Uzmanlar uyarıyor: Ramazan'da hızlı yemek ve büyük sofralar sağlık riskleri getiriyor

Uzmanlar uyarıyor: Ramazan'da hızlı yemek ve büyük sofralar sağlık riskleri getiriyor
Ramazan ayında büyük sofralara oturmanın ve hızlı yemek yemenin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle kan şekerindeki ani dalgalanmaların halsizlik, yorgunluk ve uyku hali oluşturabileceğini vurguluyor.

Ramazan ayında büyük sofralara oturmanın ve hızlı yemek yemenin sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken uzmanlar, özellikle kan şekerindeki ani dalgalanmaların halsizlik, yorgunluk ve uyku hali oluşturabileceğini vurguluyor.

"GÜNLÜK 10-12 BARDAK SU İÇİLMELİ"

İHA'nın haberine göre: Medicana Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzm. Dyt. Beyza Vural Öten, Ramazan'da su tüketiminin hayati önem taşıdığını belirterek, iftar ile sahur arasında günlük en az 10-12 bardak su içilmesi gerektiğini söyledi.

aw402886-03.jpg

"ÇAY VE KAHVE SU İHTİYACINI ARTIRIYOR"

Öten, çay ve kahvenin fazla tüketilmesi durumunda vücuttaki su kaybını artırdığına dikkat çekerek, “Çay ve kahve tüketirken yanında mutlaka bir bardak su içmeliyiz. Ayrıca yağlı ve baharatlı yiyecekler ile tatlı tüketimi de su ihtiyacını artırıyor. Vücut yeterince su almadığında tansiyon düşüklüğü, baş ağrısı, halsizlik ve konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor” dedi.

aw402886-04.jpg

"HIZLI YEMEK YEMEK SAĞLIK PROBLEMLERİNE YOL AÇIYOR"

Ramazan ayında hızlı ve aşırı yemek tüketmenin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini ifade eden Öten, iftarda yavaş ve dengeli beslenmenin önemine değindi.

"Düşen kan şekeri ve insülin seviyesinin ardından hızlı yemek yemek, kan şekerinde ani yükselmeye ve sonrasında ani düşüşe neden olarak halsizlik, yorgunluk ve uyku hali oluşturabiliyor. Ayrıca hızlı yemek reflü, hazımsızlık ve şişkinlik problemlerine de yol açabiliyor.”

"İFTARI SU VE ÇORBAYLA AÇIN, ARA VEREREK YİYİN"

Öten, sağlıklı bir iftar için şu önerilerde bulundu:

  • İftarı 1-2 bardak su ve bir kase çorbayla açın.
  • Ana yemeğe geçmeden önce 3-5 dakika mola verin.
  • Mideyi önce salatayla doldurun, lifli yiyecekleri önden tüketin.
  • Ağır, yağlı ve karbonhidrat içeriği yüksek yiyeceklerden kaçının.

"TATLI TERCİHİ HAFİF OLMALI"

Tatlı tüketimi konusunda da uyarılarda bulunan Öten, “Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Ayrıca ev yapımı şekersiz veya az şekerli komposto ve hoşaflar su ihtiyacını karşılamada yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.

"RAMAZAN'DA HAFİF BESLENİN, SAĞLIĞINIZI KORUYUN"

Öten, Ramazan ayında sağlıklı bir oruç süreci için hafif ve dengeli beslenmenin önemini vurgulayarak, "Ramazan’da olabildiğince hafif yiyelim, orucumuzu kaliteli tutalım" dedi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.