Taş gibi Konya yoğurdu yapmanın sırrı! Konyalılar yoğurdu nasıl yapıyor?

Taş gibi Konya yoğurdu yapmanın sırrı! Konyalılar yoğurdu nasıl yapıyor?
Konyalılar yoğurdu çok sayıda yemeğin yanında tüketir. Bu sebeple yoğurdun kalitesi çok önemlidir. Yoğurdun ayrıca sağlığa da çok sayıda faydası da vardır. Yoğurt yaparken nelere dikkat etmeli? Taş gibi yoğurt nasıl yapılır?

Mayaladığınız yoğurdun taş gibi olması için bazı ip uçları var. Onlara dikkat ederseniz yoğurdunuz daha lezzetli olur.

SÜTÜN KALİTESİ

En önemli kriterlerden biri yoğurdunuzun daha iyi mayalanması için kullanılan süttür. Süt, taze ve doğal olmalıdır. Mümkünse köy sütü ile yoğurt yapın. Köy sütü bulamıyorsanız kalitesine güvendiğiniz bir sütçüden açık süt alarak yoğurdunuzu yapabilirsiniz. Yoğurt mayalamak için kullanılladığınız kapların da temiz olmasına dikkat edin.

DOĞRU SICAKLIK

Yoğurt mayalanırken sıcaklığın doğru seviyede olması gerekmektedir. Sütün sıcaklığı 35-42 derece arasında olmalıdır. Mayalanma esnasında bu sıcaklık da korunmalıdır. Bu sıcaklık, yoğurdun daha kaliteli ve lezzetli olmasını sağlar.

BEKLEME SÜRESİ

Yoğurdu mayaladıktan sonra mayalanma süresi çok önemlidir. Yoğurt mayalanma süresi, mevsime, sıcaklığa ve yoğurt kültürüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle ortalama 6-8 saat arasında mayalanma süresi yeterlidir.

SAKLANMASI

Yoğurt, buzdolabında saklanmalı ve tüketilmeden önce çıkarılmalıdır. Ayrıca, yoğurdun üzerine birkaç damla limon suyu damlatarak, daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.

YOĞURT TARİFİ

İlk olarak sütü güzelce kaynatın. Kaynadığından emin olduktan sonra en kısık ayarda biraz daha kaynaması için bekleyin.

Sütü biraz fazla kaynattığınız zaman yoğurdunuz daha da güzel olacaktır.

Ocaktan indirip sütü soğumaya bırakıyoruz. En uygun mayalama sıcaklığını tespit etmek için serçe parmağımızı süte daldırıp 7 saniye tutuyoruz. Eğer dayanılacak bir sıcaklığı varsa mayalama zamanı gelmiş demektir. Dereceniz varsa eğer 35-42 derece arası en uygun mayalama sıcaklığıdır.

Ayrı bir kâseye yoğurt mayasını alıyoruz ve üzerine uygun sıcaklığa gelmiş sütünüzden bir miktar ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpın. Yaptığınız karışımı tencereye döküp diğer süt ile birlikte güzelce karıştığından emin olana kadar karıştırın.

Sütü 1 litrelik kavanozlara döküyoruz ve ağız kısmını bir peçete ile örtüyoruz ve onun üzerini de bir bez yardımıyla kapatıyoruz. Kışın 6-8 saat, yazın 4-5 saat mayalama süresi için yeterli gelmektedir.

Yoğurdumuz olduktan sonra çok sallamadan buz dolabında ağız kısmı açık bir şekilde muhafaza ediyoruz. Bir sonraki gün yoğurdunuz yemeye hazır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.