahatlatabileceğini bildirdi.

Avrupa Birliği'nin (AB) dış sınırlarının korunması konusunda geçen yılın kasım ayında AB-Türkiye Zirvesi’nde üzerinde anlaşılan eylem planın uygulanması için çalışacaklarını anlatan Merkel, yarın başlayacak AB Liderler Zirvesi’nde dış sınırların korunmasına ilişkin ortak tutum sergilemek istediklerini de sözlerine ekledi.

Sri Lanka Devlet Başkanı Sirisena da ülkesinde iç savaş yaşandığında birçok vatandaşın Avrupa’ya kaçtığını, bu kişilerin artık dönmelerini istediğini ifade ederek, “Ülkeme barış geri geldi. Bu kalıcı bir barıştır. Çeşitli halk grupları arasında, uzlaşmalarına olanak sağlanması için adımlar atıldı” dedi.
Sirisena, ülkesinde ekonominin kendi ayakları üzerinde durması için adımlar atacaklarını kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.