Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Tcmb ve faizler

Tcmb ve faizler

TCMB toplantıda ne yapacak? Evet, yarın Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Piyasaları Kurulu’nun faizlerle ilgili toplantısı var. Faizlerde bir indirim gelecek mi? Yoksa TCMB yine jeopolitik gelişmeleri öne sürerek faiz indirimini öteleyecek mi? Bunu hep birlikte yarın göreceğiz. Benim beklentim faizlerde bir değişikliğe gidilmeyeceği şeklinde, gerçekten jeopolitik gelişmeler ve 5 Aralık’ta kredi derecelendirme kuruluşlarından gelecek açıklamalar öncesi TCMB’nin faizlerde indirime yönelik bir adım atmayacağını düşünüyorum. Beklentilerin aksine TCMB’den bir faiz indirimi gelecek olursa bunun da sürpriz olacağını düşünüyorum. İçeride gözlerin TCMB’ye çevrildiği söylemiştik. Bunun yanı sıra etrafımızdaki olaylarda hiçbir durulma olmadığını görüyoruz. Yine sınırımıza yakın yerlerde çatışmalar ve mülteci akını, Evet, mülteci akını ile ilgili çok olumsuz gelişmeler var. Bunu bir başka yazımda açık açık yazacağım. Tek bir olumsuzluğu yazayım, uzunca bir süredir tek haneli rakamlarda seyreden işsizlik oranları çift haneli rakamlara çıktı. Son zamanlarda ucuz maliyetinden dolayı Suriyeli ve Iraklı işçilerin çalıştırılması içerideki işsizlere yenilerinin katılmasına sebep oluyor. Bu ve buna benzer gelişmeler hem ekonomik hem siyasi sonuçları olacaktır. Bunları da diğer yazılarımda aktarmak istiyorum.
      Döviz fiyatlarına bakacak olursak, geçtiğimiz hafta 2,250 seviyesine kadar yükselen Dolar/TL kuru şu sıralarda 2,230 seviyelerinde hareket ediyor. Euro/TL kuru ise 2,780 seviyelerinde daha önce yazmıştım yine yazıyorum bana göre Dolar/TL’de bu düşüşler alım fırsatı olarak karşımıza çıkıyor. Daha öncede 2,225 ve 2,200 seviyelerini deneyen Dolar/TL kotasyonları buradan çok hızlı bir hareketle 2,250 seviyelerine gitmişti. Ben yine 2,200-2,225 aralığına gelse bile buralarda kalıcı olmayacağını düşünüyorum.
     Euro için 2,750-2,800 aralığında bir müddet kalıcı olacak gibi görülüyor. Avrupa Merkez Bankasının hamleleri geldikçe Euro’nun başta dolar olmak üzere uluslararası piyasalarda diğer para birimlerine karşı değer kaybettiğini görüyoruz. Euro/Dolar paritesinde her yükseliş piyasalar tarafından satış fırsatı olarak değerlendiriliyor. 1,25 seviyesinin üzerine hareket yaşandığı zaman Euro/dolar paritesine sert satışlar geliyor.  Dün yine Avrupa Merkez Bankası Başkanı Süper Mario lakaplı Mario Draghi yapmış olduğu açıklamalarda enflasyonun uzunca bir süre düşük kalmasını önlemek amacıyla ek tedbirler alabileceklerini gerekirse daha önce yapmış oldukları parasal gevşemeyi daha da artırabileceklerini söyledi. Yani daha fazla para basacaklarını belirtti. Bu açıklamalar Euro’yu bu seviyelerde tutamaz. Euro’daki kan kaybı önümüzdeki günlerde de devam edecektir. Fakat içeride Dolar/TL’nin yükselişi Euro/TL’yi yerinde saydıracaktır. Yukarıda belirttiğimiz gibi bu seviyede şimdilik 2,750-2,800 bandıdır.
     Altın fiyatlarında geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşler yerini yükselişlere bıraktı. 24 ayar Altın’ın gramı 82 TL seviyelerine düştükten sonra şu sıralar 85 seviyelerindedir. Geçtiğimiz haftaki yazılarımda Altın ile ilgili olarak 82 TL seviyelerinden kademeli de olsa altın alınır demiştim. Ben altın ile ilgili olarak temkinli duruşun devam etmesin gerektiğine inananlardanım. Çünkü uzunca bir süredir Altın’da yaşanan düşüşün yavaş yavaş sonuna geldiğimize inanıyorum. Altın Ons fiyatı da 1140 dolar seviyelerinden toparlanarak 1190 dolar seviyelerine kadar yükseldi. Kararsız bir görüntü çizen Altın önümüzdeki günlerde daha net bir yön bulacaktır. Dolar faizlerinin yükselişinin netleşmesi Altın’a da bir yön verecektir.
     Borsa İstanbul ise yine kendini 80,000 puan seviyesinin üstüne attı. Daha önce de Borsa İstanbul 80,000 seviyesinin üstünü denemiş fakat tutunamamıştı. Ben yine 80,000 seviyesinin üstüne denemeler yapacağını düşünüyorum. Fakat yine oralarda kalamayacak gibi görünüyor. Hem jeopolitik gelişmeler hem de dolardaki yükseliş Borsa İstanbul’un yükselişini sınırlayacaktır. 
         İçeride büyük bir durgunluğun olduğunu söyleyebiliriz. Geçtiğimiz aylarda bu durum Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi tarafından da dile getirilmiş, bu yönde iyileştirici, piyasaları canlandırıcı adımların atılacağını söylemişti. Fakat şu ana kadar hiçbir adım atılamamış piyasalardaki durağanlıkta en üst seviyelere çıkmıştı sanayici piyasalarda nakidin dönmediğinden üretici de eldeki stokların artığından şikâyet etmeye başladı. Son zamanlardaki çeklerdeki ödenmeme oranlarını da unutmamak gerekir. Piyasaları canlandırmak için atılacak her adım piyasalar tarafından memnuniyetle karşılanacak desteklenecektir.  
         

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR