Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Türkiye’de ilk insansı robot Konya’da (Akınsoft) üretildi

Türkiye’de ilk insansı robot Konya’da (Akınsoft) üretildi

TARİHE YOLCULUK (178)

Türkiye’de ilk defa insansı robotlar Konya’da, AKINSOFT yazılım firması tarafından üretildi. Bilgisayar Yüksek Mühendisi Özgür Akın, ilk insansı robotları olan ‘Akıncı’ ve ‘Ada’ garson olarak Konyalıların hizmetinde.

 

Sadece bilim-kurgu filmlerinde gördüğümüz robotlar, günümüzde otomotivden havacılığa, tıptan savunma sektörüne kadar pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Teknolojinin hızla gelişmesi, buna bağlı olarak “internet of things” ile günlük hayatta kullandığımız pek çok şeyin birbirine bağlı hale gelmesi; yapay zeka, konuşma tanıma, görüntü işleme ve otonom sistemler gibi robotik teknolojiyi besleyen unsurların gelişmesine ve daha hızlı, daha güçlü, daha akıllı robotların tasarlanmasına sebep olmaktadır.

Uzak doğu, Amerika’nın öncülük ettiği ve dünyayı yöneten şirketlerin (Google’de buna dahildir) mâlî kaynaklarını seferber ettikleri ve istihbarat örgütlerinin üzerinde çalıştıkları bir saha olarak düşünülen Robotik Teknolojileri hakkında sizleri bilgilendirmem gerekir.

Uluslararası Robotik Federasyonu (International Federation of Robotics - IFR), 2013 – 2016 yılları arasında dünyada, toplam değeri 12,3 milyar Avro’yu aşan en az 95 bin yeni profesyonel robotunun satılacağını öngörmektedir. Federasyon, 2015’ten itibaren satış rakamlarında artış yaşanması, 2016 sonuna kadar da dünya çapında satılan robot sayısının 1,7 milyon olmasını

beklemektedir. IFR’nin verilerine göre, dünya çapındaki robot sistemleri satışının yüzde 70’i Japonya, Çin, ABD, Kore ve Almanya’da gerçekleşmektedir.

IFR istatistiklerine göre dünyada 2013 sonu itibariyle 1,5 milyon civarında endüstriyel robot bulunmaktadır. Bu sayının 2017 sonuna kadar 2 milyona ulaşması beklenmektedir.”

 

garson-robotlar.jpg

Robotik teknolojilerinde Türkiye, Amerika, Çin ve Kore ülkelerine nazaran daha geride olmasına rağmen son zamanlarda insansız hava aracı olan İHA’larla kendini kanıtladı. Türkiye’nin özellikle savunma sanayiinde robotik teknolojiye ağırlık verdiği söylenebilir. Tıp’ta da yakın bir gelecekte doktorların en büyük yardımcıları robotlar olacak. İnsan vücudundaki organların hemen hemen hepsinin yapayları yapıldı bile. Yapay kalp bunlar arasında. Yapay zekayı basit bir ifade ile “makina ve/veya yazılım tarafından sergilenen zihinsel süreç işletebilme kabiliyeti” olarak tarif edilebilir. Bilgisayardaki satranç oyunu bir yapay zeka ürünüdür.

ozgur-akin.jpeg

TEŞEKKÜRLER AKINSOFT’A

Yapay zekaya sahip Türkiye’de ilk defa insansı robotlar Konya’da ve AKINSOFT şirketi tarafından üretildi.

Konya'da yapımı tamamlanarak geçtiğimiz sene açılışı yapılan insansı robot fabrikasında üretilen robotlar tezgâhtar, garson ve büro elemanı olarak kullanılabilecek. Bilgisayar yazılım firması Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Bilgisayar Yüksek Mühendisi Özgür Akın, bu işe 1995 yılında başlayan akıllı bir firma. Robotik alandaki Ar-Ge faaliyetlerini ise 2009 yılında başlatmıştı. Bu çalışmaların ilk meyveleri ise; ‘Akıncı’ ve ‘Ada’ isimli insansı garson robotlar oldu.  Dünyadaki robotik çalışmaları yakından takip eden ve bu alanda ileriyi görebilen nadir mühendislerden biri olan Akın, Konya’dan dünya kamuoyuna şöyle seslenmişti:

“Bugüne kadar farklı şekillerde hizmet veren 16 çeşit robot ürettik. Bu robotların çoğunu kamuoyuyla paylaştık. Hatta bu ürettiğimiz robotlar arasında insanlara hizmet verenler de oldu. Cadde Meram Cafe ve Robotik Uygulama Merkezi’nde Türkiye’nin ilk insansı robotlarını çalıştırdık. Bu robotlarımız cafemizde garson olarak görev yaptı. Fuarlarda broşür dağıttı ve çeşitli gösteriler sundu.”

 

PAZARTESİ: Konya Sivil Toplum’un “çalışkan”, “Güçlü” saygıdeğer bir insanı…

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR