Oktay Mermer

Oktay Mermer

ŞEHRİMİ MAHALLEMİ GERİ İSTİYORUM…

ŞEHRİMİ MAHALLEMİ GERİ İSTİYORUM…

Şehir malum mahallelerden oluşur. Sağlıklı bir şehirde mahalle olmalı. Bu mekânda küçüğü, büyüğü hayatı paylaşmalı. Üzüntüyü, kederi, varlığı ve yokluğu bölüşmeli.

Herkes birbirinin haline kulak kesilmeli, iyi ve kötü günde birbirine el uzatmalı.

Mahalle, sosyal insanın ana rahmi gibidir. Çocuk ana rahminde korku, güvensizlik, endişe ve gerginlik yaşarsa, özgüvensiz, bencil, yaratıcı değil yıkıcı, seven değil nefret eden bir varlığa dönüşür.

Bugün biz mahalleyi kaybettik. Mahalle arkadaşları yok. Mahalle oyunları yok. Mahalle gezmeleri çok azaldı. Mahalle maçları bitti.

Çarpık yapılaşma mahallenin ortak mekânlarını yok etti. Öyleyse mahalleyi yeniden kurmalıyız. Mahalleyi projelendirmeliyiz.

Bana göre sağlıklı bir şehirde eli hürmetle öpülen, saygı duyulan, içten sevilen, biraz da çekinilen büyükleri olmalı.

Ak sakallı dedeleri, beyaz çemberli nineleri, koruyan gözeten abileri olmalı mahallenin.

Çocuk burada sevgi ve güven bulmalı. Büyükler muhabbet ve dostluğu paylaşmalı. Düğün dernek birlikte kurulmalı. Cenazelerde birlikte ağlanmalı. Birlikte Hıdırellez’e gidilmeli. Kızlar ve oğlanlar, güvenle birlikte oynamalı.

Birlikte kazanmanı, birlikte kaybetmenin insani duygusu herkesi sarmalı. Ortak kütüphanesi, okuma günleri, imece zamanları, piknik haftaları olmalı. Büyükler tecrübelerini anlatmalı tatlı tatlı.

Mahalleler bir araya gelmeli, şehri daha büyük mahalle haline getirmeli. Bilginin ve dostluğun güzel kokusu sokaklara taşmalı. Muhabbet ve paylaşmanın ferahlığı her gönülde sıcacık yer almalı.

Mahallemizin çocuğuna, ailesine hep birlikte sahip çıkmalı, sorunlarına hep birlikte merhem olunmalı.

İşlerini demokrasiyle, saygıyla, bilgiyle yürütmeli, sağlıklı bir şehir. İhtiraslardan ancak kötülüğün, hezimetin, kavganın, yoksulluğun doğacağını bilmeli bir şehrin ahalisi.

Bir olmanın, diri olmak demek olduğunu idrak etmeli herkes.

Bir elin nesi var, iki elin sesi var deyişindeki hikmeti kavramalı. Bizim ancak birbirimizde, birbirimizle insan olabileceğimizin bilincine varmalı.

Hadi yerel yönetimler, şimdi bu yönde bir mahallemizi bize kazandırın, siz sosyal imkânlarımızı sağlayın biz bir birimize yine eskisi gibi bağlanalım.

Yerel yönetimler kentsel dönüşümlere önem verin, alanları geniş tutun, sosyal imkânları, yaşam alanlarını oluşturun, yaparken de yaşlıyı, engelliyi, çocukları da düşünün gerisini bize bırakın.

Sağlıklı bir şehir, şahsiyet üretir, bilgi üretir, zenginlik üretir.

Sağlıklı şehir, vatan, millet, bayrak sevgisini daha da çok pekiştirir.

Sözün özü biz eski mahallemizi bize geri verin…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Oktay Mermer Arşivi
SON YAZILAR