İbrahim Çiçekçi

İbrahim Çiçekçi

Süt Banyo'su krizi…

Süt Banyo'su krizi…

Konya’da geçtiğimiz hafta ulusalda gündem olan bir ‘Banyo’ krizi yaşandı. Benefit isimli şirkete ait süt toplama merkezi çalışanları, tiktok’ta süt banyosu görüntüleri paylaştı. Çalışanlardan Uğur isimli şahısın süt banyosu olarak paylaştığı video gündem oldu. Firma mühürlendi ve ceza yazıldı. Şahıslar ise tutuklandı.

Devlet burada görevini tam anlamıyla yaptı…

***      ***      ***

Gel gelelim oluşan kirli algıya... Konya’da negatif bir durum olsa da abartsak diyen bir kısım medya, olayı ‘Konya’daki süt fabrikasında şok görüntüler’ diye şişirdi.

Bir anda herkes tiksinç mesajlar ve yorumlar yağdırdı. Konya’nın uluslararası nitelikte firmalarının isimleri ortaya atıldı. Firmalar açıklama yapmak zorunda kaldı.

***      ***      ***

Ama olayın içeriğindeki bilgiler ve olay sonrası ortaya atılanların hiçbiri gerçeği yansıtmıyor…

***      ***      ***

Birincisi; görüntünün çekildiği yer bir süt fabrikası değil… Videonun çekildiği Benefit, Konya ve çevresinde günlük 80 ton süt toplayan bir “süt tüccarı”. Ortaklarından Ali Osman Taşkın’ın yüzde 75, Ramazan Topak’ın yüzde 25 hissesinin bulunduğu firma, 2019 yılında kurulmuş. Karatay’da faaliyet gösteriyor.

İkinci husus; Birçok meslektaşımız tehdit yoluyla oradan süt alanları açıklayacağız diye önce söyledi sonra açıkladı. Ama açıklanan firmalar ile tek tek görüştüm, hepsi web sitelerinden ve basın yoluyla da açıklayarak belgesiyle oradan süt almadıklarını kanıtladı.

Bunu yapanlar Konya’ya ne yapılmak istendiğinin farkında değiller mi yoksa bile bile çanak mı tutuyorlar...

***      ***      ***

Biliyor musunuz bilmem; Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, Konya, 1 milyon 315 bin 120 tonla süt üretiminde birinci il. Konya’yı 1 milyon 252 bin 964 tonla İzmir takip ediyor.

Süt ürünleri sanayinde de hatrı sayılır bir seviyedeyiz. Bugün süt ve peynir tozu üretiminde endüstriyel gıda sektörüne ciddi üretim yapmaktayız. Yine tereyağı, kaşar ve süzme peynir gibi kahvaltılık ürünlerde de ciddi markalarımız var. Her sokakta bulunan discount market zincirlerinin tamamı süt ve süt ürünleri Konya’dan tedarik ediliyor.

Süt ürünleri ihracatımız ise 2019 verilerine göre 81 milyon dolar.

***      ***      ***

Tüm Türkiye’nin hatta Avrupa’nın bile gözü kapalı süt ürünü aldığı bir şehirdir Konya…Çünkü Konya, üretimde halk sağlığını tehdit etmeyen firmalara sahiptir

Bugüne kadar, Konya’da belli başlı süt fabrikalarının neredeyse tamamını gezdim. Firmalarla ne ortaklığımız var ne ticari bağımız. Haber çalışmaları için kapılarını çaldık hep. Birçoğunun tesisinde tabiri caizse ‘bal dök yala’.. .

Teknolojik alt yapı, mekan ve insan hijyeni üst seviyede. Bizim bildiğimiz markaların neredeyse tamamının Türk Gıda Kodeksi’nin verdiği tüm belgeleri mevcut.

***      ***      ***

Bana inanmayabilirsiniz, savunuyor diyebilirsiniz… İnternetten ulaşabilirsiniz; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan her yıl yayınlanan ‘Taklit ve Tağşiş Yapan Firmalar’ listesinde en az firma Konya’dan olur. Ortaya atılan firmaların hiç biri bugüne kadar bakanlığın yayınladığı sorunlu bir listede çıkmamış.

***      ***      ***

Bir firma çalışanın yaptığı kabul edilemez bir hata yüzünden Konya’nın sütteki güvenilir imajını sarstırmayız, bu şehrin üretim azmini kırdırmayız…

 Elbette halkın sağlığıyla oynayanlara düşmanız, onları da her defasında ifşa ettiğimiz gibi yine ifşa etmeye devam edeceğiz. Ama kurunun yanında yaşı yaktırmayacağız..

***      ***      ***

Konya düşmanları bilsin ki, ne yaparsanız yapın bu şehir daha fazla üretecek, daha fazla ihraç edecek..

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İbrahim Çiçekçi Arşivi
SON YAZILAR