Murat Güzel

Murat Güzel

Şehir Meclisi Nasıl Oluşturulacak?

Şehir Meclisi Nasıl Oluşturulacak?

Önceki gün mesai saati bitimiyle birlikte partiler il ve ilçe seçim kurullarına belediye meclis üye meclislerine aday gösterdikleri isimlerden oluşan listeleri teslim ettiler.

Böylelikle seçim sürecindeki asıl düzlüğe girilmiş oldu.

Öncelikle listede ilginç bir detay vardı, onu paylaşmak gerekli.

Asil adayların yanısıra kontenjan adayları da vardı listelerde.

Bunun anlamı ne?

Bunu sorduğumuz siyasetçi bir abimiz, “Seçim bölgesinde hangi parti birinci gelirse oy oranına bakılmaksızın o partinin kontenjan adayları doğrudan belediye meclisine seçilmiş sayılacak. Sözgelimi Meram Belediyesi seçim bölgesinde partilerin gösterdikleri asil aday sayıları 33, kontenjan aday sayıları 4. Meram’da belediye meclis üyeliği seçimlerinde en çok oyu alan partinin gösterdiği 4 kontenjan adayı da doğrudan meclise girecek. Asil üyeler ise partilerin aldıkları oy oranlarına göre milletvekilliği seçimlerindeki gibi partilere dağıtılacak” dedi.

Buradaki incelik ise şuymuş. Sözgelimi Meram ilçesinden Şehir Meclisi’ne yedi üye gidecekmiş. Bu yedi üyenin ilk altısı asil listeden seçilen ilk altı aday olurken biri de kontenjan adayları sıralamada ilk sırada yer alan isim de Şehir Meclisi’ne seçilen yedinci kişi olacakmış.

AK Parti’den halihazırda İl Genel Başkanlığı görevinde bulunan Ali Selvi Bey çok önceden de defalarca yazdığımız gibi AK Parti’nin Meram Belediye Meclis üyeliği listesinde ilk sırada.

Büyük bir ihtimalle seçim sonrası oluşacak Şehir Meclisi’nde Ali Bey bu kez Şehir Meclisi’ne başkan seçilecek ve Büyükşehir Belediye Başkanı seçilecek isme vekâlet edecek.

Ancak ilgi çekici bir ayrıntı da dikkatimi çekti.

Meram’dan Büyükşehir Belediye Meclisi’ne yedi kişi seçilecek.

Bunların altısı asil listeden, biri ise kontenjan listesinden seçilecek.

AK Parti listesine baktığımızda görülen şey ise şu: Halen Meram Belediye Meclis üyeliği görevini yürüten Übeyit Aça bey AK Parti Meram listesinin altıncı sırasında, yani Şehir Meclisi’ne de seçilebilecek pozisyonda.

Eğer AK Parti yedi şehir meclisi üyeliğini de alabilecek bir oy oranına ulaşırsa Übeyit Bey sonrası isimler sadece Meram Belediyesi’nin azası olacaklar.

Peki, Meram’da ikinci parti oldunuz, hatırı sayılır miktarda da oy aldınız, şehir meclisine sizin partinizden seçilecek isim kontenjandan mı yoksa asil listeden mi olacak?

Bu durumda kontenjandan aday gösterdiğiniz kişi belediye meclis üyesi olamadığı için Şehir Meclisi’ne de seçilemeyecek.

Yani asil listeden gösterdiğiniz aday Şehir Meclisi’ne gidecek.

Bu yazdıklarımız bütün ilçelerde geçerli.

İlçelere ayrılan Şehir Meclisi üyelik sayısına göre, belediye meclisine seçilen üyeler arasından belirlenecek isimler Şehir Meclisi’ne de seçilmiş sayılacak.

Buradaki incelik de şu: Ahırlı gibi Şehir Meclisi’nde önümüzdeki dönemde tek üyeyle temsil edilecek bir ilçeden seçilecek isim asil mi kontenjan mı olacak?

Bunun cevabı da açık: Ahırlı’da seçimi kazanan partinin gösterdiği kontenjan aday listelerinde ilk sırada yer alan isim Şehir Meclisi’ne üye gider.

Biz bütün bunları şimdiden böyle yazalım ki kafalarımız karışmasın sonra.

Not: Selçuklu Belediyesi’nde AK Parti’nin gösterdiği adaylara dikkatle baktım. Tekrar adaylık müracaatında bulunan mevcut belediye meclis üyesi bir ismi göremeyince doğrusu içim rahatladı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Murat Güzel Arşivi
SON YAZILAR