Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Seçim ola hayrola

Seçim ola hayrola

Sevgili Pusula dostları bu köşemdeki yazılarımda ekonomideki son gelişmeleri dövizdeki hareketleri ve neler olabileceği ile ilgili bölümleri okuyorsunuz.

Siz değerli Pusula dostlarına elimizden geldiği kadarıyla dövizde ters pozisyonda yakalanmamanız için yön vermeye çalışıyoruz. Bir nebze de olsa para kazandırabiliyorsak ne mutlu bize.

Geçtiğimiz haftalardaki yazılarımdan 20.05.2015 tarihli yazımda da başlık düşüşler aldatmaca ve dolardaki düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendiriniz, bu seviyelerden kesinlikle dolar alın demiştim. 27.05.2015 tarihli ve Dolardaki Yalancı Bahar başlıklı yazımda da faiz lobisi işbaşında, doların düşüşü spekülatif, göreceksiniz borsada satışa geçecekler dolar/TL’yi de uçuracaklar demiştim. Yazımın üzerinden sadece bir hafta geçti. Sanki spekülatörler bizim yazımızı bekliyorlardı, Borsa İstanbul’u 90,000 seviyesine kadar yükseltmişlerdi 3 günde 80,000 seviyesine indiriverdiler. Dolar/TL 2,575 seviyelerinde dalgalanırken onu da uçuracaklar demiştik. 2,680 seviyesine kadar getirdiler. Euro/TL’yi ise Yunanistan gelişmelerinden dolayı 2,865-2,950 bandının dışına çıkamadı.

Evet, değerli Pusula dostları seçim fiyatlamaları yapılıyor ve kimse özellikle yabancılar seçim riskini almak istemiyorlar. Özellikle dış basında çıkan olumsuz haberler yabancı yatırımcıyı rahatsız ediyor ve kararsız kaldığını gösteriyor. Tabii ki seçim sonrası da ne olacağı tam bir muammadır. Ali Babacan’ın Ekonomi yönetiminde olup olmayacağı ile ilgili yabancılar büyük bir endişe içerisinde Ali Babacan’ın ekonomi yönetiminin içerisinde olmasını bekliyorlar. Daha doğrusu istiyorlar. Çünkü Sayın Ali Babacan yabancıların en çok güvendiği bakanlar arasında geliyor.

Bu hafta seçimler öncesindeki son hafta piyasalar temkinli bir duruş sergileyeceklerdir. Dolar/TL 2,670-2,720 aralığında, Euro/TL 2,870-2,950 aralığında seçimleri bekleyecektir. Seçimlerden sonra piyasalar yeni bir yön arayacaktır. Seçimler sonrası piyasaların gündemini hükümet, ekonomi yönetimi ve ABD Merkez Bankası FED’in faizlerle ilgili adımları takip edilecektir.

Daha önceki yazılarımda da değinmiştim. Bizim piyasaların daha fazla dalgalanmasının sebebi uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının TL için ve ülkemizin notları ile ilgili negatif açıklamaları piyasalardaki dalgalanmanın bir başka sebebi de seçimler olduğunu hatırlatmakta fayda var.  Seçimlerden sonra AK Parti tekrar tek başına hükümet olursa piyasalardaki olumsuz hava bir anda olumluya dönecektir. Bunu da seçimlerden sonra göreceğiz.

Altın fiyatlarında yaklaşık üç aydır bir kalıcılık var. 101 TL seviyelerinde bu seviyenin 2 Lira üstü ve 2 Lira altı olmak üzere 99 ila 103 TL arasında dalgalandı. Ben üç ay önceki yorumumda da 100 TL seviyelerinde kalıcıyız ve üstü olur altı olmaz demiştim. Altın fiyatlarında bu istikrarı görüyoruz. Altın önümüzdeki dönemde de fazla düşüşler yanmayacak. Bilakis daha yukarılara gidecektir. Çünkü bu süreçte dolar faizleri artacağı beklentimiz dolar/TL’yi daha yukarılara götüreceği için gram bazında da altının TL karşılığı daha yukarılarda olacaktır.

Borsa İstanbul için bu hafta iyi şeyler söylemek çok zor. Borsa İstanbul için güzel günler görmek seçimlerden sonra olacaktır. Güçlü bir hükümet gelmesi Borsa İstanbul için yeni rekorlar demek olacaktır. Bunu da seçimlerden sonraki süreç belirleyecektir. Bu hafta temkinli duruş haftası, seçim ola hayrola.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR