Odaklanma problemi hafızlığı etkiler

Odaklanma problemi hafızlığı etkiler
Her gün bir hafızımıza yer vereceğimiz sayfamızda Salon Art Mobilya- Dekorasyon Sahiplerinden Hafız Mustafa Haluk Onur ile bir söyleşi yaptık.

Hafızlık sürecini en çok etkileyen faktörün odaklanma problemi olduğunu ifade eden Hafız Mustafa Haluk Onur, “Bir insanın meşguliyetinin hafızlık dışında başka bir yere kayması o insanın hafızlığının artık yavaşlayacağı anlamına gelir. Hafızlık süreci zor bir süreç. Kendisinden başka bir meşgale ile haddinden fazla ilgilenilmesini kabul etmez” dedi.

Allah’ın 99 isminin arasında da yer alan ‘hafız’ kelimesi İslam alemi için büyük bir önem arz eder. Ezberlemek, zihinde tutmak, muhafaza etmek, saklamak, korumak anlamındaki "h-f-z" kökünden türeyen hâfız, ezberleyen, zihninde tutan, saklayan, koruyan demektir. Peygamber Efendimiz (SAV)’in çeşitli hadislerinde kendilerinden güzel sözlerle bahsettiği hafızlar Ramazan ayı programları çerçevesinde gazetemize konuşarak hafızlığı anlatmaya devam ediyorlar. Her gün bir hafızımıza yer vereceğimiz sayfamızda Salon Art Mobilya- Dekorasyon Sahiplerinden Hafız Mustafa Haluk Onur ile yaptığımız söyleşi şu şekilde:

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Aslen İçeriçumra doğumluyum. Meram’da Havzan Mahallesi’nde yaşıyorum.

Kaç yaşında hafızlığa başladınız?

13-14 yaşında hafızlığa başladım.

Ne kadar sürede hafızlığı tamamladınız?

Hafızlığımı yaklaşık 2.5 yılda tamamladım.

Kur’an-ı ezberlerken nasıl bir yöntem uyguladınız?

Osmanlı Devleti zamanından günümüze kadar süregelen örgü sistemi ile eğitimimi aldım. Sistemi de açıklamak gerekirse her cüzün son sayfasından başlanır ve bütün cüzlerin son sayfaları ezberlenir. Bu şekilde üst üste koyarak birinci sayfalara kadar gidilir ve hafızlık tamamlanır.

Neden hafız olmak istemeliyiz?

Bu soruyu daha iyi açıklamak için Peygamber Efendimize bakmak gerekir. Peygamber Efendimiz Kur’an-ı Kerim’in ete kemiğe bürünmüş halidir. Yürüyen bir Kur’an-ı Kerim’dir. Biz de onun ümmetiyiz. Bu yüzden Kur’an’ın anlamını ve lafzını ezberlememiz gerekir.

ruyada-hafiz-gormek-olmak-hafizlik-yapmak-ne-anlama-gelir-5041.jpg

Hafızlıkta başarının formülü nedir?

Hafızlıkta başarının formülü istikrardır. Hafızlık çok uzun bir maraton. İstikrar olmadan başarı çok zor. Birçok iniş ve çıkışı var. İkincisi ise hafızlık eğitiminde sadece Kur’an’ı kerim düşünülmeli bu süreçte sadece Kur’an’ı Kerim’i ezberlemek amaç olmalı. Ayrıca hafızlığın sevdirilmesi, manevi olarak ona katacağı hayırların öğretilmesi gerekir.

Hafızlık sürecini etkileyen faktörler nelerdir?

Hafızlık sürecini en çok etkileyen faktör odaklanma problemidir. Bir insanın meşguliyetinin hafızlık dışında başka bir yere kayması o insanın hafızlığının artık yavaşlayacağı anlamına geliyor. Hafızlık süreci zor bir süreç. Kendisinden başka bir meşgale ile haddinden fazla ilgilenilmesini kabul etmez. Hafızlık sürecinde birçok şeyle ilgilenebilirsin. Sadece aşırıya kaçmamak gerekir. Kendimden örnek verecek olursam hafızlık eğitimi dönemimde 1 sayfayı 10 dakikada ezberlediğim zamanlar oldu. Bir gün babam rahatsızlandı. O gün ben yaklaşık 10 saatin sonunda bir sayfayı daha ezberleyememiştim.

Hafızlar arasındaki nesil farkını nasıl görüyorsunuz?

Hocamızın bize anlattığı bir anıyı sizle paylaşayım. Bir gün hocam kendinden yaşça büyük insanlarla hafızlık yaparken hocalarına dersini veriyormuş. Takıldığı yerler olmuş. Hocası birinci ve ikinci takılmada bir şey dememiş ve üçüncünde ise kızmış. Hocam da yaşça çok küçük olduğu için ağlayarak annesine gitmiş. Annesinden, şefkat beklerken annesi ‘hocanın yanına git, eğitimini al’ demiş. Hocam tekrar o azarı yememek için o günden sonra Kur’an-ı Kerim!e hem sevgisinin hem de saygısının arttığını söyler. Bizler ise eskiye nazaran çok daha anlayışlı ve yumuşak yüzlü hocalardan eğitim aldık. Allah onlardan razı olsun.

Hafızlık eğitimi aldığınız döneme ait hiç unutmadığınız bir anınız var mı?

Bir gün Ramazan’da hocamız bizi ikindi vaktine doğru yatma müsaadesi verirdi. Odasında yatanlar vardı. Herkes müsait gördüğü bir yerde yatıyordu. Bende ücra köşede bir yer buldum kendime orada yattım. Orada yattığımdan da kimsenin haberi olmamış. Kursa iftar daveti gelmiş. Tabi bu davet biranda olunca bir liste yok. Kim gidecek belli değil. Kurstan çıkan otobüse binmiş. Benden kimsenin haberi yok. Akşam bir uyandım iftara 45 dakika kalmış. Gittim abdest aldım. Kursumuz 3.5 katlı bir kurstu. Her yeri gezdim. Sesleniyorum kimse yok. Ramazan dolayısıyla hocalarımız telefonlarımızı vermişti. Arkadaşlarımı aradım benim yurtta kaldığımı o zaman öğrendiler. Nerede olduklarını sordum. Konya’nın diğer ucuna gitmişler. Yetişmemin imkanı yok. Ne yapacağımı, ne yiyeceğimi düşünürken içeriye bir amca girdi. Kursta birileri varsa yemeğe götüreyim dedi. Kursta sadece benim kaldığımı söyledim. Beni aldı götürdü. Amca sağ olsun yemekler, tatlılar ne varsa ikram etti. Rabbim herkesin rızkını bir şekilde veriyor. Allah beni de oruçlu ağzımla aç koymadı o gün.

Ramazan ayı sizin için ne ifade ediyor?

Ramazan bir insanın hem bedenen hem de zihnen arınma ayıdır. Birçok yerde Ramazan yaza denk geliyor, orucu sıcakta nasıl tutacağız söylemlerini duydum. Orucu mide değil, iman tutar. Gene bir hocamız bir hikaye anlatırdı. Ramazan ayında müdürün biri bir gün hizmetliler oruçlu oruçlu çalışırken, hizmetlilerden bir tanesine, ‘Ya siz nasıl tutuyorsunuz bu orucu’ diye sormuş. Hizmetlide, ‘Müdürüm orucu mideler tutmaz, iman tutar’ demiş. Yani biz imanımızdan dolayı oruç tutarız. Ramazan ayının geldiğini, Allah’ın bize hükmü olduğunu, onun bize bir nimet olduğunu bilerek oruç tutarız. ( Mehmet Günnar )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.