Sarılacak yara neredeyse, oradalar

Sarılacak yara neredeyse, oradalar
Türkiye genelinde 6 bin UMKE personeli bulunurken, Konya’da bulunan 181 personel yaptığı faaliyetler ile adından söz ettiriyor. Konya UMKE bugüne kadar 41 olaya müdahale etti

Gönüllük esası ile olağandışı görevler için oluşturulmuş olan Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), ülkemizde ve yurtdışında kendilerine verilen görevleri başarıyla yerine getirerek çok sayıda hayatın kurtulmasına vesile oldular. UMKE, yeterli tıbbi donanıma ve müdahale becerisine sahip sağlık personelinden oluşuyor ve İl Sağlık Müdürlüklerinin, Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğüne bağlı olarak görev yapıyorlar. İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hasan Küçükkendirci, UMKE’nin faaliyetleri hakkında bilgi verirken, 181 gönüllüsü bulunan Konya UMKE’nin 2011 yılından bugüne kadar 6’sı yurtdışı ve 9’u il dışı olmak üzere 41 farklı olayda görev aldığını ifade etti.

EĞİTİMLER BAKANLIK TARAFINDAN VERİLİR

UMKE personeli; çeşitli birimlerde çalışan ve kendi görev tanımları kapsamındaki asli işlerini yapan istekli sağlık personeli arasından seçildiğini söyleyen Küçükkendirci, “Bu personel belirlenen eğitim ve faaliyet programına göre yıl içerisinde çeşitli zamanlarda eğitimlere ve tatbikatlara katılır. Gerektiğinde olağandışı olaylara müdahale eder. Asli işlerinin yanında UMKE faaliyetlerini yürüten personel, bu faaliyetlerini bakanlık veya valilik görevlendirmesi ile yapar. UMKE’ye diğer resmi, özel kurum ve kuruluşlardan sağlık personeli katılabilir. Bu kişilerin kıyafet ve donanımları kendi imkanları ile karşılanır. Eğitimleri bakanlıkça yapılır. UMKE’nin sahada yapacağı müdahalelerde, tatbikatlarda gerekli lojistik, ulaştırma ve diğer teknik işleri yapmak üzere sağlık personeli dışındaki istekli personel arasından UMKE destek personeli oluşturulur. UMKE’ye katılmak isteyen personel, dilekçe ile müdürlüğe başvuru yapar. Her personel için UMKE Personeli kayıt formu doldurulur. Timlere seçilmede isteklilik esastır. Bununla birlikte UMKE personeli olarak kabul edildikten sonra verilen tüm görev ve faaliyetlere katılmak zorunludur” diye konuştu.

AFET VE OLAĞANDIŞI DURUMLARA MÜDAHALE

UMKE’nin faaliyetlerinden bahseden Küçükkendirci, “Afet veya olağandışı durumlarda aldıkları özel eğitim ve donanımla, kazazedelere olay yerinde, en kısa sürede imkân ve kabiliyetlerini kullanarak uygun yöntemlerle medikal müdahale etmek ve kurtarmak UMKE’nin görevlerinden biri. Yine kurtarılan kazazedeleri, en kısa sürede ileri acil tedavi ünitelerine naklini sağlamak üzere ambulanslara, uygun nakil araçlarına ve görevlilerine teslim etmek, afetler ve olağan dışı durumlarda diğer sağlık ekiplerinin sunduğu tıbbi yardımların yeterli olmadığı durumlarda ve alanlarda, ekibin kendi donanım, personel ve eğitim imkanları dâhilinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine destek vermek personel görevlerinin arasında yer alıyor. Olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yapmak, triaj, tıbbi müdahale, nakil hazırlıkları, haberleşme ve kayıt yapmak, Afet birimi ve diğer yerler ile gerekli iletişimi ve bilgi akışını sağlamak, UMKE personelinin yapması gereken faaliyetlerden” dedi.

KONYA’DA 181 UMKE PERSONELİ

2011-2017 yılları arasındaki Konya UMKE’nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Küçükkendirci, şunları söyledi; “2011-2017 yılları arasında 6’sı yurtdışı ve 9’u il dışı olmak üzere 41 farklı göreve Konya UMKE’den toplam 349 kişi katıldı. Ayrıca Konya UMKE 2005-2017 kamp ve tatbikatlara da bin 321 kişi katıldı. Türkiye’de 6 bin UMKE personeli bulunurken Konya’da ise 181 UMKE personeli bulunuyor. UMKE personellerinde resmi olarak yaş sınırı bulunmuyor.” (Muhammed Esad Çağla)

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.