Russell Türklere çalıştı

Russell Türklere çalıştı
Russell Crowe, ‘Son Umut’ adlı filmde Çanakkale Savaşları sırasında Türklerin haksızlığa uğradığının altını çizen sahnelere ve repliklere ağırlık verdi.

Türkiye'de ‘Son Umut’ olarak gösterime giren filmin yönetmeni ve başrol oyuncusu Russell Crowe, bir basın toplantısı düzenledi. Başrol oyuncuları Yılmaz Erdoğan,Cem Yılmaz ve Olga Kurylenko’nun da katıldığı basın toplantısında Crowe, filmi izleyen yaklaşık 150 gazeteci ve televizyoncunun sorularını cevaplandırdı. ‘Son Umut’un en belirgin özelliklerinden biri Russell Crowe’un Türklere çalışması. Öyle ki Çanakkale Savaşları sırasında ölen üç oğlunu aramak için Anadolu’ya gelen Avustralyalı ‘Joshua Connor’un burada yaşadıklarını hikâye edinen filmde Türklerin lehine birçok sahne ve replik bulunurken, aleyhte olan ne bir sahne var ne de bir replik. ‘Son Umut’ta dikkat çekici bölümlerden biri de üç oğlunu Çanakkale Savaşları sırasında kaybettiği için Tanrı’ya inancını yitirmiş bir Avustralyalının Sultanahmet Camii’nde manevi değerlerin ne ölçüde önemli olduğunun farkına varmasını anlatan sahneler oldu. ‘Son Umut’ta aynı zamanda Kuvayı Milliye’yi ve Atatürk’ü öven sahneler yer alırken Çanakakle Savaşları yabancı bir filmde ilk kez Türklerin gözüyle konu edildi. 

'Aday gösterilmeyince bozuldum'

Cem Yılmaz: “İNGILIZCE senaryo geldiğinde öncelikle ne güzel İngilizce okuyorum diye mutlu oldum. Sonra Russell ile Sultanahmet civarında vakit geçirmeye karar verdik. Çok güzel bir film ama devamında şansım yok genelde böyle oluyor. Av Mevsimi’nde de aynısını yaşadım. Bu arada Yılmaz Erdoğan’ın Avustralya’daki akademi ödüllerine aday gösterilip benim gösterilmememe çok bozuldum. Bu nedenle basın toplantısını terk ediyorum.” (Cem Yılmaz’ın bu esprisi Olga Kurylenko’ya kahkaha attırdı.)

Russell Crowe: ‘Saldırılan tarafı da göstermek istedim’ 

“ÇANAKKALE Savaşları’nda yaşananlarla ilgili tekil bir bakış açısına sahip olup kendi gençlerimizin kurban edilmesi şeklinde görmüşüz. Taze bir bakış açısı getirmek ve sorumluluk alıp Avustralya’ya saldırılan tarafı da göstermek istedim. Türklerin bize gösterdiği saygıdan onur duyuyoruz. Elbette Yunanlılar için negatif tutum sergilemek niyetinde değiliz. Bahsettiğimiz tarihi gerçekler de zaten gerçek. Yunan nüfusundan dolayı Avustralya’da da bu konu gündeme geldi. Bizim Yunanlılar ile ilgili negatif bir mesaj vermemiz söz konusu olamaz. 

Yılmaz Erdoğan: ‘BEN USTAMI BULDUM’ 

“BEN senaryoyu ilk okuduğumda ‘Binbaşı Hasan rolünü herhalde bana vermez’ dedim. Bir buçuk ay düşünüp öyle verdi. Çanakkale Savaşları’na ilk defa bizim açımızdan bakılması beni çok etkiledi ve filmde yer almak için ısrar ettim. Russell, benden mesleki anlamda kazanımlar elde etti mi bilmiyorum ama ben kendisinden bir kazanım elde ettim. Böyle bir ustayla çalışmak benim açımdan oldukça değerli bir deneyimdi. Ben ustamı buldum.” 

Olga Kurylenko: ‘Türk kadınlarıyla konuştum’ 

“RUSSELL, oyuncu seçimini bana bıraktı. Dönem filmi olması çok hoşuma gitti. Canlandırdığım Ayşe’nin Türk olması da hoşuma gitti. Çok güzel bir keşif oldu. Ayşe’yi canlandırabilmek için geleneklerinizi inceledim, belgesel izledim ve Türk kadınlarıyla konuştum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.