Türkiye Yunanistan dostluk gala yameği

Türkiye Yunanistan dostluk gala yameği
Yunanistan Başbakanı Çipras: "Bugünkü buluşmamız, tarihi bir buluşmadır. Türk ve Yunan Başbakanları, ülkelerini aşan, Avrupa'yı hatta dünyayı aşan sorunlara çözüm üretmek için İzmir’de buluştu. Eminim ki Ege’nin güzel kokusu, bunun için ilham verecek, bun

İZMİR (AA) - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İzmir’de tarihi bir buluşma gerçekleştirdiklerini belirterek, "Türk ve Yunan Başbakanları, ülkelerini aşan, Avrupa'yı hatta dünyayı aşan sorunlara çözüm üretmek için İzmir’de buluştu. Eminim ki Ege’nin güzel kokusu, bunun için ilham verecek, bunu çözeceğiz" dedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, İzmir Ticaret Odası ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen yemekteki konuşmasında, Türk mevkidaşı Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bugün uzun ve başarılı istişarelerde bulunduklarını, birçok konuyu ele aldıklarını ve sorunlara ortak çözümler üretmeye çalıştıklarını söyledi.

Farklı kültürlere ev sahipliği yapan İzmir’de, bu toplantıların gerçekleştirilmesinin önemine değinen Çipras, şöyle devam etti:

“Çeşitli kültürler, İzmir’e özellik kazandırmıştır. İzmir’in denizden, Yunanistan’daki çok önemli, İzmir’e benzeyen, kardeş bir şehirle bağlanmasını umut ediyoruz ve bu yönde birtakım anlaşmalara imza attık. İki liman şehrinin birlikte çalışması, bize bir yol açıyor. İki ülkenin girişimcilerinin toplantılarının da iki ülkenin barış ve istikrarı yönünde faydaları olacağını düşünüyorum. İki ülkenin oda birlikleri ve toplumları, bu yönde atılımlarda bulunacaktır."

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde kendisine fahri doktora ünvanı verildiğini hatırlatan Çipras, bundan büyük onur duyduğunu dile getirdi.

Çipras, Türk ve Yunan kültürlerinin, birbirlerine köprü olarak ortak değerleri, dayanışma ve insani değerleri öne çıkaracağını belirterek, şunları kaydetti:

"Bugünkü buluşmamızın temeli, yalnız ekonomik sinerjilerin geliştirilmesi değil. Biz, ortak bir mülteci krizi yaşıyoruz. Bunun çözümünün tek bir yolu var, ortak kültür değerlerimizi tekrar anımsayalım. Türk ve Yunan halkları misafirperverlikleriyle tanınan halklardır. Türkiye, 2,5 milyonu aşkın mülteciyi misafir ediyor, mülteci akımında Yunanistan’da da 1 milyon mülteci misafir edildi. Bu gelişmelerin altında dayanışmayı ve diyaloğu güçlendirmemiz, iki ülke arasındaki iletişimi güçlendirmemiz gerekiyor. Bütün gücümüzle bu diyaloğu kuvvetlendirmemiz gerekiyor. Bugünkü buluşmamız, tarihi bir buluşmadır. Türk ve Yunan Başbakanları, ülkelerini aşan, Avrupa'yı hatta dünyayı aşan sorunlara çözüm üretmek için İzmir’de buluştu. Eminim ki Ege’nin güzel kokusu, bunun için ilham verecek, bunu çözeceğiz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.