Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

RİSKLER ARTIYOR

RİSKLER ARTIYOR

     Her yazımın arkasından risklerden bahsettim. Temkinli duruşa devam dedim, riskleri sıraladım ve unutmayalım dedim.

    Cumhurbaşkanlığı seçimini atlattık, piyasalar üzerinde çok büyük etkisi zaten yoktu. Piyasalar Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olacağını zaten satın almıştı. Yapılan kamuoyu yoklamaları zaten Başbakan’ın % 51’in üzerinde oy alacağını söylüyordu. Ve ilk turdu Başbakanımızın Köşk’e çıkacağı belliydi. Piyasalar onun için olumluyu satın almıştı.

    Fakat döviz ve borsadaki yaşanan dalgalanma kredi derecelendirme kuruluşlarından bir biri ardına gelen açıklamalar. Daha önceki yazılarımda 2,100 seviyelerinden dolar almak fırsattır diye yazmıştım. 2,100 seviyesinin altına sarkıttığımız zaman sürekli dövize talep gelmeye başladı. Onun için buralardan almak fırsat, 2100 ün altında kalması ekonominin gidişi açısından ihracatımızı sekteye uğratacağını da düşünecek olursak mümkün gözükmüyor.

    Dövizde ve borsada dalgalanma devam ediyor. Hafta sonu uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Moddy’s’ten not indirimi beklerken yine bir başka kredi derecelendirme kuruluşu Fitch önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Köşk ’e çıktı ama Türkiye’deki politik riskler hala yüksek açıklaması piyasaları dalgalandırmaya yetti. Bir sonraki değerlendirmede de not indirimi gelebileceği sinyalini verdi. Seçim öncesi Dolar/TL kuru 2,184, Euro/TL kuru ise 2,920 seviyelerine tırmandı. Moddy’s Türkiye’nin notunu indirecek diye Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi’de Moddy’s’ten negatif açıklamalar bekliyorum demişti. Henüz Moddy’s bir açıklama yapmadı, piyasalar Moddy’s’den de açıklamaları bekliyor.

      Piyasalar içerideki gelişmelere göre şekillenmeye başlıyor. Artık kafalardaki soru Başbakan kim olacak ve yeni kabine nasıl şekillenecek.

     Fitch açıklamalarından sonra BİST(Borsa İstanbul)’da tüm piyasalardan ayrıştı ve gün sonunda 2,43 puan eksiyle 77,271 puandan kapandı, dolar/TL ise 2,150, Euro/TL ise 2,870 seviyelerinde seyrediyor.

    Dışarıda işler daha çok karışık, bizi etkileyen bir başka gelişmede etrafımızdaki yanan ateş diyebiliriz.

     ABD’nin İŞİD’i vurması İŞİD’in İstanbul’u vururuz açıklaması piyasaların ateşini yükseltiyor.  

    Piyasalar artık diğer kredi derecelendirme kuruluşu S&P ve Moddy’s ‘den gelecek açıklamalara kilitlendi. TCMB’nin faizleri indirmeye devam etmesi durumunda piyasalarda hareketlilik biraz daha artacaktır. TCMB’den faiz indirimi çok da rahat gelmeyecektir. Bu ay TCMB faizlerde bir değişikliğe gitmeyebilir, ya da 0,25 baz puanlık bir indirim söz konusu olacaktır, bekleyip göreceğiz.

    Dışarıdaki endişeleri sizlerle paylaşmıştım. Irak, Suriye, Rusya, Ukrayna buralarda yaşanan her türlü gerilimin piyasalara yansımasını anında görüyoruz. Borsadaki sert düşüş ve dövizdeki yükseliş bunun göstergesidir.

     Değerli okurlarım defalarca yazdım, tekrar etmekte fayda görüyorum. Etrafımız ateş çemberi bu ateşin alevi yükseldikçe ekonomik olarak zor durumda kalacağız. Bu ateşin bir an önce dinmesi lazım yoksa ihracatımız azalacak ve Irak-Suriye ile iş yapan iş adamlarımız ve ihracatçılarımız zor durumda kalacaktır. Dahası Irak’ta İŞİD’in elinde 49 vatandaşımız ve konsolosumuz kurtarılmayı beklemektedirler. Onlarında sağ salim vatanına ve ailelerine kavuşması en büyük dileğimizdir. Bizim için hem ekonomik hem de insani açıdan her şeyin hayırlı olması dileğiyle.      

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR