Tunus'ta Uluslararası Libya Toplantısı

Tunus'ta Uluslararası Libya Toplantısı
Tunus Dışişleri Bakanı Cihinavi:- "Libya'ya yardımların sadece BM gözetiminde gönderilmesi gerekiyor" - Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkan Vekili Kuni:- "Libya halkının ihtiyaçları öncelikle karşılanmazsa UMH'ye halkın desteği uzun sürmeyebilir"

TUNUS (AA) - Libya Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) Uluslararası Destek için Kıdemli Memurlar Toplantısı Tunus'ta yapıldı.

Toplantıya Libya UMH Başkan Vekili Musa el-Kuni, Tunus Dışişleri Bakanı Humeys el-Cihinavi, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Özel Temsilcisi ve İnsani İşler Koordinatörü Ali Zateri ile Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Ahmet Aydın Doğan'ın da aralarında olduğu üst düzey diplomatlar katıldı.

Toplantının açılışını yapan Tunus Dışişleri Bakanı Cihinavi, ülkesinin UMH'ne ilk destek veren ülkelerden olduğunu belirterek, "Tunus, Libya'da güvenliğin yeniden sağlanabilmesi için tüm imkanlarını ve tecrübelerini Libyalı kardeşlerinin emrine sunmaya hazırdır." ifadelerini kullandı.

Cihinavi, Libya'ya yardımların sadece BM gözetiminde gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Libya UMH Başkan Vekili Kuni ise UMH'nin Trablus'a geçmesinin hemen ardından sıkıntıların giderilmesi yönünde çalışmalara başladığını vurguladı. "Libya halkının ihtiyaçları öncelikle sağlanmazsa Libya halkının UMH'ye desteği uzun sürmeyebilir." diyen Kuni, özellikle güvenlik, enerji ve sağlık alanlarında yardıma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Kuni ayrıca, "İlaç ve gıda ihtiyaçlarının sağlanmasının yanında bankalardaki para akışının kolaylaştırılması de çok önemli." diye konuştu.

Libya'da UMH Başbakanı Faiz es-Sirac'ın da aralarında bulunduğu Başkanlık Konseyi üyelerinin, 30 Mart'ta Tunus'tan deniz yoluyla başkent Trablus'a geçtiği bildirilmişti.

Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların da devam ettiği Libya'da, istikrarın temini için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Antlaşması'nı imzalamıştı. Antlaşma gereğince Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Ulusal Mutabakat Hükümeti için 4 Nisan'da sekizincisi yapılan güvenoyu görüşmelerinden de sonuç çıkmamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.