Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

SEÇİMLERİN GALİBİ MHP'DİR

SEÇİMLERİN GALİBİ MHP'DİR

 24 Haziran seçimlerinin galibi ikiye bölünmesine rağmen MHP'dir. MHP olmasaydı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilemezdi. Meclis'in kilit partisi MHP'dir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile 24 Haziran Genel Seçimleri ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.

Kazanan "Cumhur” ve "Millet” olmuştur.

Kazanan Türk demokrasisi ve Türkiye olmuştur.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın balkon konuşmasında ifade ettiği gibi “Kazanan hizmet siyaseti olmuştur. Milli iradenin üstünlüğü olmuştur.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dediği gibi, seçimlere katılımın yüzde 90'lara yakın olması dolayısıyla "Türkiye bütün dünyaya demokrasi dersi” vermiştir.

Sayın Erdoğan'ın şu sözü de düşündürücüdür: “Milletimiz bu seçim sonuçlarıyla o kadar çok çevreye o kadar farklı mesaj vermiştir ki dünyanın tüm siyaset bilimcileri biraraya gelip yıllarca çalışsa yine de bunu zor çözer.

***

Bu seçimlerde Ak Parti hem Türkiye genelinde hem de Konya'da oy kaybına uğrayarak düşüşe geçmiştir. Ak Parti ve MHP birlikteliği ile Cumhur İttifakı iki partiyi de yaramıştır. Erken seçim kararı alınmış olmasaydı Ak Parti yüzde 7 değil daha ciddi oy kayıpları yaşayacaktı. Aday tesbitinde yapılan hata ve yanlışlıklardan dolayı Ak Parti, Türkiye genelinde olduğu gibi Konya'da da ciddi oranda oy kaybı yaşamıştır. Benim tahminin 10 + 2 + 2 + 1 idi. İyi Parti iki milletvekili çıkarır diye tahminde bulunmuş, CHP'nin bir milletvekili çıkaracağını ummuştum. Konya'da Ak Parti'ye tepki oyları MHP'ye ve İyi Parti'ye yaramıştır. Konya'nın nüfusça büyük iki ilçesi olan Ereğli ve Akşehir'de Ak Parti'ye giden CHP ve MHP oyları geriye rücu etmiştir. SP Konya'da Mustafa Özkafa'yı Meclis'e yollayamamıştır ama CHP'nin ikinci sıradaki adayını seçtirme başarısını göstermiştir. Ak Parti Çumra'da da büyük oy kayıpları yaşayacaktı. Son anda Cumhurbaşkanı Danışmanı Mustafa Akış ve Karaman Milletvekili Recep Konuk'un Çumra'ya gönderilmesiyle bunun önü alınmıştır. Ak Parti Seydişehir, Hüyük, Ilgın, Tuzlukçu, Emirgazi, Karapınar, Çeltik, Derbent, Doğanhisar'da oy kayıpları yaşamıştır. Buna rağmen tepki oyları MHP ve İyi Parti'ye kaymıştır.

AK Parti, CHP, MHP'de Değişiklikler Yaşanacak

Konya AK Parti teşkilatı başta olmak üzere 2019 Mahalli Seçimlerine gidilmeden Türkiye genelinde Ak Parti içerisinde ciddi fırtınalar koparak değişiklikler yaşanacaktır. Bunun yanı sıra CHP, MHP ve İyi Parti'de de ciddi değişiklikler görülebilir. Meral Akşener'in Cumhurbaşkanlığı seçiminde iyi performans gösterememesi ve milletvekili seçilememesi dolayısıyla genel başkanlıkta Koray Aydın'ın önü açılmıştır.

CHP'nin yeni genel başkanı belli olmuştur: Muharrem İnce.

CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce, aldığı yüzde 31'lik oy oranıyla Cumhurbaşkanı olma yolunda önemli bir adım atmıştır. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise son seçimini yaşamıştır. Kurt siyasetçi Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Muharrem İnce'yi muhatap ve rakip olarak yanına çekerek CHP'ye yönelik stratejik bir taktik uygulamıştır. CHP'yi parçalama taktiği Nasreddin Hoca'nın göle maya çalması gibi tutmuştur.

İttifaklar bana göre bitmiştir. TBMM'de her parti kendi siyasetini uygulayacaktır. Bu arada komplo teorilerinin ardı arkası kesilmeyecek, milletvekili transferlerinde milyon dolarlar havada uçuşacak ve partilerden grup kurabilecek yeni partilerin çıkma ihtimali dahi olabilecektir.

KONYA'NIN YENİ YÜZLERİ...

24 Haziran Baskın Seçimlerinde Konya'nın yeni yüzleri şu isimlerden oluştu:

Selman Özboyacı (Ak Parti), Esin Kara (MHP), Abdüllatif Şener ve Abdülkadir Karaduman (CHP) ve Fahrettin Yokuş (İyi Parti).

AZİZİM DİYOR Kİ:

24 Haziran seçimlerinin galibi bölünmesine rağmen MHP'dir. MHP olmasaydı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilemezdi. MHP TBMM'de etkin ve kilit parti olacaktır. Bakanlar Kurulu da önem kazanmıştır.

YARIN: Ak Parti Konya'da neden oy kaybetti?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR