Suriyeli 40 yıllık terzi yurttaşlarına meslek öğretiyor

Suriyeli 40 yıllık terzi yurttaşlarına meslek öğretiyor
Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli kadın terzi Muhammed, mesleğinin inceliklerini hemcinsi yurttaşlarına aktarıyor- Terzi Muhammed:- "Sığınmacı kadınların gece gündüz çalışmalarını istiyorum. Kadınlar çalışarak yetim kalan çocukla

ŞANLIURFA (AA) - RAUF MALTAŞ - Ülkesindeki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli 40 yıllık terzi Hatice Muhammed, kiraladığı ve atölyeye çevirdiği evde kendisiyle aynı kaderi paylaşan sığınmacı kadınlara mesleğinin inceliklerini öğretiyor.

Suriye sınırına yakın illere kendi imkanlarıyla yerleşen sığınmacılar, bölge insanları ve sivil toplum kuruşlarının desteğiyle yaşama tutunuyor. Kiraladıkları evlerde çocukları ve yakınlarıyla barınan Suriyelilerin bir bölümü ise mesleklerini Türkiye'de sürdürmeye çalışıyor.

Halep'te 40 yıl terzilik yapan ve iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Hatice Muhammed de Şanlıurfa'da kiralayarak atölyeye çevirdiği evde hem mesleğini icra ediyor hem de Suriyeli hemcinslerine mesleğini öğretiyor.

Hatice Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 3 yıl önce sığındığı Şanlıurfa'da kısıtlı imkanlarla mesleğini sürdürdüğünü söyledi.

İmambakır Mahallesi'nde kiraladığı bir evde aldığı ikinci el eski bir makineyle dikiş yaptığını anlatan Muhammed, çevresindeki sığınmacı kadınlara da gönüllü olarak mesleğinin püf noktalarını öğrettiğini belirtti.

Ülkesindeki iç savaş nedeniyle hayallerinin altüst olduğunu dile getiren Muhammed, "Suriye'de terzi olarak çalışıyordum. Türkiye'de mesleğimi sürdürmeye çalışıyorum. Burada, öksüz kalan 4 torunuma bakıyorum. Türk hayırseverler, bize çok yardımcı oluyor." dedi.

- Atölye desteği bekliyorlar

Suriyeli kadınların üretime katkı sunması için atölye konusunda destek beklediklerini aktaran Muhammed, şöyle devam etti:

"Çok sayıda Suriyeli kadın da var. Burada çalışsınlar istiyorum. Kadınlar için burada gönüllü olarak eğitim veriyorum. Sığınmacı kadınların gece gündüz çalışmalarını istiyorum. Kadınlar çalışarak yetim kalan çocuklarına bakıp, büyütmeli. Güzel elbiseler yapsak burada tüccarlar çok, bizden alırlar. Kadınlar daha çok makine gelse daha iyi çalışırlar. Biz de büyük yer düşünüyoruz. Bir yer bulursak atölye açacağız. Çalışmalarımız duyulursa bize gelen çok sığınmacı kadın olur. Mesela yakın komşumuz buraya gelip eğitim almak istiyor."

- "Daha büyük çalışmalar yapabiliriz"

Muhammed'den terzilik eğitimi alan Feyza Suhuf da kadınların iş birliğiyle güzel işler yapabileceğini söyledi.

Özellikle zor durumda kalan kadının her işi başarabileceğini vurgulayan Suhuf, "Burada yavaş yavaş çalışmaya devam ediyoruz. Bizim kumaşımız var ancak makinemiz yeterli değil. Sığınmacı kadınlar olarak çalışmak istiyoruz. Bizim de makinelerimiz olsa daha büyük çalışmalar yapabiliriz. Bazı müşterilerimiz bizden elbise de istiyor. Burası çok dar olduğu için zorlanıyoruz." dedi.

Hatun Haris ise terzilikten çok anlamamasına karşın usta öğreticileri sayesinde kısa sürede mesleği kavradığını dile getirdi. Sığınmacı kadınlar olarak yakın zamanda büyük işler başaracaklarına inandığını dile getiren Haris, hemcinslerini de meslek öğrenmeye davet etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.