Tredium projesinde son aşamaya gelindi

Tredium projesinde son aşamaya gelindi
ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı, Türkiye’nin stratejik yatırımları arasında yer alan batarya hücresi üzerine, Türkiye’de ilk olarak ASKON Konya Şubesi tarafından Konya’da kurulan TREDİUM Lityum İyon Tesisi hakkında da bilgiler verdi.

Türkiye’nin stratejik yatırımları arasında yer alan batarya hücresi üzerine, Türkiye’de ilk olarak ASKON Konya Şubesi tarafından Konya’da kurulan TREDİUM Lityum İyon Tesisi hakkında da bilgiler veren ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı, “Projemizde son imza aşamasına geldik. Nasip olursa önümüzdeki hafta Ticari Sicil Müdürlüğü’ne bütün ortaklarımızla gideceğiz ve şirketi tescillemiş olacağız” dedi.

dsc-1637.jpg

ASKON Konya Şube Başkanı Atilla Sinacı, Genel Sekreter Muaz Gülyiğit, Basın ve Tanıtma Komisyon Başkan Yardımcısı Yusuf Erhan Arı ve Bilim, Ar-Ge ve Teknoloji, Komisyon Başkan Yardımcısı Refik Şanlı, Pusula Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rasim Atalay’ı ziyaret etti. Özelde Konya, genelde ise Türkiye’nin sanayi ve ekonomisinin konuşulduğu ziyarette Başkan Sinacı, ASKON Konya Şubesi olarak gerçekleştirdikleri faaliyet ve projelerden bahsetti.

NİTELİKLİ ELEMAN SORUNU ORTADAN KALKIYOR

Organize Sanayi Bölgeleri’nin en büyük problemleri arasında yer alan nitelikli eleman sorununu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak çalışılarak çözme yolunda doğru adımların hızlı bir şekilde atıldığını söyleyen Başkan Sinacı, “İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 11 Sivil Toplum Kuruluşu için birer okul belirlendi. Okullarda meslek dağılımlarına göre belirlendi. Hangi meslek okulu hangi alanda eğitim veriyorsa o alanda hizmet veren üyelere sahip STK ile eşleştirildi. Bu nedenle ASKON olarak biz Selçuklu Teknik ve Meslek Lisesi ile beraber çalışacağız. Bu çalışma yakın zamanda protokol ile de bağlanacak. Protokolün ardından Selçuklu Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri ile üyelerimiz arasında köprü olacağız ve eşleştireceğiz. Öğrenciler üyelerimiz yanında hem sigortalı olarak bir fiil çalışacaklar hem de teknik öğretmenlerin himayesi altında mesleklerini öğrenecekler. Belirli bir program çerçevesinde yapılacak. Eğer bu çalışma dönemlerinde öğrencilerimiz başarılı olurlarsa en büyük arzumuz olan istihdamın sürdürülebilir olması konusu başarılmış olacak. Öğrenciler de iş dünyasına hızlı bir şekilde girecekler ve her sektörün kanayan yarası olan nitelikli eleman sorunu ortadan kalkmış olacak. Devletimiz bizlerden sürekli istihdam yaratmamızı istiyor. Önceki Türkiye Cumhuriyeti Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a bu konuyla alakalı da çalışma sunmuştuk. Sayın Valimiz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta ve Bakanımız ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bir toplantıda, şuan meslek liselerinde yaklaşık bir milyon 200 bin öğrenci olduğunu, bu öğrencilerin sigortalı işe girmesi konusunda çalışma gerçekleştirilmesi gerektiğini ve bu şekilde sisteme yeni nitelikli eleman kazandırılabileceğini söyledik. Bununla alakalı da bir dosya sunduk. Kendisi de sağ olsun ilgilendi ve meslek liselerinin iş dünyasına hızlı bir şekilde penetrasyonu için kanun değişikliği yapıldı. Şuanda öğrencimiz sigortalı işlerine başlıyor, paralarını kazanıyorlar ve mesleklerini sahada öğreniyorlar. Devletimiz ayrıca öğrencinin sigorta ücretini ve maaşının bir miktarını da kendi karşılıyor. Bu her sektörün sorunuydu ve ASKON olarak biz dile getirme imkanı bulduk” şeklinde konuştu.

dsc-1628.jpg

TÜRKİYE’DE İLK KONYA’DA KURULUYOR

Türkiye’nin stratejik yatırımları arasında yer alan batarya hücresi üzerine, Türkiye’de ilk olarak Konya’da kurulan TREDİUM Lityum İyon Tesisi hakkında da bilgiler veren Başkan Sinacı, “Projemizde son imza aşamasına geldik. Nasip olursa önümüzdeki hafta Ticari Sicil Müdürlüğü’ne bütün ortaklarımızla gideceğiz ve şirketi tescillemiş olacağız. TREDİUM ASKON Konya Şubesi yönetiminin ve üyelerinin birlikteliğinin gücüyle ortaya çıkan bir değer. TREDİUM, kese tipi batarya üzerine kurulacak olan bir proje. En basit haliyle telefonlarda, dronelerde, mutfak aletlerinde, fotoğraf makinelerinde kullanılan bir batarya. Bu alanda da ciddi bir pazar açığı var. Çünkü üretim teknolojisi olarak silindir bataryaya göre biraz daha detaylı. Model, kalıp üretmeniz, formasyon vermeniz kazım. Ama silindirik pilin standardı var. Çapı, boyu belli. Şuan araçlarda silindirik batarya kullanılıyor ama kese tipi bataryadan daha fazla güç elde ediliyor ve daha hafif bir yapıya sahip oluyorsunuz. İnşallah ilerleyen yıllar için araç sektörü ile ilgili de çalışmalarımız var” dedi.

TEMİZ ENERJİ DEPOLAMA TEKNOLOJİSİ

Sadece batarya değil, temiz enerji depolama teknolojilerini de üretmeyi planladıklarını aktaran Sinacı, “Çünkü enerji üretiliyor ama depolanamadıktan sonra enerjinin az kullanıldığı dönemlerde bunu kullanabilmeniz için depolamanız lazım. Genellik rüzgar enerjilerinde, rüzgar panellerinde bu depolayıcıların kullanılması gerekiyor. Bununla alakalı da ayrı bir çalışmamız var. Enerji depolama çok hacimli bir iş. Enerjiyi belirli bir alanda belirli miktar kadar depolayabiliyorsunuz. Genelde bu sistemler de toprağın altında oluşan sistemler. İnşallah biz bu konuyla ilgili de Eskişehir Üniversitesi ile birlikte çalışıyoruz. Nasip olursa şirket fiili olarak kurulduktan sonra da kendileri ile bir protokol imzalayacağız. Şuana kadar da ciddi Ar-Ge çalışmaları yapıldı. 4 yıldır bu projelerin üzerine yoğunlaştık çalışıyoruz. Fikrin oluşması bile bir zaman aldı. Üyelerimizin de yapmadığı daha önce yapılmayan bir ürün üzerine çalışmak istedik ve böyle bir çalışma ortaya çıktı. Konya dışından da ortaklarımız, hissedarlarımız var. ASKON üyesi olmayıp bizi tanıdıktan sonra üye olan sistemin içerisine dahil olan dostlarımız da var. Bu ay bütün resmi işlemleri hallettikten sonra hızlı bir şekilde Stratejik Yatırım Belgesi’ne başvuracağız. Başvurduktan sonra da devletin de bu konuyla ilgili desteklerini bu sistemin içerisine dahil etmiş olacağız. Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi’nde bir arsa tahsisi konumuz var. Konya’nın hem yatırımcıları hem de devletimizin konuyla alakalı kurum ve kuruluşları projeyi destekliyor” ifadelerini kullandı.

ÇUMRA OSB’DE ASKON KÖPRÜSÜ

ASKON Konya Şubesi tarafından genişletilmesine öncülük edilen Çumra Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Sinacı, “Konya sanayisinin dar alanlara sıkışacağını öngörerek hem üyelerimize hem de yatırımcılara daha ekonomik arsa sağlanması amacıyla çalışmalara 7 yıl önce başladık. Ekonomik arsadan kastımız, insanların toprağa yatıracağı parayı istihdama dönecek şekilde makine, ekipman, teçhizat alsın diye düşündük. Şuan Konya’da organize sanayi bölgelerinde metrekare fiyatları inanılmaz yükselmiş durumda. Toprağa 10 milyon lira yatırmaktansa 10 makine alsın, 10 personel istihdam etsin ve ekonomiye katkı sağlansın diye yola çıktık. O dönemde 20 milyon metrekare alan için bin 54 üyemizin müracaatlarını biz dosya dosya Sanayi Bakanlığı’na götürdük. Daha sonra resmi işlemler başladı. 20 milyon metrekare karşılığında 8 milyon 600 bin metrekare alan tahsis edildi. Bu alan ASKON üyelerine tahsis edilmedi. Herkese açık bir alan. ASKON sadece köprü vazifesi gördü. 360 parselden 110’unun tamamı dağıtıldı. İnşaat ve altyapı çalışmaları başladı. Birkaç yıl sonra ikinci etabı açılacak. ASKON burada bir kazanç beklentisinde değildi. Biz Konya’mız, ülkemiz kazansın diyerek bu işlere öncülük ettik” diye konuştu.

İNNOPARK- ASKON İŞBİRLİĞİ

Devlet kurumlarının STK’larla çalışmanın ne kadar güçlü olduğunun farkına vardığını söyleyen Sinacı, İnnoPark’tan bizlere yazı geldi. Önümüzdeki dönemde de geçmişte olduğu gibi tekrar bizle çalışmaya devam ediyorlar. Çünkü İnnoPark’ta yapılan teknoloji yatırımları biz üyelerimize Konya’ya transfer ediyoruz. Kendilerine bu konuda dışarıdan gelenlere mihmandarlık yapıyoruz. Resmi kurumlar artık bizlerle çok yoğun bir şekilde çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

dsc-1641.jpg

HEDEF DEİK’TE ÜYE SAYISINI 30’A ÇIKARMAK

Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi’ne kayıtlı Konya’da 26 firma bulunduğunu, bu firmaların 16’sının ASKON üyesi olduğunu aktaran Sinacı, “Biz bu 16 firmamızı seçimle oraya getirdik. DEİK çok önemli. Biz bununla ilgili inanılmaz çalışma yapıyoruz. Arkadaşlarımız sürekli yurtdışına gidiyor. Yurtdışından misafirlerimiz geliyor. DEİK’te seçimlere giriyoruz. Girdiğimiz her seçimde de o ülkenin yönetme kurullarında da üyelerimizi oluşturduk. DEİK’te Türkiye’de bilinen İSO 500’deki firmaların en üstteki 25 firması zaten DEİK’in ana yönetim kurulunu oluşturuyor. Biz bunların içerisinde penetre olduk. Bununla ilgili çok çalışma, görüşmeler yaptık. Lobi oluşturduk. İnşallah önümüzdeki seçimlerde 16 üyemizin sayısını 30’a çıkarmayı hedefliyoruz. Bu çok önemli. En son Bangladeş heyeti geldi ve 2 firmamız çok ciddi siparişle geri döndü” dedi. Mehmet Günnar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.