Pusula Avrupa'nın önemli merkezlerinde -10-

Pusula Avrupa'nın önemli merkezlerinde -10-
ZÜRİH’TE YAŞAYANLARIN ÇOK SADE ÖZEL HAYATLARI

“Zürih’te nereye gidelim, nereyi bize tavsiye edersiniz?” diye sorduğumuz ve aralarında bizim Türklerinde bulunduğu insanların ilk anda zorlanmaları bizi şok ediyordu. Siz kalkın taaa Zürih’e gelin hayalimizde ki Zürih’te olalım ama insanlar bize “illa ki şuraya gidin diye bir yer gösteremesinler”…

İnanın bu durum çok garip ve düşündürücü idi. Zürih için bakın sayfalarca yazı yazabiliyoruz buraya konu olmuş kitapları okuyoruz ama burada yaşayan insanlar kendi iç dünyalarında zorlanıyorlar.

Niye mi? Çünkü burası her ne kadar Dünyanın en önemli şehirlerinden birisi de olsa inanın çalışan kesim için hayat çok pahalı ve insanlar çalışmaktan gezmeyi eğlenmeyi düşünemiyorlar.

06_beyer.jpg

Mesela bu konuda yardım istediğimiz Zürih’te yaşayan Türkler bizim de alış verişe geldiğimizi sanıp ilk anda o pahalı gösterişli Alış Veriş Merkezlerinin isimlerini veriyorlar, bizim orası ile ilgili bir işimiz olmadığını duydukları zamanda başlıyorlardı düşünmeye.

En canlı örneğini odamızı temizlemek için gelen ve 16 yıldır bu şehirde bulunan Erzincanlı Hanım bizim ısrarla “Nereyi görmemizi tavsiye edersiniz? Siz olsanız nereye gidersiniz?” sorularımıza en sonunda “Burada bir hayvanat bahçesi var. Oraya gidin merkeze biraz uzak hem de girişi pahalı” diyordu.

Tabii biz bu bayanla ülke üzerine epey bir sohbet ettik.

img_2094.jpg

Ve bir kez daha anladık ki Zürih’te yaşamak, Zürih’te ekmek ve aş mücadelesi vermek dünyanın neresinde olursanız olun oturduğunuz yerden “Zürih demekle şatafatla, milyar dolarla, yüz bin dolarlık saatlerle, çikolatalarla, kayak merkezleri ile anılmakla olmuyormuş”…

ŞEHRİ GEZERKEN TARİHİ HİSSEDİYORSUNUZ  

Zürih katedrali çok biliyor. 8. Yüzyılda yapılmış aynı zamanda şehir merkezinde tarihi mekanların fazla oluşu da dikkat çekici. Merkezde üç kilise varmış. Tek özellikleri de şehrin neresinde olursanız olun görülmeleri imiş. Her yerde heykeller var. Özellikle de çeşme başları mutlaka heykelli.

Yürüyerek gezmeyi bırakıp arabamızla turlamaya başlıyoruz.  200-300 yıllık tarih olmuş evler, yüksek binalar. Ama hepsi son derece bakımlı ve eski ile yeniyi birleştirmişler. Görüntü böyle olunca dikkat çekiyorlar. Evlerin bir başka özelliği ise bu insanlar burada yaşayan ne kadar bilim adamı sanatçı tanınmış insan varsa bunların yaşadıkları evleri müzeye çevirmişler ilgi odağı yapmışlar.

img_2153.jpg

MARKALARIN VE ON BİN DOLARLARIN ŞEHRİ

Anladık ki buraya gelen insanlar paralı insanlar ve ilk yaptıkları işte alış veriş. Zürih’in alışveriş merkezide Bahnofstrasse. Burada dünyada aklınıza gelebilecek en ünlü markalar var. Biz içeriye bile girmedik desek abartmamış oluruz. Bol bol vitrinlerine baktık hatta vitrinlerin önünde poz dahi verdik.  Zaman zaman vitrinde ki ürünlerin üzerinde ki fiyatları görünce gözlerimize inanamadık birbirimize o rakamı teyit ettirmeye çalışıyorduk.

pic3_bahnhofstrasse_zuerich_by_futurestudios.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.