Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

SIRÇALI MESCİD (DEPBAĞLAR MESCİDİ)

SIRÇALI MESCİD (DEPBAĞLAR MESCİDİ)

  • Karatay’da Selçuklu devrine ait Sırçalı Mescid, tuğla malzemesi yanında sırlı tuğla-çini, mozaik çini mihrabı ve minaresiyle önemli bir yere sahiptir. 

 

Konya’nın Karatay İlçesi Nakipoğlu Mahallesi’nde bulunan Sırçalı Mescid’in kitabesi bulunmamaktadır. Selçuklu devrinin tek kubbeli mescitleri tipinde inşa edilmiştir. Mimari özelliklerinden dolayı XIII. yüzyılın ikinci yarısına tarihlenmektedir.

Mescit kesme taş ve moloz taştan yapılmış, kare planlı yapının girişi doğu cephesinde yer alır. Son cemaat yeri iki sütunla üç bölümlü bir yapıya sahiptir ve tonozla örtülmüştür.

Sırçalı Mescid süslemeleri ile dikkati çeken bir yapıdır. Son cemaat yerinin pencere üstlerinde, revak kemerlerinde, mihrabında ve kubbesindeki çini-tuğla süslemeler Selçuklu çini süsleme sanatının bütün özelliğini göstermektedir. Mihrabın nişini beş bordür kuşatır. Dıştan ilk ikisi incedir ve geometrik süslüdür. Üçüncü bordür beyaz alçı zemin üzerine firuze ve patlıcan moru ile örülmüş palmet motifleriyle bezelidir. Dördüncüsü ise en geniş ve en güzel olanıdır. Kobalt mavisi yazı altında yer alan palmet ve dallarla süslü bordür, adeta kademeli bir görünüş havası verir. İçteki son bordür üçüncüye benzeyen bitkisel tezyinatlıdır. Mescidin kuzeydoğu köşesinde minaresi vardır. 

Mescid, 1275 H. yılında Konya'lı müderris Sarı Hafız Süleyman tarafından onarılmıştır.

 

ONARIM
2007 yılında yapılan onarımda mihrap, pencere alınlığı ve son cemaat mahallindeki çinilerin onarımı yapılmıştır. Bu arada kubbe kurşun ile kaplanmış, çevre düzenlemesi yapılmış, beden duvarları ve orijinal kota inilerek dışarıdan gelen etkilere karşı önlem alınmış, mescit içindeki sıvalar horasan sıva ile elektrik tesisatı yenilenmiştir. 

Restorasyon öncesi Son Cemaat Yeri revak kemerlerinde çok az çiniler bulunmaktaydı, restorasyon sırasında dökülen çiniler yerine boyama ile tamamlama yapılmış. Çinilerdeki Arapça yazı Ayet-el Kürsi güzel bir hatla okunaklı bir şekilde yazılmış. 

 


03-001.jpg83935706-001.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR