Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

TEK KELİMEYLE HARİKA BİR MÜZE!

TEK KELİMEYLE HARİKA BİR MÜZE!

TARİHE YOLCULUK (183)

 

İrfan Kültür Merkezi’nde Selçuklu Başkenti eski Konya panorama olarak harika canlandırılmış. Bu müzeyi mutlaka gezmeli ve görmelisiniz.

Konya Büyükşehir Belediyesi, “İyi ki gezmişim!” diyebileceğiniz güzel bir kültür merkezi ve bir müzeyi daha şehrimize kazandırdı.

 

İrfan Kültür Merkezi, Panorama Mevlânâ ve Mevlevîhâne bölümleriyle şehrimize renk katacak ve kültürümüze büyük katkı sağlayacak güzel bir proje.

Bu merkezi ve müzeyi geçen hafta Konya’mızın kültür adamı ve aydın insanı Dr. Mustafa Güçlü ile birlikte gezdik. Son derece olumlu ve güzel bulduğumuzu ifade etmeliyim. Gezdikten sonra görüşlerini aldığım Dr. Güçlü, Panorama Mevlânâ’yı “Harika! Torunum Mustafa’yı buraya mutlaka getirip gezdirmeliyim” sözleriyle değerlendirdi.

20180105_160325.jpg

Konya dışından gelen misafirlerimizi gezdirebileceğimiz bu güzel ve faydalı müzeyi şehrimize kazandıran belediye yetkililerine teşekkür ediyorum.

Harika bir müze!

Sevgili dostlarım! Henüz resmî açılışı yapılmayan bu müzeyi gezmeli, görmeli özellikle Panorama Mevlânâ ve eski Konya’nın canlandırılmış halini görmelisiniz. Ney eşliğinde dolaştığınız Alâeddin Tepesi ve Konya dış surlarının içinde gizli bir hazine gibi size bütün ihtişamıyla bakan o Selçuklu Payitahtının, sizi bir sünger gibi içine çektiğini farkedeceksiniz!

Selçuklu Başkenti Konya’nın eski sulietinin canlandırıldığı bu panoramada, bakırcılar çarşısının önünden geçerken duyduğu sesle kendinden geçerek zikre duran o resimdeki semazen ile birlikte zaman ve mekân mevhumu da gözlerinizin önünden kaybolup başka bir âleme dalıyorsunuz! Selçuklu tarihini biliyorsanız eski Konya’yı görmekle kalmıyor âdeta yaşıyorsunuz!

Sanki Selçuklu’nun Konya’sına tayy-ı mekân yapıyorsunuz!

Konyanüma Panoraması gözlerimi aldığı için diğer güzellikleri biraz es geçtik. Müzeye girişte bahçenin ortasında; asitâne olarak Konya Mevlevîhânesi başta olmak üzere dünyadaki diğer Mevlevihanelerin maketleri sizi karşılıyor. Merdivenlerden müzeye adım attığınızda koca resim tablolarıyla Mevlâna’nın hayatını; cam levhalarda kısa ve öz cümlelerle yazılı bilgilerden okuyorsunuz. 

20180105_162503.jpg

İrfan Kültür Merkezinde ayrıca, İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi tarafından her Cuma saat 19.30’da meşk programı icra ediliyor. İRFA tarafından tertiplenen bir diğer etkinlik ise, Mevlevî Mukabelesi eşliğinde sema.  Bu güzel program da ger Pazar günü saat 16.00’da sunuluyor.

Adres: Aslanlı Kışla Cad. No: 6/1 Karatay-Konya. Tel.: 0332 – 352 3030.

Konyanüma Panoramasının müziğindeki eksiklik tamamlandığında Konya, harika bir müzeye kültür merkezine daha kavuşmuş olacak.

 

YARIN: Selçuklu Veziri Sahib Ata Fahreddin Ali.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR