Pakistan'daki bombalı saldırı

Pakistan'daki bombalı saldırı
Lahor'da bir lunaparkta düzenlenen ve 70 can kaybına yol açan saldırıyı üstlenen Cemaat-ul Ahrar örgütü, geçen yılın aralık ayından bu yana beşinci saldırısını gerçekleştirmiş oldu- Pakistan'da azınlık nüfusu açısından ikinci sırada bulunan Hristiyanlar s

İSLAMABAD (AA) - Pakistan'ın Pencap eyaletinin başkenti Lahor'da bir lunaparkta düzenlenen ve 70 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırıyı üstlenen Cemaat-ul Ahrar örgütü, geçen yılın aralık ayından bu yana beşinci saldırısını gerçekleştirmiş oldu.

Örgüt, 2014'te Pakistan Talibanı'ndan (TTP) ayrılarak kurulmuştu. Ancak, geçen yıl DAEŞ ile bağlantısını reddeden örgüt, tekrar TTP çatısı altına girerek, saldırılarını Pakistan Talibanı ile organize ettiğini açıklamıştı.

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Mohmand kabileler bölgesinin örgütün ana üssü olduğu belirtiliyor.

El-Kaide ile yakın ilişkisi bulunan örgütün lideri Ömer Halit Horasani'nin şu anda Afganistan'da olduğu sanılıyor.

Grubun sözcüsü Ehsanullah Ehsan, 2 Kasım 2014'de Lahor'da Pakistan-Hindistan sınır kapısındaki intihar saldırısını üstlenlendiklerini açıklamıştı. Saldırıda 50'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Aynı örgüt, dünkü saldırı dahil geçen yılın aralık ayından bu yana, beş saldırıyı üstlendi.

- Hristiyanlar da hedefte

Pakistan'da azınlık nüfusu açısından ikinci sırada bulunan Hristiyanlar son dönemde saldırıların hedefi haline geldi.

Lahor'daki lunaparkta düzenlenen saldırının özellikle Pakistanlı Hristiyanları hedef alması, ülkenin yüzde 1,5'ini oluşturan bu dini azınlık grubun geçmişte yaşadığı saldırıları gündeme getirdi.

Pakistan'da Mart 2015'te Lahor'daki iki kiliseye yönelik bombalı saldırıda 14 kişi ölmüş, 70 kişi yaralanmıştı.

Ülkenin kuzeybatısındaki Peşaver kentindeki bir kilisiye 2013'te yapılan bombalı saldırıda ise yaklaşık 80 kişi yaşamını yitirmişti.

Aynı şekilde, 2009'da Pencap eyaletinin Gojra kentinde Hristiyanların yaşadığı 40 ev ve bir kilisenin ateşe verilmesi sonucu 8 kişi yanarak hayatını kaybetmişti.

Yüzlerce Hristiyan, 2005'te, okullarının ve kiliselerinin ateşe verilmesi yüzünden Faysalabad'daki evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Lahor'da dün yapılan ve en az 70 can alan, 300'den fazla kişinin de yaralanmasına yol açan saldırının olduğu alanda Paskalya Bayramı nedeniyle Hristiyanların yoğun bulunduğu belirtilmişti. Saldırının ardından ülkede 3 günlük yas ilan edilmişti. Pakistan medyası, saldırıyı Pakistan Talibanı'na bağlı Cemaat-ul Ahrar grubunun üstlendiğini yazmıştı.

Ülkede son derece düşük ücretle ve alt seviye işlerde çalıştığı ifade edilen Hristiyanlar, özellikle Karaçi, Lahor, Peşaver ve Faysalabad'da yaşıyor.

Yerel medyada, Pakistan'daki azınlık Hristiyanlara saldırıların nedenleri arasında Batı'ya "mesaj gönderme"nin de amaçlandığı şeklinde iddialar da yer alıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.