Pusula Avrupa'nın önemli merkezlerinde -2-

Pusula Avrupa'nın önemli merkezlerinde -2-
Gözler şüphelide, eller tetikte

Gözler şüphelide, eller tetikte

Paris’te polis sirenleri 24 saat aralıksız çalıyor. Sanki sürekli bir alarm durumu var. Belki devamlı olarak burada yaşayanlar için bu hal sıradanmış gibi gelebilir. Ama bizler gibi böyle bir ortamda Paris7i gezmeye gelenlere çok garip geliyordu. Öyle ki gece bile otel odamızda sürekli siren seslerini işitiyorduk, İşin dahası da var Paris’ten ayrıldık İsviçre’ye geçtik. Allah sizi inandırsın kulaklarımızda hala o korkunç siren sesleri. Uykumuzda rüyamıza giren siren sesleri, biz Konya’da artık ambulansların bile acil olmayan durumlarda sirenlerini çalmamalarına alışmıştık. Artık bize Paris denildiği zaman elbette Eyfel Kulesi gibi dünyanın bildikleri gelecek ama polis araçlarının siren seslerini unutmamız ve hatırlamamız mümkün değil.

Tabii bunda güvenlik güçlerinin çok titiz ve dikkatli dahası ciddi görev yapmaları etrafı şüpheli her duruma dikkat kesilmeleri parmaklarının hep tetikte olması da Paris’e dışarıdan gelen bizleri olumsuz olarak etkiliyordu.

ZAFER TAKI İLE İLGİLİ ÇOK KISA TARİHİ BİLGİ

Zafer Takı 1805 yılında yapılmaya başlanmış. Napolyon, en büyük zaferi olan Austerlitz Savaşı’nın ardından askerlerine “Eve döndüğünüz zaman zafer taklarının altından geçeceksiniz” demiş. Napolyon’un sözü yerde kalmamış ve ertesi yıl takın yapılmasına başlanmış.

Ancak iş Napolyon’un dediği gibi olmamış. Napolyon’un yıllar içinde gücünü yitirmesi ve Mimar Jean Chalgrin’in planlarına müdahale edilmesi üzerine bu tak tam 30 yıl sonra sene sonra, 1936 da tamamlanabilmiş.

img_1928.jpg

Atlantik’teki Saint Helena Adasında, 51 yaşında ölen Napolyon’un külleri de 1940 yılında Paris’e getirilmiş. Mezarının bulunduğu Les Invalides’e doğru yol alırken cenaze alayı da bu Zafer Takı’nın altından geçmiş.

TERÖR KRONOLOJİSİ -2-

SALDIRILAR

En az altı silahlı saldırı, üç patlamayı içeren yedi farklı noktada saldırı gerçekleştirilmiş. Silahlı saldırılar Rue de la Fontaine-au-Roi, Rue de Charonne, ve Rue Bataclan sokakları çevresinde gerçekleştirilmiş.

Petit Cambodge ve Le Carillon silahlı saldırıları

Paris'in 10. bölgesinde bulunan Petit Cambodge ("Küçük Kamboçya") restoranında gerçekleştirilen saldırıda dört kişi hayatını kaybetti. Saldırganlar ayrıca Saint Martin Kanalı'nın yakınında bulunan Le Carillon barının dışında bekleyen insanların üzerine de ateş açtı. Associated Press haber ajansının polis yetkililerinden alıntıladığı bilgiye göre restoranda 11 kişi hayatını kaybetti.

1419428824_2.jpg

Bataclan Tiyatrosu ablukası

Paris'in 11. bölgesinde bulunan Bataclan tiyatrosunda Amerikalı rock grubu Eagles of Death Metal konseri sırasında silahlı saldırı ve rehin alma eylemleri gerçekleştirildi. Grubun lideri Jesse Hughes, kulisi kullanarak kaçmayı başardı. 100 kişi rehin alındı. Kaçmayı başaran bir rehinenin gazetecilere aktardığı bilgilere göre saldırganlar beş - altı kişiyken saldırı sırasında Suriye'den bahsetmişlerdir. Olay yerinde bulunan polislerin aktardığına göre Bataclan saldırganlarının biri patlayıcı maddeler de taşımakta. Europe -1 muhabiri Julien Pierce, maske takmayan iki-üç silahlı kişinin kalabalık üstüne rastgele ateş açtığını gördüğünü ifade etti. Polisin yaptığı baskın sonucunda iki saldırgan öldürüldü ve rehine krizi sona erdi. Baskın, yerel saatle 00. 58'de tamamlandı. Polis kaynakları, tiyatroda yaklaşık 100 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Fransa Stadyumu patlaması

Paris'in Saint Denis bölgesinde yer alan Fransa Stadyumu yakınlarında bulunan bir barda gerçekleşen patlamada en az on kişi hayatını kaybetti. Fransa cumhurbaşkanı François Hollande, saldırı sırasında Fransa–Almanya millî futbol takımları arasında düzenlenen dostluk maçına katılmak amacıyla Fransa Stadyumu'ndaydı. Hollande, güvenli bir şekilde olay yerinden uzaklaştırıldı ve kriz durumunu koordine etmek amacıyla Fransız iç işleri bakanı Bernard Cazeneuve ile görüştü. Maç, canlı olarak yayınlanmaktaydı. Maçın ardından taraftarlar, polis gözetiminde sahadan çıkarılmaları için sahaya getirildi.

La Casa Nostra silahlı saldırıları

Kimliği belirsiz bir kişi tarafından Rue Bichat adlı sokağın güneyindeki Rue de la Fontaine-au-Roi adlı sokakta bulunan İtalyan restoranı La Casa Nostra'nın terasından makineli tüfekle ateş açıldı. Paris savcısı, bu bölgede beş kişinin öldürüldüğünü belirtti. Bir görgü tanığının aktardığına göre hayatını kaybedenler üç dört el ateş açan bir saldırgan tarafından öldürüldü.

Rue de Charonne silahlı saldırısı

İki saldırgan, Paris'in 11. bölgesinde bulunan Charonne sokağındaki La Belle Équipe restoranının terasından yerel saatle 21. 50 sularında bir kaç dakika boyunca ateş etti. Fransız polisi saldırganların açık hava terasından açtığı ateş sonucu 18 kişinin öldüğünü aktardı.

1419428842_3.jpg

EYFEL KULESİ BİR “DEMİR YIĞINI” MI?

Fransa’ya gelinir, Paris’e gidilir de Eyfel kulesine gidilmez mi? Zafer Takı’dan sonra ince ince çiseleyen yağmurun altında bizde turistler gibi yönümüzü hemen Eyfel kulesine çevirdik.

O zaman gelin birilerine göre dünya şaheseri birilerine göre de “demir yığını” olan Eyfel Kulesi ile ilgili kısa bilgileri sizlerle paylaşalım.

Kule, dünyanın en meşhur yapılarından birisi konumunda, dolayısıyla Fransa’n da simgesi olmuş. Bu kuleyi gündüz ve gece şehrin neresinde olursanız olun görebiliyorsunuz.  Burada filimler çevrilmiş adına ve çevresine romanlar yazılmış.

Eyfel kulesinin uzunluğu 324 metre toplam ağırlığı ise 10 bin 100 ton.

Eyfel kulesi 1887 ile 1889 yılları arasında Gustave Eiffel tarafından Fransız devriminin 100 yıl kutlamaları için yapılmış.

img_1919.jpg

Aslında buranın böyle bir sembol olması filan düşünülmemiş. Yola çıkılırken Paris fuarının giriş kapısı olması düşünülmüş. Büyük bir özenle yapılan ve biten çalışma o günlerde büyük tepki almış. Beğenilmemiş. Bunun bir demir yığını olduğu göze hiç hoş görünmediği ortak kanaat olmuş. Bunun üzerine kulenin yıkılmasına karar verilmiş. Tam bu esnada bir görüş ortayla çıkmış ve “yıkılacağına televizyon anteni olarak kullanalım” denilmiş.

DEVAM EDECEK

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.