MÜSİAD ve Çanakkale heyetini Macaristan'da

MÜSİAD ve Çanakkale heyetini Macaristan'da
Macar - Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Gabor Vona ve Macaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Tamas Sneider, Türk heyetini kabul etti

BUDAPEŞTE (AA) - Macar - Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Gabor Vona ve Macaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Tamas Sneider, Macaristan'da bulunan Türk heyetini kabul etti.

Macaristan'ın ikinci büyük partisi Jobbik'in Genel Başkanı ve Macar - Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Gabor Vona ve Macaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Tamas Sneider, MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan başkanlığındaki heyeti Macaristan Ulusal Meclisinde kabul etti.

Türkiye ve Macaristan arasındaki ilişkilerin kendisi ve partisi için büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Vona, ''Türkler ve Macarlar aynı kökten geliyor. Tarihte iki millet uzun yıllarca savaşmış olsa da bugün iki ülke ve millet arasında çok sıkı bağlar olduğunu görüyoruz. Macar - Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı olarak Türk dostlarımızı burada ağırlamaktan büyük memnuniyet duyuyorum.'' dedi.

Heyete gösterilen ilgi ve misafirperverlikten dolayı çok memnun olduklarını belirten Gökhan ise ''Biz, Macarlarla hem dil hem de köken birliği olduğunu kabul ediyoruz. Her iki millet de Orta Asya kökenli. Tarihte her ne kadar iki millet savaşmış olsa bile Osmanlı İmparatorluğu, Macarları düşman olarak görmemiş, sadece imparatorluk düşüncesiyle hareket ederek Macarların varlığını kabul etmiş. Daha sonra tarihe baktığımız zaman örneğin Birinci Dünya Savaşında, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ile beraber savaşmışız. Günümüzde ise Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecine Macaristan'ın tam destek verdiğini görüyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Gökhan, Türkiye'nin Macaristan'ı dost ülke olarak kabul ettiğini ve Macaristan'ın Tapolca şehrinden kendilerine kardeşlik şehri teklifi geldiğinde buna çok memnun olduklarını ve bunun iki ülke arasındaki ilişkileri daha da arttıracağını umduğunu söyledi.

- ''Türk Bankasının Macaristan'da şube açmasını talep ediyoruz''

MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar ise görüşmeler sonrası AA muhabirine yaptığı açıklamada, Macaristan ve Türkiye arasında ticari ilişkilerin son dönemde arttığını belirterek söyle konuştu:

''MÜSİAD girişimleri neticesinde Macaristan'ın Tapolca ve Çanakkale'nin kardeş şehir olma yolunda ilk adımı attık. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler son dönemde arttığını görüyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2.5 milyar dolara yaklaştı. Bunun daha da artması için bazı eksikliklerin giderilmesi de gerekiyor. Örneğin, henüz herhangi bir Türk bankasının Macaristan'da şubesi bulunmuyor. Macaristan'ın tek olan uluslararası havaalanının işletmeci şirketimiz ile ülkemizin gururu olan Türk Hava Yolları'nın cirosu yılda 50 milyon doların üzerindedir. Bu bile burada bir Türk bankasının şubesinin açılması için yeterli bir sebeptir.''

Program sonrası Gabor Vona, MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar'a, Türk-Macar ilişkilerine yaptığı katkılardan dolayı plaket verdi.

MÜSİAD ve Çanakkale heyetini Macaristan'da

MÜSİAD ve Çanakkale heyetini Macaristan'da

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.