Uyku pozisyonlarınız sağlığınızı nasıl etkiliyor?

Uyku pozisyonlarınız sağlığınızı nasıl etkiliyor?
 Editör
Günlük hayatta kendine dikkat edenler sağlığı iyi bir şeyler yapıyor demektir. Peki ya uyku pozisyonlarınız sağlığınızı nasıl etkiliyor? Hangi uyku pozisyonlarının en iyisi olduğunu anlatacağız.

Uyku pozisyonlarınızın sağlığınız üzerinde önemli etkileri vardır. Hangi uyku pozisyonunun sağlığınızın üzerinde nasıl etkileri olduğunu araştırdık.

Yüzüstü pozisyon

Yüzüstü uyku pozisyonu rahat olabilir ancak uzun vadede sağlığınıza zararlıdır. Çünkü bu durum kas gerginliğine ve omurga tıkanmalarına neden olarak kalıcı boyun ve sırt ağrısına neden olabilir. Yüzüstü uyuyanlarda, omurlar arası diskler çok fazla gerilime maruz kalır. Bu da omurga sağlığınızı olumsuz yönde etkiler.

Sırt üstü pozisyon

Çoğu insan için sırt üstü yatmayı en iyi uyku pozisyonu olarak görür. Araştırmalar, sırt üstü uyuyanların kalp krizi riskinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu ve düz uyku pozisyonunun omurgayı koruduğunu göstermiştir. Ayrıca nefes alırken göğüs serbestçe genişleyebilir. Bu pozisyonda yüz ve boyunda sıkışmalar olmaz. Bu dayüzünüdeki kırışıklıkların görünümünü azaltır. Başınız midenizden yüksekteyse sırt üstü yatmak da reflüyü azaltmaya yardımcı olabilir. Bu pozisyonun tek dezavantajı yüksek sesle horlamadır; bu da eşiniz için uyku sorunlarına neden olabilir.

Yan konum

Yan uyku pozisyonu çok popülerdir ve sağlık açısından faydalar sağlar. Yan pozisyon horlayan veya uyku apnesi sorunu yaşayan kişiler için ideal yatış şeklidir. Bu pozisyonda solunum yolları daha az zorlanır. Bu da semptomların azalmasına ve dolayısıyla uykunun bozulmamasını sağlar. Yan uyku pozisyonu aynı zamanda sırt ve boyun ağrısını hafifletmeye de yardımcı olabilir.

Ancak uyuduğumuz tarafın seçimi büyük önem taşıyor. Örneğin sol tarafa yatmak mide yanmasına faydalı olabilir çünkü sağ tarafa yattığımızda belirtiler daha da kötüleşir. Hamile kadınların, plasentaya giden kan akışını iyileştirebileceği ve dolaşımı iyileştirebileceği için sol tarafına yatmaları önerilir. Sol tarafınıza yatmak aynı zamanda sindirime de fayda sağlar.

Yan uyuyan insanlar geceleri sık sık hareket etme ve uyku pozisyonlarını sık değiştirme eğilimindedir. Bu durum rahat uykuyu da etkileyebilir. Bunun nedeni, vücudun ağırlığının tek kol üzerinde olması ve bunun da o koldaki kan akışını etkilemesidir. Bu da kolun uyuşmasına neden olur ve bu da bizi uykudan uyandırır. Ayrıca tek taraflı yastık izleri ve yüze uygulanan baskı da kırışıklık oluşma olasılığını artırabilir.

Cenin pozisyon

Kıvrılmış cenin pozisyonunda uyumak, daha az horlama ve sırtınıza daha az baskı gibi yan yatmaya benzer faydalar sağlayabilir. Ancak potansiyel dezavantajları da vardır. Uyurken sıkıca kıvrılmak ertesi sabah vücut sertliğine neden olabilir. Bu uyku pozisyonunda diyaframın daha az etkili çalışması nedeniyle nefes alma da bozulabilir.

Sağlıklı uyku için doğru yastık ve yatak almalısınız

Omurganın eğrilmesini önlemek için sırt üstü uyuyanların dizlerinin altına düz bir yastık koyması gerekir. Yan uyuyanların ise boyun ve boyunda herhangi bir gerginlik oluşmaması için yatağa boyun rulosu ile girmeleri tavsiye edilir.

Sağlıklı uyku aynı zamanda yatağın kalitesine de bağlıdır. Sizin için en iyi yatağı güvenilir bir yerden almalısınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.