Tüketicilere 4,5G'de "kota aşımı" uyarısı

Tüketicilere 4,5G'de "kota aşımı" uyarısı
TÜSODER Genel Sekreteri Ateş:- "4,5G teknolojisinin sahip olduğu hız gereği kullanım kotaları kişiye yeterli olmayabilir. İnternet kullanım yoğunluğu çok olan, internetten film izleyen, yüksek boyutlu indirme işlemi yapan kullanıcılar, kota aşımı konusund

BURSA (AA) - BÜŞRA NUR ÖZCAN - Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Sekreteri Kerem Ateş, 1 Nisan'da geçilen 4,5G teknolojisinin sahip olduğu hız gereği kullanım kotalarının abonelere yeterli gelmeyebileceğini belirterek, "İnternet kullanım yoğunluğu çok olan, internetten film izleyen, yüksek boyutlu indirme işlemi yapan kullanıcılar, kota aşımı konusunda dikkatli olmalı." dedi.

Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 1 Nisan itibarıyla mobil internette 4,5G uygulamasına geçtiğini hatırlattı.

Bu yeni uygulamayla tüketicileri neler beklediği konusunda endişeleri olduğunu belirten Ateş, "Mayıs ayında gelecek faturalar, bu konuyu değerlendirmede önemli olacak. Kullandığımız birçok tarife, kota aşımını uyarmadığı için muhtemelen ayın ortasında paket aşımı söz konusu olabilir. İnternet kotası ve kullanımı için dikkatli olunmalı." diye konuştu.

Ateş, 4,5G teknolojisinden yararlanabilmek için buna uygun bir sim kart, akıllı telefon ve tarifeye sahip olmak gerektiğini aktardı.

Yeni dönemde dikkat edilecek konulara değinen Ateş, "4,5G teknolojisinin sahip olduğu hız gereği kullanım kotaları kişiye yeterli olmayabilir. İnternet kullanım yoğunluğu çok olan, internetten film izleyen, yüksek boyutlu indirme işlemi yapan kullanıcılar, kota aşımı konusunda dikkatli olmalı. Operatörler ise bu konuyla ilgili kullanıcıları bilgilendirmeli." ifadelerinin kullandı.

Kerem Ateş, internet sağlayıcı operatörlerin 4,5G uygulamasına göre tarifeler geliştirerek abonelerini memnun etmelerinin yerinde olacağını dile getirdi.

- "Faturalarda sürpriz beklenmiyor"

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 52'nci maddesine göre, tüketicinin belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkı bulunduğunu ifade eden Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"4,5G ile başlayan bu yeni dönemde, bir aylık başvurduğunuz bedava paketler varsa ve sizin talebiniz dışında uzatılıyorsa bunun önüne geçebilmek mümkün. Tüketicinin talebi dışında bir süre uzatımı söz konusu ise tüketiciden açık bir talep veya onay almadığı halde mal veya hizmet sunmaya devam eden satıcı veya sağlayıcı, sunulan bu mal veya hizmet için hiçbir bedel talep edemez. Tüketiciler bu konuda, aynı kanunda geçen 'Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması halinde de tüketici sözleşmeyi feshedebilir' ibaresini dikkate almalıdır. Kısa süreli ücretsiz kullanımlar da tüketici için yararlı olsa da bu konuda bilinçli davranılması gerekiyor."

Ateş, mobil internet sağlayıcı telefon operatörlerinin, internet paketlerinin çabuk tükenmesi halinde oluşabilecek sorunların önüne geçmeye çalıştığını belirtti.

Operatörlerin tarife ve ücretlendirme hakkındaki açıklamalarının "faturalarda sürpriz olmayacağı" yönünde olduğunu söyleyen Ateş, "Bu konuda tüketicinin oluşabilecek mağduriyetini önlemek için çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.