Rivahi Kalay

Rivahi Kalay

NAZAR BONCUKLARIMIZI KORUYALIM

NAZAR BONCUKLARIMIZI KORUYALIM

Mutlu ve huzurlu bir hafta sonu, çevrenizdeki doğal güzellikleri görmek için yola çıkıyorsunuz. Karşılaştığınız manzara karşısında hayal kırıklığı yaşıyorsunuz.. Karamsar ve dehşet içinde, o güzelliklerin kaybolması karşısında, yüreğinizi derin bir hüzün kaplıyor.

Dünyanın Nazar Boncuğu olarak bilinen Meke Gölü… Müthiş bir görselliği var. Çevresi mavi sularla çevrili, siyah bir nokta gibi görünüyor. Bu görüntüden dolayı "Dünyanın Nazar Boncuğu" olarak adlandırılmış… Bu muhteşem görüntüyü insanlar gibi, göçmen kuşlar da ziyaret ediyorlarmış. Göçmen kuşların Türkiye üzerinde mola verdiği nadir doğa harikalarından biriymiş…mış… mış… mış… Masal, belki de efsane diyebiliriz. Bunların hepsi yemek yediğimiz lokanta masasında resimlerde kaldı!…

Karapınar çevresi ve göl UNESCO kültür mirası ve jeolojik miras listelerinde yer alıyor. Meke Gölü yeryüzünün en özel coğrafi zenginliklerinden. Yağışların azlığı ve yeraltı su seviyesinin düşmesinden ötürü kurumuş. Sadece kuruyan burası mı? Hayır…

Yağmur yağmadı, yer altı suları bir şekilde tükeniyorsa sorumlusu ben miyim? Sadece göller mi kuruyor? Kuruduysa ne yapalım! diyebilirsiniz. Tabii ne yapabiliriz ki? Hiçbir şey mi?

Kendi üzerimize düşen görev, yapabileceklerimiz yok mu? Sanırım bireysel olarak yapabileceklerimiz var.

Mesela; mangal yapanlar!!! çöplerini toplayabilir. Takım elbise giyen beyefendi!!! içtiği pet su şişesini yere atmayabilir. Güzel Hanımefendi!!! poşetini bile ayrı tuttuğumuz çocuk bezini, ortalığa fırlatmayabilir. Geleceğimizin Gençleri!!! Çekirdek kabuklarını (doğada çözünebilmesi yaklaşık 15 yıl) cebine, poşete toplayabilir. Sigara izmaritlerini (çözünebilmesi yaklaşık 10 yıl) yerlere atmayabilir.

Sosyal sorumluluk gereği, çevremizde olup bitenlere duyarlı olalım. Her kim olursak olalım, işin özü çevreye zarar vermeyelim. Bugün ve gelecek için olumsuzluklara karşı koyalım. Geleceğimizi karartmayalım. Ortak değerlerimizi yok etmeyelim. Ağaçlarımıza, ormanlarımıza zarar vermeyelim. Çöpleri doğaya atmayalım. Geleceğimizi!!!... emanet edeceğimiz çocuklarımıza, olumlu davranışlar kazandıralım.

İnsanı kem gözlerden koruduğuna inandığımız nazar boncuklarını önce biz koruyalım. Emin olun, Onlar bizi bizden daha iyi koruyacak. Çünkü doğa, ANA’dır.

Unutmadan!...

Meke Gölüne yolunuz düşerse, mutlaka uğrayın. Göl üzerinde yürüyen insan olarak tarih yazabilir, ayak izlerinizi görebilirsiniz.

Doğanın kucağında sevgiyle kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Rivahi Kalay Arşivi
SON YAZILAR