Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Piyasalar 24 Şubat'a kilitlendi

Piyasalar 24 Şubat'a kilitlendi

Piyasalar için bir iyi bir kötü haber var. Bir de önümüzde24 Şubatta açıklanacak önem az eden TCMB Para Piyasaları Kurulu kararı var.  Önce iyi haberden başlamak gerekirse Rusya-Ukrayna arasındaki ateşkes anlaşması yapıldı. Bu haber sonrası doların ateşi düştü. 2,500 seviyesindeki dolar/TL kotasyonları 2,450 seviyelerine kadar geriledi.

Kötü haber ise Yunanistan Avrupa’nın şımarık çocuğu, yine aldığını vermiyor. Yine Euro bölgesini tehdit etmeye devam ediyor. Yunanistan Euro bölgesinin başını ağrıtmaya devam ediyor.

Bu haberlerin bizim ekonomimize ne etkisi var diyecek olursak ilk önce Rusya’dan başlayalım. Rusya’nın Ukrayna ile çatışmasının ardından batının da Ukrayna’nın arkasında durmasıyla Rusya’ya yaptırımlar başladı. Geçtiğimiz aylarda bunun etkisini Rublenin üzerinde yaşanan dalgalanmayla geçirdik. Rublenin bir günde değer kaybı %15 ila %18 arasında görüldü. Bu dalgalanmada biz de dolar/TL üzerinde yaşadık. Dolar/TL’de 2,500 seviyeleri test edildi. Gelişmekte olan ülkelerden para çıkışları ülkemizde de yaşandı.

Yunanistan’a gelecek olursak Yunanistan’ın her şımarıklığı sonrası Euro’da uluslar arası piyasalarda değer kaybı başladı. Bu da dolara yine uluslar arası piyasalarda alım olarak geri döndü. Bundan dolar/TL’de nasibini aldı ve dolarda yaşanan ralli bizi de etkiledi.

Ve beklenen haberde 24 Şubatta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Piyasaları Kurulundan çıkacak karar piyasalar üzerinde çok etkisi olacak. Bu karar sonrası da dolar/TL ve Euro/TL’deki durum daha da netleşecektir. 24 Şubatta TCMB’den faiz indirimi bekleniyor. Zaten TCMB’nin üzerinde faiz indir baskısı var ve gittikçe artarak devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın faizler yüksek bizim sanayicimiz, yatırımcımız, esnafımız bu faizlerle nasıl yatırım yapacak bu faizlerin inmesi gerekir açıklamaları sonrası bir açıklamada Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi tarafından dile getirildi. TCMB’nin üzerindeki baskı artmışken son açıklamada faizlerle ilgili Cumhurbaşkanlığı danışmanı Yiğit Bulut’tan geldi. Faizlerin yüksekliğinden bahsetti faizlerin inmesi gerektiğini açıkladı. TCMB’den 24 Şubatta 0,50 baz puanlık bir faiz bir faiz indirimi zaten piyasalar tarafından satın alındığını söyledi. Bekleyip hep birlikte 24 Şubatta göreceğiz. Benim beklentim 24 Şubatta TCMB’nin es geçmesi yani faizlerde bir değişikliğe gitmemesidir. Fakat TCMB’nin üzerindeki baskı önümüzdeki günlerde de sürerse 0,50 baz puanlık bir indirime gidebilir. 0,25 veya 0,50 baz puanlık faiz indirimleri piyasaları çok rahatsız etmeyebilir. Ancak 1 puan veya 1,5 puanlık faiz indirimleri de telaffuz ediliyor. Böyle bir gelişme yaşanırsa dolar/TL ve Euro/TL’de yeni rekorlar gecikmeyecektir.

24 Şubattan sonra dolar/TL ve Euro/TL’de yeni yönler olacaktır. Dolar/TL’de olası geri çekilmelerde 2,380,-2,400 seviyeleri alım için fırsattır. Euro/TL’de ise 2,650-2,700 aralığında olabilecek bir gerileme yine alım fırsatı olmalıdır.

Altın fiyatları 100 TL seviyelerine kadar yükseldikten sonra şimdi bir miktar geri çekilmeler yaşıyoruz. 96 TL seviyelerine kadar düştü. Benim beklentim altın fiyatlarında tekrar yükselişler olacaktır. 100 TL seviyesinde dengelenme bekliyorum.

Borsa İstanbul ise 83,000 seviyelerinden toparlanma çabası içinde. 86,000 seviyelerinde borsanın tam olarak toparlanabilmesi için Rusya-Ukrayna, Yunanistan ve Suriye – Irak’ta istikrarın gelmesi, kalıcı barışın sağlanması lazımdır. Aksi takdirde Borsa İstanbul’un yükselişi zor olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR