Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Rakamlar Sağlıklı Günlerin Habercisi

Rakamlar Sağlıklı Günlerin Habercisi

Geçtiğimiz günlere göre Konyalıların sağlık durumuyla ilgili çok iyi bir seyir gözlemliyoruz.

Aşıda yaş sınırının düşmesiyle birlikte tüm Konya’da sağlıklı günler gittikçe yaklaşıyor. İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri kafamızı çevirdiğimiz her yerde… Organize Sanayi Bölgeleri, küçüklü büyüklü sanayi siteleri, alışveriş merkezleri… Zaferin göbeğinde, şehir merkezinde toplamda 10’dan fazla aşı istasyonu kurulmuş durumda. Sıra beklemek istemeyen kimliğiyle gidip boş olan bir yeri tercih edebilir.

Konya’da aşı ve korona sürecinde son durum nedir? Sizlere önemli rakamlar vereceğim, hepsi bugüne ait... Ne durumda olduğumuzu ya da daha neler yapabileceğimizi en iyi bu rakamlar ile anlatabiliriz.

Öncelikle bilelim. Endişe etmeyelim aşısız günler geride kaldı. Devlet ciddi oranda aşı stoklamış durumda. Artık gelen giden kargo uçakları hiç durmuyor. Daha önceki gün 25 milyon doza yakın Biontech getirildi. Yani Biontech, Sinovac aşılarından yeterince var. Sputnik-V ise henüz incelemeler tamamlanmadığı için gelen 5 milyonluk parti kullanıma sokulmadı. Sanırım birkaç gün içinde o da kullanıma girecek.

Yapılan planlamaya göre Konya’da günlük olarak 82 bin vatandaşımıza aşı yapılabiliyor. Maksimum kapasite bu şekilde ayarlanmış.

Konya’da günlük ortalama 25 bin kişi aşı oluyor. Bir günde kırılan rekor ise 32 bin kişi.

Yazıyı kaleme aldığım an itibarıyla Konya’da 1 milyon 100 bin doz aşı yapılmıştı. Ve hızla aşılanma devam ediyordu. Darısı kalanların başına…

Yaş gruplarına baktığımız vakit Konya’da ciddi oranda aşı retçisinden bahsedemeyiz. Lakin elbette her yerde olduğu gibi bizde de olmak istemeyenler var.

Kovidle ilgili olarak şehirde ortalama tespit edilen vaka sayısı 145’e kadar gerilemiş durumda.

Konya genelinde koronalı ve korona dışı servis yatak doluluk oranı %45’lere kadar düştü. Yine korona ve korona dışı hastaların yoğun bakımlardaki doluluk oranı il genelinde %54 bandında.

Ventilatör doluluk oranı ise %25.

Verdiğim rakamlar güzel günlerin habercisi. Çok daraldık. Çok sıkıldık. Her zorluktan sonra gelen kolaylığa çok yaklaştık inşallah…

 

ŞÜKRAN’DA SONA GELİNDİ

Adı Şükran Mahallesi kentsel dönüşümü tabii. Ama bizler için Arapoğlu makasının arkasından bir ucu Bedesten’e bir ucu Larende’ye dayanan bölge. Konya’nın kalbi.

Zafer’den başlayarak bu bölgede turladık. Ne var ne yok çalışmalar ne durumda diye gözlemledik. Akabinde ilgilileri arayarak gelinen noktayla ilgili bilgi aldık.

Bugün çok fazla değinmeyeceğim ama Zafer Sağlıklaştırma Projesi tüm hızıyla devam ediyor.

Larende Caddesi’ndeki Balıkçıların oradan başlamak suretiyle (Cingenoğlu Fırını civarı) gidiş istikametine doğru yolun sağındaki bütün iş yerleriyle ilgili Meram Belediyesi kamulaştırma çalışmalarını sürdürüyormuş. Birçok esnafla anlaşılmış. Yıkımlar başlamış. Zaten dükkânların arkasında çok fazla yapı kalmadı. Yukarıda kelimeler ile çizdiğim arazi koca bir boşluk şeklinde duruyor. Geçtiğimiz günlerde 1. Etap olarak adlandırabileceğimiz projenin ihalesi yapılmıştı. Yer teslimi de tamamlanmış. 2 katlı dükkânlar olduğu için tıpkı Mevlâna önünde olduğu gibi süratle tamamlanma olacak.

Meram Belediyesi kalan alanlar ile ilgili 2 ayrı projenin daha sonuna gelmiş. Yine ticari iş yerlerinden oluşuyor. Yakın zamanda bunları görme fırsatı bulacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR