
Uluslararası İlişkiler Uzmanı İshak Arslan
PKK’nın kendisini feshetmesı: Yeni bir dönemin şifreleri -2
Geçen yazımızda PKK’nın PKK’nın kendisini feshetme sürecini anlatmıştık. Bu yazımızda ise; yeni bir dönemin şifrelerini anlatacagiz.
Peki PKK’nın kendisini feshetmesi sonucuna hangi koşullarda ve nasıl gelindi?
-Bölgemizdeki koşullar nelerdir?
-Sayın Devlet Bahçeli’nin attığı adımlar hangileridir?
-Dünyada ki diğer terör örgütlerinin tasfiyesi nasıl olmuştur?
-Yeni bir dönemin şifreleri, konularına birlikte bakalım.
PKK’nın kendisini feshetme sonucuna hangi koşullarda ve nasıl gelindi ?
Ülkemizin bulunduğu bölge Ortadoğu’da son iki yıldır İsrail terör örgütünün Gazze’ye başlattığı soykırım, 7 Ekim 2023’ten bu yana devam etmektedir .
Hiçbir insani sınır tanımayan İsrail Orta Doğu’da bütün bölgenin barışını ve istikrarını bozarak, büyük bir güvenlik tehdidine sebep olmakta, yayılmacı politikasını Arzı Mevud(vadesizmiş topraklar )hedefi doğrultusunda, vahşetine devam etmektedir . Son iki yıldır İsrail’in hedefleri bölge ülkeleri tarafından açık bir şekilde görülmüştür. Ülkemizin başbakanlarından büyük devlet adamı merhum Necmettin Erbakan büyük feraseti ile İsrail’in Arzı Mev’ud hedeflerini yıllarca her platformda ısrarla dile getirdi ve insanımımızı bilinçlendirdi. Büyük Orta Doğu Projesini (yani Bop’un)bu hedefi gerçekleştirme için uygulandığını anlattı. Son iki yılda artık İsrail’in bu hedefi herkes tarafından görülmeye başlandı.
İsrail Gazze’de soykırım yaparken aynı zamanda Lübnan’da Hizbullah’ı hedef aldı ve Hizbullah’ın liderlerine suikast yaparak Hizbullah’ı istikrarsızlaştırdı.
Suriye’de ve Irak’ta İran’a saldırarak İran’ı bölgede zayıflatarak İran’ın Suriye Lübnan ve Irak’tan çekilmesini sağladı .
Rusya’nın Ukrayna Savaşı’ndan dolayı Suriye’den çekilmesi ile muhaliflerin 12 gün gibi kısa bir sürede Suriye’de ilerlemesine ve 50 yıllık Baas Rejminin yıkılmasına ve yeni bir dönemin başlamasına sebep oldu.
Bölgemizde değişen dengeler ve yeni durumda Suriye’nin içinde bulunduğu otorite boşluğu ve belirsizlik İsrail’in bu krizden istifade ederek Şam’ın 20 km güneyine kadar işgal etmesi, İsrail’in Suriye’de YPG ile birleşme ihtimali neredeyse Türkiye ve İsrail’i komşu olacak şekilde sınırımızda kadar geleceği tehdidi başgösterdi.
Bu gelişmeler ışığında Sayın Devlet Bahçeli‘nin 1 Ekim 2024’te başlattığı yeni bir süreçle çok önemli adımlar atarak, PKK’nın kendisini feshetme sonucuna ulaştık . Bu başarı Sayın devlet bahçeli’nin kararlı duruşuyla ve büyük devlet adamlığıyla sağlandı. Sayın devlet bahçeli’nin kararlı duruşu ve hükümetin süreci sahiplenmesi olmasaydı başarı imkansızdı.
Peki süreç nasıl ilerletilmeliiydi?
Dünyadaki diğer terör örgütlerinin tasfiyesi nasıl olmuştur ?
ETA/İSPANYA
Kuruluş: 1919, Fesih açıklaması: 2011, Silah teslimi: 2017
IRA/ İRLANDA
Kuruluş: 1919, Fesih açıklaması: 1995, Silah teslimi: 2005
FARC/KOLOMBİYA
Kuruluş: 1964, Fesih açıklaması: 2016, Silah teslimi: 2017
Dünyadaki diğer terör örgütlerinin tasfiyesini ve silah bırakmasında görüldüğü gibi ayrılıkçı terör örgütlerinin başarıya ulaşması uzun yıllar geçse de mümkün olamamıştır .
Peki bu süreç Türkiye’de nasıl işletilirse başarılı olunur ?
Yeni dönemde sürecin nasıl işleyeceği ve başarıya ulaşacağı ile ilgili toplumun herkesmi tarafından farklı kaygılar taşımaktadır . Bu kaygılar giderilmeden başarıya ulaşılması mümkün görülmemektedir.
PKK kendisini feshetti . Bundan sonra silah teslim edilecek ve sürecin hukuki ve meşru zemini hazırlanacaktır. Devletin büyükleri ve kurumları süreci büyük bir titizlikle ve özenle devam ettirmelidir.
Yeni bir dönemin şifreleri :
1) Bölgedeki yeni gelişmeler düşünüldüğünde tehlikenin Türkiye’ye adım adım geldiği,
2) Bu tehlikeler karşısında Türkiye’nin Milli birlik ve bütünlüğünün sağlanması gerektiği,
3) Terörsüz Türkiye’de yeraltı kaynaklarının daha aktif ve verimli kullanılabileceği,
4) Türkiye’nin her yıl kazancının belli oranda(yıllık kazancının yaklaşık 1/3 ünün) silahlanmaya aktarmak zorunda kalmayacağı ve ülke ekonomisinin gelişmesinde kullanılabileceği,
5) içerdeki problemi çözen bir Türkiye’nin dışarıda siyasi olarak güçleneceği,
6) sorununu çözmüş, ekonomik olarak güçlenmiş ve siyasi gücünü arttırmış olan bir Türkiye’nin bölgede ve dünyada bir süper güç olacağını,
7) toplumun meşru ve haklı kaygılarını gidererek ancak sürecin başarılı olması mümkündür.
Bu süre zarfında süreci bozmak baltalamak isteyen dış güçler ve içerdeki uzantıları olacaktır. Bu sürecin korunması ve sonuca varılması için devlet ve millet büyük bir titizlikle ve özenli davranmalıdır.
Böylece bölgede ve dünyada kendisi için yepyeni ve müreffeh bir gelecek inşa edebilir . Yeni bir gelecek için hep birlikte gayret etmeliyiz.
Terörsüz kalkınmış müreffeh yeni bir gelecek umuduyla …
Kıyamet savaşı
12 Haziran 2025 Perşembe 00:01İnsanlığın kanayan yarası: Gazze - İnsanlığın Onur’u: Gazze
05 Haziran 2025 Perşembe 00:01İnsanlığın kanayan yarası: Gazze
29 Mayıs 2025 Perşembe 00:01PKK’nın kendisini feshetmesi: Yeni bir dönemin şifreleri-1
15 Mayıs 2025 Perşembe 00:01Gerçek gündem
08 Mayıs 2025 Perşembe 00:01




Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Erbakancı kardeş doğru yazmış bunlar mücadihit değil mütahit bunları partinin önünden geçirmemek lazım ama işte yapacak bir şey yok zaten milli görüş bunları içinde barındırmıyor kardeşim
Yanıtla (0) (2)Mevlüt bey sen de adı Erbakancı olan ama Erbakan’ın nezaketiyle uzaktan yakından alakası olmayan bu arkadaş gibi medeni cesaret gösteremeyip kim olduğunu yazmamışsın yazının içeriği ile alakalı en ufak bir yorum yapamamışsın bu arkadaşın talimatıyla Çamur atmayı kendine vazife görmüşsün milletimiz sen ve senin gibi olanların ne olduğunu ne amaçla yazdığını çok iyi biliyor.
Yanıtla (2) (0)Abi bu adam tam bir teneke herşey var Rp'de hanımı ile kendi için ağlamadığı adam kalmadı Adliye ye adam dikti listeye göz dikti boş vizyonsuz adamın teki olduğunu düşünüyorum.
Yanıtla (0) (2)Anlaşılan o ki beyefendi, yoksa hanımefendi mi demeliydim isminizi yazacak kadar metni cesaretiniz olmadığı için size nasıl hitap edeceğimi bilemedim. Yine anlaşılan o ki yazıyla alakalı en ufak bir tenkit ya da eleştiri yapmak yerine Çamur atmayı tercih ediyorsunuz bu davranışınız kimin ne kadar boş olduğunu okullarımız nezdinde ortaya koymaktadır sizi ede ve medeni davranmaya davet ediyorum
Yanıtla (2) (0)Umuyorum ki, bu süreç başarıya ulaşır. İlk çözüm süreci gibi başarısız olmaz.
Yanıtla (1) (0)Mahir bey yorumunuz için çok teşekkür ederim. Yazıda da görüldüğü gibi toplumumuzun farklı kaygıları giderildiği taktirde süreç bir ileri tarafından enfekte edilmediği taktirde dikkatli ve özenli olunursa gereken adımlar atılırsa ve toplumun kaygıları giderilirse süreç ancak o zaman başarılı olabilir milletimizin ümidi ve talebiyle başarı gelecektir bu başarının sonuçları da milletimize birlik beraberlik ve refah getirecektir
Yanıtla (1) (0)Gerçekten ben milli görüşçüyum diyen biri için boş ve beleş bir yazı olmuş kusura bakma israilin yahudinin oyuncakları ancak bu kadar sığ ve basit düşünebilir ağzına erbakan hocamı alıp her yerde konuşan birisisin sen bu yazı yakışmamış sende arka bahçede epey top oynamissin pkk ile kürdü bir tutan birisi kesinlikle milli görüşçü olamaz
Yanıtla (0) (1)Yaşar bey yorumunuzdan dolayı öncelikle teşekkür ederim. Yaşar bey yazının size göre neresi boş ve beleş olmuş yine size göre yazının neresi sığ ve basit olmuş ve PKK ile Kürdü yazının neresinde bir tutmuşum rica etsem söyler misiniz? Belki benim, belki sizin gözden kaçırdığınız bir nokta olmuştur, beraber bakalım.
Yanıtla (3) (0)