Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Robotlar Dünyasına hoş geldiniz

Robotlar Dünyasına hoş geldiniz

TARİHE YOLCULUK (176)

Uçan, ters takla atan, dans eden, futbol oynayan, garson, yük taşıyan ve postacı mekanik robotlar dünyasından insansı robotlar dünyasında; Budist rahip robotlar da eklendi. Sırada; yarı robot ve yarı insansı savaşan asker robotlar var.

Honda'nın ürettiği insansı robot ASIMO’yu hepimiz hatırlarız. Açılımı “Yenilikçi Hareketlilikte Gelişmiş Adım” olan ASIMO adlı robotun, geçmişte promosyon etkinlikleri arasında New York Menkul Kıymetler Borsasında açılış zilini çalması ve Detroit Senfoni Orkestrası'nın icra edilmesi de var. Asımo, ilk defa araba yarışı pistine inerek yarışı başlatma şerefine nail olmuştu..

Asimo aynı zamanda iyi bir dansı olduğunu da göstermişti. Yâni bu robot görünüşe göre nasıl eğleneceğini de biliyor. Asimo böylece “Dans Eden Yıldızlar” arasına katılmış oldu.
Dans eden, yarışların startını veren, top oynayan, ip atlayan ve ters takla atabilen insansı robotlar, yük taşıyan, posta taşıyan, müşteri karşılayan, “hoş geldiniz”, “nasılsınız” diyen robotlara varıncaya dek; “Dördüncü Sanayi Devrimi” olarak adlandırılan ve ABD’nin bazı eyaletlerinde uygulamaya konulan robotların devrede olduğu bir ekonomik sisteme doğru adım adım ilerliyoruz.
Amerika’da yük taşıyan ve ters takla atan robotların yanı sıra uçan tekerlekli robotların yapıldığını biliyor muydunuz?..
ABD’nin bazı eyaletlerindeki kasabalarda sanal köyler de yapıldı. Bu sanal köylerde herşey bulunuyor. Şişirme seks kadınlarından tutun şeytanın aklına dahi gelmeyen bir sanal dünya sunuluyor. Yeni dijital toknolojilerin ve Bulut Bilişim internet dünyasının uzaydan uydular vasıtasıyla global olarak devreye sokulduğu bir sanal dünyaya doğru hızla ilerliyoruz.
Bilimkurgu filmlerinde zaman zaman gösterilen yeni teknolojik aletler ve robotlar ile savaş sahnelerinde gördüğümüz x-y ışınlı silahlar daha gelişmişini yapma noktasında çok mesafe kaydedildi. Bu modern ve teknolojik aletleri ancak çok pahalı olduğu için dünyayı yöneten küresel şirketlerin üst düzey yöneticileri kullanabiliyor. Dünyada küresel uyuşturucu ve beyaz kadın ticaretinden tutun çeşitli silah pazarı da bunların elinde bulunuyor. Bu şirketler devletler ve hükümetlere etki edebiliyor. Özal döneminde bu küresel uyuşturucu trafiğini elinde tutan sermayedar şirketler, “bize bir yıl dokunmayın Türkiye’nin dış borçlarını ödeyelim” teklifinde bulunma cüretini bile göstermişlerdi.
ABD, Çin, Japonya, Kore, İngiltere’deki üniversiteler ve teknoloji enstitüleri harıl harıl robot yapma noktasında uzun soluklu çalışmalar yapıyorlar. Makine Mühendisleri bu iş için devredeler. Bu yüksek mühendisler robot derneklerinin de uluslararası üyeleri arasında yer alıyorlar. Robot teknolojisi ve Dördüncü Sanayi Endüstrisini başlatacak küresel irade; global bir çalışma ağı oluşturmuş vaziyette. 
budist-rahip-robot.jpgROBOT BUDİST RAHİBELER
Şu Japonlar enteresan çalışkan insanlar. SoftBank'ın Biber robotu, Budist cenazelerinde sutra okurken insan rahibelerinin daha ucuzu olarak sunmayı planlıyor. Size ilginizi çekecek bir bilgi daha vereyim. Japonya'daki bir cenaze töreninin ortalama maliyeti iki ila üç milyon yen arasında bir yerde. Bu, ABD'deki ortalama cenaze töreninin iki veya üç katı kadar pahalı olan 25.000 ila 30.000 ABD doları arasında gerçekleşiyor. Birçok şey gibi maliyetin büyük bir kısmı, orada bulunmak için ödemek zorunda olduğunuz insanlarla ilgilidir. 
Nissei Eco, bir Budist keşişin kılıfına uygun şekilde küçük, beyaz ve agresif olarak parlak insan robotu sunuyor. Ve cenaze masrafı sadece 50.000 Yen (yaklaşık 450 $) olan robot Times "Japonya'daki Times'a göre Budist papazlara yapılan nakit tekliflerinden önemli ölçüde daha düşük". 

robot-asistan.jpg

Japonya'nın nüfusu hızla yaşlanıyor. Bunun bir sonucu olarak büyüyen bir cenaze endüstrisi (dolayısıyla uygun fiyatlı robot papazlarına ihtiyaç duyulmaktadır), ancak Japonya'nın yaşlılara yeterli ve saygılı bakım yapmanın yollarını bulmaya çok yoğunlaştığı anlamına geliyor. Budist rahip robotlardan ayrı olarak yaşlılara bakan robotlar daha fazla tutulacak gibi görünüyor. 
 
 

 

ULUSLARARASI ROBOT SERGİSİ 2017
Japonya’nın Tokyo şehrinde geçtiğimiz yıl açılan Uluslararası Robot Sergisi 2017’de, çok sayıda insansı robot görücüye çıkmıştı. Kore'nin insansı robotu 'HUBO', PyeongChang Olimpiyat meşalesiyle bu fuardaki yerini almıştı. Bu fuarda gösteri yapan üç insansı robottan birisi “T-HR3 Robotu” idi.

Toyota Motor Corporation üçüncü nesil insansı T-HR3 robotu, Tokyo'daki Uluslararası Robot Sergisi’nde bir çalışan tarafından uzaktan kontrol edildi. Robot Fuarı'nda yer alan diğer servis ve endüstriyel robotlar arasında, insan pilotundan gelen emirleri gerçek zamanlı olarak nasıl sorunsuz bir şekilde manevra yaptığı gözler önüne serilmişti.

 

'Bez Destek Robotu'

Kyushu Teknoloji Enstitüsü tarafından tasarlanan 'Bez Destek Robotu', Japonya'da 29 Kasım 2017'de açılan Tokyo’daki Uluslararası Robot Sergisinde bir gösteri sundu.

 

YARIN: Türkiye’de robot sanayi ne durumda…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR