Hasan Özdemir

Hasan Özdemir

Mesleki Sorunlar

Mesleki Sorunlar

Bu yazımız da düzenleme ortaklık payı (DOP) uygulamaları SGK unun yıkım ruhsatı ile ilgili uygulaması, bodrum katlarının kullanımı, öğrencilerin staj durumu ve inşaatlarda şantiye şefliğini çok detaya girmeden bahsedeceğim.

DÜZENLEME ORTAKLIK PAYI (DOP)

*Genellikle dop kesintileri büyük adalarda18.madde uygulaması yapılarak veya imarı olup uygulama görmeyen yerlerde yapılmaktadır.

Önceden yapılıp bitmiş uygulamalarda bölgesel dop miktarı belli olup, sonradan aynı bölgede yapılan kamusal alan genişletilmesi, sosyal alanların artırılması ve yol genişliği için uygulamalarda bölgesel dop haricinde kanunen %45 olan dop miktarına tamamlanması arsa sahiplerinden istenmektedir.

Öncesinde bölgesel dop %25 ise yeni yapılan uygulamada %20 daha dop miktarı istenmekte, bu durum ikinci kez dop kesintisi istendiğinden mahkeme de danıştay kararı ikikez dop kesintisi alınmayacağı kararı olduğundan vatandaşın lehine karar veriyordu.

Şimdi mecliste taslak halinde olan,  mahkemelik durumların önüne geçmek için iki seferde de olsa dop miktarı olan %45 kesinti alınabilecek.

Arsa sahipleri ve meslektaşlarımız ilerde mağduriyet yaşamamaları için bunu mutlaka göz önünde bulundurmalılar.    

YIKIM RUHSATI                                                                              

Yeni bir inşaata başlamak için mevcutta bulunan eski binaları yıkmadan yeni inşaat ruhsatını belediyeler tarafından verilmiyor ve mevcut eski binalar için yıkım ruhsatı isteniyor.

Yıkım ruhsatında mutlaka taşeron firmadan fatura ve işçi sgk bildirgesi ve makine parkurunu ve sözleşmeyi isteyip dosyada saklamak gerekir. Aksi durumda sgk soruşturması firmaları üzüyor.

Bunun çözümü sadece taşeron firmadan alınan yıkım faturası yeterli olmalı veya belediyeler yıkım ruhsatından vazgeçmeli.

BODRUM KATI  

Gerek maliyet ,gerek emsal(dükkân ekinde) ,gerek yapı denetim Fiat yüksekliği, açından bodrum kat yapımları son zamanlarda çok azaldı.

 Bunun sonucunda maliyet ve zamanı etkileyen dolgu alanları, toprak sıkıştırmaları, yalıtım ve asıl önemli olan tesisat yapım zorlukları yaşanmakta. Sağlıklı binalar inşa edelim derken bir işçilik hatasıyla müdahale zorluğundan binalar sağlıksız bir duruma dönüşmekte.

Çözüm bodrum yapılmasa da dolgusuz döşemeye müsaade edilmeli tesisat arızalarına ulaşılacak yükseklik verilmeli

ÖĞRENCİLERİN STAJ DURUMU

Öğrencilerin teorik bilgi ve birikimlerinin uygulamaya dökülmesi için staj Zorunluluğu vardır

Bunca üniversitelerin açılması haliyle öğrencilerde staj zorluğu yaşanmakta birde öğrencilerin iyi ofislerde staj isteklerini karşılamak gün geçtikçe zorlaşıyor

Bunun soncunda naylon staja yönelmeler başlıyor.

Staj yeri bulma işini ne yazık ki öğrenciler kendi imkânları ile çözmeye çalışıyorlar.

Bunu üniversiteler bağlı bulundukları üst kurul ve odalar ve serbest ofislerle önceden bir araya gelip bu sorunu çözmeliler ve öğrencileri araya adam koyup staj yeri arama derdinden kurtarmalılar.

 ŞANTİYE ŞEFLİĞİ

Şantiye şefini sorunu bunlarda maalesef imza da evrakta kalıyor.

Çoğu imza sahipleri çok cüzi miktarlarda ruhsatlara imza atıkları inşaatın yerlerini bile bilmiyorlar.

 Bu konumunda çözüm bekleyen konulardan mezun işsiz orduları oluşmasını önlemek için şantiye şefinin imzası olan her projede dolgun ücret verilmeli denetimleri imza sahipleri yapmalı.

 

Yukarda bahsettiğim sorunların bir kısmıdır. Bu sorunlar çoğu meslektaşlarımız ve yetkililer tarafından bilinmektedir, âmâ çözüm için çok yavaş hareket edilmektedir.

                                            Sağlıcakla kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR