Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Nereden Çıktı Bu 6 Milyon Meselesi?

Nereden Çıktı Bu 6 Milyon Meselesi?

Biliyorum bugün müşterimiz çok olacak. Hafta sonunda gündem belediyeye güya aktarıldığı halde dağıtılmayan 6 milyondu. Allah’tan gece yarısı valilik bir açıklama yaptı da sesler kesildi.

Böyle şeylerle uğraşan arkadaşlara eskisi kadar kızmıyorum doğrusu. Hatta bir bakıma haklı bile bulmaya başladım. Neticede meşrep meselesi… Herkes meşrebinin gerektiği şekilde davranacak.

Ali Osman Karamercan şehirde esnaf odası başkanlığı yapan biridir. Haliyle söylediği söz ciddiye alınmalıydı. Konya Valisi Vahdettin Özkan’ın Esnaf Odaları Birliğine bağlı oda başkanları ile yaptığı istişare toplantısıyla ilgili bazı detayları bu köşede yazmıştım. O günlerde KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak’ın önderliğinde birliğe bağlı bazı oda başkanları Vali Bey ile görüşmüştü.

Araştırdım. Başta Sayın Karabacak olmak üzere oradaki bazı oda başkanları ile görüştüm.

İyi de nereden çıkmıştı bu 6 milyon meselesi?

Konya’nın onca lokantacısına başkanlık eden bir isim kafasından mı bir şeyler uyduruyordu yoksa!

Yok yok! Kafasından uydurmamış. Ortada lafı geçen bir 6 milyon var. Ama olay ne onun anlattığı ne de anladığı gibi….

Ben yine size işin aslını anlatayım da içiniz de dışınız da rahatlasın. Hele hele konuya ilk sahip çıkanlardan kıymet verdiğim vekilimiz Fahrettin Yokuş Bey rahatlasın. (Lakin son zamanlarda beni aramıyor, kırdım mı, kızdırdım mı bilemiyorum) Zira anlatacaklarımı resmi ağızdan en iyi o anlayacaktır.

Öncelikle Valilik açıklamasının satır aralarında gezinelim. Ne diyordu açıklamada: ‘Pandemi ile Mücadele Eylem Planı, Valiliğimiz Koordinasyonunda Belediyelerimizin önemli katkılarıyla icra edilmektedir. Ayrıca Belediyelerle iş birliği protokolleriyle yapılan hizmetlerimiz başarıyla devam etmektedir.’

Oda başkanlarının ifadesine göre Vali Bey o gün pandemilerle ilgili sağlanan desteklerden bahsederken araya belediyelerle farklı sahalarda yapılan protokoller dahilinde yapılan hizmetler giriyor. Konya Valiliği uhdesinde hizmet veren Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) vatandaşın menfaatine olacak hizmetlerde rantabl olan uygulamaları tercih ediyor. Sohbet esnasında şifahi olarak belediyenin yaptığı yardımlardan bahsediliyor, özellikle YİKOB’un kırsalda yapılacak taş işleri ile ilgili belediye ile yaptığı protokolden söz ediliyor. Pandemi sürecinde kurumların birbiri ile koordinasyonunun önemine dikkat çekiliyor.

Proje kapsamında YİKOB Büyükşehirin iş yükünü de artıracak şekilde bazı hizmetleri kırsal bölgedeki ekiplere yıkıyor. Söz gelimi 2 liralık iş için 1 lira veriliyor. Böylelikle hem kamu kaynakları daha verimli kullanılıyor hem de vatandaş kırsalda çok daha hızlı hizmet almış oluyor. Bunun neresinde sıkıntı var? Kazanan vatandaş değil mi?

Evet ortada aşağı yukarı 6 milyon bedelli bir iş yaptırma protokolü var. Lakin bu para ne esnafa dağıtılmak için veriliyor ne de pandemi ile bir alakası var.

Valilik açıklamasından devam edelim: "Valiliğimizde Esnaf Odaları Birliğine bağlı oda başkanları ile yapılan istişare toplantısında değerlendirilen konulara dayandırılan bilgi paylaşımı eksik ve gerçeği yansıtmamaktadır. Yapılan toplantıda oda temsilcilerinin birçoğu belediyelerimizin katkılarından duydukları memnuniyeti ifade ederek teşekkür etmişlerdir. Valiliğimiz ve belediyelerimiz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de esnafımızın yanında olmaya devam edecektir."

Olayı biraz daha derinleştirdim. 6 milyonun akıbetini öğrenmem gerekiyordu. Mesele merak edenleri rahatlatmaktı… İçlerine su serpmekti…

Protokol kapsamında kırsalda işler peyderpey yapıldıkça ödemeler de hak edişe göre veriliyormuş. Asıl bombaya geleyim. Bahsedilen 6 milyonun 1 lirası bile henüz belediye kasasına aktarılmamış.

Aklıma çok güzel fıkralar geliyor ya… Burada anlatmaya terbiyem müsaade etmiyor.

En çok üzüldüğüm koca şehrin gündemi, Valisinden, Büyükşehir Belediye Başkanına, KONESOB Başkanına kadar gereksiz şekilde meşgul ediliyor.

Sayın Karamercan şu mübarek ramazan günlerinde; infakın zirve yaptığı dönemde Konya gibi bir şehri böylesi ithamlara mecbur ettiği için mutlu oldu mu merak ediyorum?

KONESOB Başkanı ve TESK üyesi Muharrem Karabacak ile geçmişte bir seçim yaşadı ve kaybetti. Bu doğal süreçtir. Belki ileride tekrar kazanır. Lakin böyle şeylere gerek var mı Allah aşkına! Mücadelenizi başka safhada sürdürmeniz daha doğru değil mi?

Peki muhalefet yaptığını düşünen partilere ne demeli? Aslı astarı olmayan iddiaların peşine düşmekle ne elde ediliyor? Vatandaşlar gözünde algıları nasıl şekilleniyor?

Gelin hep birlikte güzel şehrimizi daha iyi nasıl büyütürüz nasıl kalkındırırız buna kafa yoralım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR