Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Şimdi ne olacak?

Şimdi ne olacak?

Sıcaklıklar bu hafta 25-30 dereceye çıkıyor. Tahminlere göre yaza merhaba diyeceğimiz günlere geldik. Sıcak hava - korona ilişkisiyle tanışacağız.

İnsanların kafasında durup dile gelmeyen tek soru var. Şimdi ne olacak?

70 yaşındaki büyüklerimiz de ömrümüzde böyle günler görmedik diyor. Bizim yaşımızdakiler de yaşamadı. İspanyol gribi salgını 100 yıl önceymiş. Neyin ne olduğu da belli değilmiş. Bu yüzden 100 yaşını geçkin vatandaşlarımız da bir şey hatırlamıyor. Zaten o zaman Osmanlı’da bildirilen sayı 6 bin civarında.

Tüp, ekmek, tütün, gazyağı kuyruklarını büyüklerimiz anlatırdı. Şaşkınlıkla dinler anlamazdık belki. Görmemiştik çünkü.

Şimdi fırınlarda, marketlerde kuyruklar gördük. Bu kez yokluktan değildi. Salgından.

Bakanlıklar tek tek yol haritalarını açıklıyor. Sağlık Bakanlığı danışmanlığında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de normalleşme başladı.

Bizim millet olarak kolay adaptasyon ve hızlı organizasyon gibi meziyetlerimiz var.

Bunu 15 Temmuz’da gördük. Biranda organize olup sokaklara döküldük.

Sokağa çıkma yasaklarında gördük. 83 milyonluk ülkede uymayan binlik rakamlar çıktı karşımıza.

Şimdi de bu ‘kontrollü sosyal hayat’ dediğimiz yeni normalleşmemize azami ölçüde uyum sağlayacağız.

Sarılmayacağız. Tokalaşmayacağız. 1,5 metre mesafe kuralına uyacağız. Aynı ortamda kalabalık oluşturmayacağız. El hijyeni artık anayasaya girdi. Maskelerimiz günlük aksesuarlarımızdan sayılacak.

Artık bir berber çantamız olacak. Peştamaldan, tarağa, makasa berbere giderken yanımıza alacağız. Hastanelere girişte maske ve eldivensiz adım atmayacağız. Aynı şekilde toplu ulaşım araçlarına da…

Tatil anlayışımız değişecek. Kamp hayatını sevenler için sorun yok. Lakin her şey dâhil sistemine aşina olanlar için bir takım kısıtlamalar söz konusu. Turizm ülkemiz için çok önemli. Bu anlamda kıyı illerimize ekstra özenle davranıldı. Şimdi daha sıkı denetimlerle turistler ürkütülmeden yaz atlatılmaya çalışılacak.

Yavaş yavaş iş ve sosyal hayatta eski günlere yaklaşacağız. Asla eskisi gibi olmayacak. Bunu unutmayalım.

PEKİ, BAYRAMDA SEVDİKLERİMİZE KAVUŞABİLECEK MİYİZ?

Camiler kapalı olduğu için Bayram Namazı kılınmayacak. Önce 19 Mayıs’ı sonra Ramazan Bayramı’nı kapsayacak şekilde sokağa çıkma yasağı düşüncesinden bahsediliyor. Şimdiye kadar en fazla 4 gün kısıtlama yaşandı. O dört günün sonunda insanlar sudan çıkmış balık edasındaydı.

23 Mayıs Arife gününden 1 Haziran’a kadar yasak olması da konuşulmuş. Ama Bayram haftası boyunca 9 gün yasak imkân dâhilinde görünmüyor. Zaten iller arası ulaşım kapalı.

30 gün yeni vaka görülmemesi halinde normalleşme hızlanacakmış.

Hangi açıdan bakarsanız sıkıntılı durum. Büyüklerimizi ziyarete gitmek de zor, evde kalmak da zor. Bu ikilem mi bizi hasta edecek yoksa?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR