Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

O Nasıl Farkındalık Öyle!

O Nasıl Farkındalık Öyle!

Korona tedbirleri rutine bindiğinden beri belki de Türkiye’de farkındalık oluşturacak en iyi projelerden birine Uğur İbrahim Altay imza attı.

Konya Valisi Vahdettin Özkan Bey ile toplu ulaşımdan esnaflara kahvehanelere her yeri karış karış gezen Altay, bir otobüs durağındaki dijital reklam panosu üzerinden biranda etraftaki halka seslenmesi ilgi uyandırdı. Başkanla pano üzerinden canlı konuşmaya başlayan vatandaşlar, hem heyecanlandı hem afalladı hem de mutlu oldu. Özellikle maske takmayanların yüzünde hemen bir mahcubiyet oluştu ve çenelerdeki maskeler burunlara doğru götürüldü.

Ulusal gazeteler, ulusal haber kanalları, ulusal haber siteleri dâhil biranda başkanın panodan canlı olarak halkla diyalog kurması gündem oldu. Yerinde bir farkındalık oluştu. Mesajı alan vatandaşlar maske mesafe hijyen konusunda daha dikkatli hale geldi.

Gelelim işin perde arkasına.  Konya Büyükşehir Belediyesi uzun süredir bu benzeri çalışmaları İletişim Ofisi adını verdikleri bir mekânda yeni kurdukları uzman bir ekiple yapıyor. Eskiden daha çok dışarıya verilen veya dışarıdan gelen projelerin değerlendirildiği işler artık kurumun kendi bünyesindeki Medya İletişim Ofisi’nden çıkıyor.

Sektöre uzak olanlar bilmeyebilir. O yüzden burada dile getireyim yerine göre bu işlerde milyonlarca lira döner. Bu birim ile kamunun parasının kamuda kalması önemli bir tasarruf. Önemli bir ekonomik kazanç. Bunun yanında genelde kamudan bu tür yaratıcı projeler çıkmaz. Lakin tüm ulusala düşen bu iş bizzat iletişim ofisi çalışanlarının fikri altyapısı ile çıkmış. Uğur Başkan’ın da ekibin önünü açması bence işin en önemli noktası.

Zira yıllarca bu ve benzeri işlerle uğraşmış biri olarak söylüyorum: at sahibine göre kişner…

Eğer fikirlerinize ve projelerinize destek verecek bir yöneticiniz yoksa istediğiniz kadar iş üretin, maalesef ne bir değeri olur ne de o iş geniş kitlelere ulaşır.

Uğur İbrahim Altay’ın Selçuklu Belediye Başkanlığı’ndan beri yaptığı akıllıca hamleler arasında yakın ekibini koruması, risk alması ve sorumluluk vermesi var. Ekibe cesaret veriyor. Bence başarı böyle geliyor.

Basına gönderilen bültenlerin dahi başkandan geçtiği insanlar gördü bu şehir.  Altay’ın uzun süredir medya ekibinin başında Basın Yayın Daire Başkanlığı da yapan Ahmet Bilgiç Bey var. İletişim Ofisi’nin direksiyonu da onda. Hatta dün sosyal medyada ona rahmetli Erol Olçok’un Konya bayisi diyen bile vardı.

Nasıl ki sıkıntılı bir iş yaptıklarında kıyasıya eleştiriyoruz; doğru yapılanları alkışlamak boynumuzun borcu. Canlı Pano uygulaması şehrin değişik yerlerinde daha da artarak devam eden bir uygulama olacak. Hatta Başkanın yanına ileride farklı kişiler de katılabilir. Diğer şehirlerin projeyi örnek alacağından şüphem yok.

 

DEFİNLER SIRAYA GİRMİŞ!

Halk arasında definlerin sırayla yapılması farklı algılanmalara sebep olmuş. Bunu ölümlerin aşırılığına bağlayanlar var. Bir kısmı doğru olmasına rağmen bu iddia tam olarak gerçeği yansıtmıyor. Mezarlıklar Müdürlüğü eskisi gibi namaza müteakip defin yerine bu işi saatli yapıyor. Hem cenazelerde bulaş riskini azaltmak hem de insan yoğunluğu oluşturmamak için Covid sürecinin başından beri böyle bir yol izleniyor. Lütfen her söylenene kulak asmayın.

 

KONYA’DA VAKA SAYISI GÜNLÜK 500 MÜ?

Yapılan test, açıklanan vaka sayısı ve pozitif oranıyla ilgili kamuoyunda bir kafa karışıklığı var. Bazı yayın organlarından Konya’da pozitif hasta sayısının açıklanandan çok olduğuyla ilgili bir vekile dayandırılan haberler yapıldı. Araştırdım. Aldığım cevap şu: ‘açıklanan vaka sayısı o gün sonuçlanan testlerle pozitif çıkan test sayısını ifade etmekte olup pozitif olarak değerlendirilen testler içerisinde daha önce tedavi gören pozitif hastaların kontrol testlerinin de bulunması nedeniyle pozitif yeni hasta sayısının bu rakamların daha altındadır.’  Yani yatan ya da bir süre önce testi pozitif çıkan hastalara da zamanı gelince tekrar test yapılıyor. Bunları toplam rakama dâhil etmek doğru değil. Yoğunluk olduğu doğru. Lakin yetkililerin de her iddiaya cevap yetiştirmeyeceğini bilmemiz gerekiyor. Zira bunların ardı arkası kesilmiyor.

VALİLİK YENİ TEDBİRLER AÇIKLAYABİLİR

Konya’nın korona şampiyonlar liginde yer alması hepimizin canını sıkıyor. İlk 5 şehirden alta düşemedik. Her gün takip ettiğimiz listede yeni bir hayal kırıklığı ile karşılaşıyoruz. Artık çemberin daraldığı bıçağın kemiğe dayandığı fazları yaşamaya başlıyoruz. Okullardaki süreci öğrendiniz.  Bu şekilde devam etmesi durumunda 65 yaş üstü başta olmak üzere yakın zamanda yeni tedbirler açıklanabilir. Ve bunlar maalesef kısıtlama şeklinde olacak. Özellikle her düğüne bir polis ekibi görevlendirme uygulaması gündemde. Kış aylarıyla birlikte kısıtlamaların daha da ağırlaşacağını bilmek şimdiden canımızı sıkıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR