Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Piyasalara Moddy’s Uyarısı

Piyasalara Moddy’s Uyarısı

   17 Haziran 2014 tarihli yazımızda ”Irak’ta yaşanan olumsuz gelişmeler bitmeden, rehineler sapasağlam ülkemize dönmeden piyasalarda yumuşama beklemek hata olacaktır.” Diye yazmış ve bu konunun önemine değinmiştik.

             Irak’ta yaşanan gelişmeleri biz tam olarak iki hafta önce ele almış, ekonomimizin gidişatını yakından ilgilendirdiğini belirtmiştik. Yaşanan olumsuz gelişmelerin de ekonomimize balta vuracağını ihracatımızı sekteye uğratacağını bunun da büyüme dâhil olmak üzere ekonomimizin üzerinde büyük etkisi olacağını yazmıştık

     Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu sıfırcı hoca olarak anılan Moddy’s önceki gün Türk ekonomisi ile ilgili bir takım raporlar yayınladı.

   Kısaca Moddy’s şu konuların altını çizdi.

 

---Irak krizi Türkiye için negatiftir.

---Türkiye’nin kredi zorlukları Irak krizi ile birlikte arttı.

---Irak krizi Türkiye’nin cari işlemler açığı üzerinde baskı yaratıyor, ekonomik büyümeyi baltalıyor, enflasyonist baskıları artırıyor.

---Irak krizi uzun süre devam eder ve Kuzey Irak Kürt bölgesine yayılır ise Türkiye’nin ihracatı üzerinde kayda değer etki yapar.

---Moddy’s son olarak Irak krizinin Türkiye’nin kredi notu için negatif olduğu uyarısında bulundu.

   Biz bu gelişmelerin olacağını Moddy’s’ten tam olarak 2 hafta önce yazmıştık.

    Evet, bizim için Irak olmazsa olmazımız. İhracatımızın büyük bir bölümü Irak’a yapılıyor. Bu da büyük bir pay, Irak’ta işlerin ters gitmesi ihracatımızı Moddy’s’in de uyardığı gibi baltalayacaktır. Umut edelim ki Irak bir an önce huzura bir bütün olarak kavuşur. Bizde huzurlu bir ortamda ihracatımızı artırarak ülke ekonomisine katkı yaparız.

      Sevgili Pusula dostları ekonomimizin gidişatının hiç de tozpembe olmadığını zaten biliyorduk. Fakat Moddy’s oldukça sert açıklamaları ve dahasında not tehdidinde bulunması, bulunduğumuz durumun hiç de iç açıcı olmadığını gösteriyor.

      TCMB’nin uyguladığı sıkı para politikaları, piyasalar üzerinde etki etmeye devam ediyor. Yaklaşık son bir yıldır piyasalarda esnafın deyimiyle yaprak kıpırdamıyor. Esnafla sanayiciyle her görüşmemizde iş yok para hiç yok, vadeli verirsen sadece senet-çek nakit dönüşü hiç yok, zor durumdayız açıklamaları hep geliyor.

Dışarıda da işler hiç de iyi gitmiyor. Hala riskler yüksek, Rusya-Ukrayna, Irak’ta ve Suriye’de yaşanan çatışmalar. Buralarda yaşanan gelişmeler para piyasaları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Hala İŞİD teröristlerinin elinde olan konsolosumuz dâhil 49 vatandaşımız var. Bunlarda gerilimin bir parçası olduğunu unutmayalım. Buralardan gelen her haberde piyasalarda küçük çaplı dalgalanmalar sebep olmaya devam ediyor.

      Yine dışarıda bu hafta etkili olacak gelişme ECB’nin yarın yapacağı faizlerle ilgili toplantısı, faizlerde bir değişikliğe gidileceğini beklemiyoruz. Euro bölgesi iyice çıkmaza girmiş durumda piyasalarda Dragi’nin ne konuşacağı bekleniyor. ECB Başkanı Dragi genelde önceden sözlü yönlendirme yaparak piyasalara ayar vermekteydi. Onun için yarın yapacağı toplantı sonrası açıklamalar merakla bekleniyor.

    ABD’den Perşembe günü(yarın) piyasalar üzerinde etkili olan tarımdışı istihdam verisi gelecek. Beklentiler üzerinde gelecek istihdam verisi Euro/dolar paritesinde dolar lehine gelişmelere sebep olacaktır. Beklentiler altında kalacak veri ise Euro’ya destek olacaktır. Dolar değer kaybedecektir.

       İçeride önemli gelişme tabii ki cumhurbaşkaşkanlığı seçimleri, yaklaşık 40 gün sürecek bu süreçte piyasalar çok önemli olaylara sebep olabilir. Cumhurbaşkanı kim olacak Başbakan kim olacak bu süreçte yaşanacak olumsuz gelişmeler Borsa İstanbul üzerinde negatif etkilere sebep olacaktır. Dövizde ise küçük çaplı dalgalanmalara sebebiyet verebilir.

    TCMB’ye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan sert eleştiriler gelmeye devam ediyor. Bu faiz oranlarıyla yatırımcı gelmez beklentisi ile Başbakan sert bir şekilde TCMB’yi eleştirdi. TCMB’nin bağımsızlığını her platformda vurgu yapan hükümet her ortamda da eleştirmekten geri kalmıyor.  Belki TCMB’nin faizleri yüksek tuttuğu bir gerçek ama unutmayalım ki etrafımızda bir ateş çemberi var. Ve bu çember gittikçe daralıyor. TCMB bunları göz önüne alıyor ki faizleri indirmiyor. Faizin bir emniyet sübabı olduğunu unutmayalım. Onun için gerektiği zaman TCMB’nin faizlerde ölçülü değil agresif bir biçimde de faizlerde indirime gidebileceğini de belirtmek isterim.

    Altının son 15 gündür gramı 90TL, ons bazında da 1315-1330 dolar bandında seyrini sürdürüyor. Bir süre daha bu bantta hareket etmesini bekliyorum. Dolar/TL’nin daha önce de yazdığım gibi 2,130 ortası olmak üzere 2,110-2,150 TL bandında seyrini sürdürdüğünü görüyoruz.

 Euro/TL yine 2,900 ortası olmak üzere 2,850-2,930 bandında hareketini sürdürüyor.

    Son olarak Mopddy’s’in uyarıları önemliydi, altını çizmek isterim. Çünkü ben de Moddy’s’ten önce aynı endişeleri paylaşmıştım.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR