Sığınmacı karşıtlığı hükümet politikası oldu

Sığınmacı karşıtlığı hükümet politikası oldu
Sığınmacı krizine ortak bir çözüm üretemeyen Avrupa’da sığınmacı karşıtlığı bazı ülkeleri bir araya getirdi- Pek çok Avrupa ülkesinde sığınmacı karşıtı gruplar güçlenirken, "Vişegrad Grubu" diye bilinen 4 Orta Avrupa ülkesinde sığınmacı karşıtlığı hükümet

BUDAPEŞTE (AA) - MEHMET YILMAZ - Sığınmacı krizine ortak bir çözüm üretemeyen Avrupa’da sığınmacı karşılığı bazı ülkeleri bir araya getirdi.

Pek çok Avrupa ülkesinde sığınmacı karşıtı gruplar güçlenirken, "Vişegrad Grubu" diye bilinen 4 Orta Avrupa ülkesi sığınmacı karşıtlığında birleşti.

Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’dan oluşan grup, kıta üzerindeki sığınmacı baskısını kota sistemi ile ülkelere eşit şekilde dağıtma planına karşı çıkıyor.

Orta Avrupa Üniversitesi (CEU) Avrupa Genişlemesi Çalışmaları Merkezi araştırmacısı Zsuzsanna Vegh, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Vişegrad ülkelerinin sığınmacı akınının yavaşlatılmasıyla yetinmeyeceğini söyledi.

Vişegrad ülkelerinin pek çok konuda anlaşamadığını ancak sığınmacı karşıtlığında birleştiğini belirten Vegh, "Avrupa ülkelerin sığınmacı karşıtı gruplar güçleniyor ancak sığınmacı karşıtlığı Vişegrad ülkelerinde hükümet politikası" dedi.

- Yeni sınır Bulgaristan ve Makedonya

"Vişegrad Grubu ülkeleri Yunanistan'ın kendi sınırlarını koruyabileceğine inanmıyor" diyen Vegh, sığınmacıların Makedonya ve Bulgaristan sınırında durdurulması için bu iki ülkenin 15 Şubat'ta Prag’da düzenlenecek olan Vişegrad Grubu zirvesine davet edildiğini dile getirdi.

Vegh, Vişegrad Grubu'nun sığınmacıların ilk vardıkları ülkeler olan Türkiye, Ürdün ve Lübnan'da kalmasını, bu ülkelere de maddi yardım yapılmasını savunduğunu kaydetti.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Vişegrad Grubu'nu AB içinde siyasi bir faktör haline gelmesini istediğini vurgulayan Vegh, Orban'ın bu amaca yönelik olarak grup üyesi ülkeleri nasıl bir Avrupa istedikleri konusunda diyaloga davet ettiğini anlattı.

- "Müslüman sığınmacı istemiyorlar"

Alberta Üniversitesi'nden Orta Avrupa Uzmanı Agnes Vass da Vişegrad Grubu ülkelerinin sığınmacı krizinden coğrafi sınırlarına bağlı olarak farklı şekillerde etkilendiğini vurguladı.

Sığınmacıların sadece Macaristan’a geçtiğini, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Polonya'nın ise sığınmacı akınının dışında kaldığını belirten Vass, buna karşın ülkelerin tepkilerinin sertliğine dikkati çekti.

Vass, Macaristan’ın güney sınırını kapattığını, Çek Cumhuriyeti ile Slovakya’nın da Müslüman sığınmacı almayacaklarını açıkladıklarını hatırlattı.

2015 yılında sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için en önemli duraklarından biri olan Macaristan, sığınmacı akını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişlerde uygulanan cezaları artırma yoluna gitmişti.

Macar hükümeti ayrıca Vişegrad Grubu'nun da desteğiyle sınırlarına asker ve polis göndermişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.