Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Yalancı Bahar

Yalancı Bahar

Tam 15 gün oldu yazılarıma başlayalı. Sevgili Uğur abinin bir cümlesi gururumu çok okşamıştı. Abi bizle beraber olmanızı istiyorum, çünkü okurlarımız seni soruyor, yazmanı bekliyorlar demişti. İşte bu sözler yeniden yazmama sebep oldu. Bende gururla, mutlulukla yazıyorum. Sebep olanlardan Allah razı olsun.

Sevgili Pusula okurları Evet 15 gün önce dövizdeki hareketi yazmış, düşüş yönünde Dolar ve Euro’nun gelebileceği rakamları da belirtmiştim.

Hafta sonu hem Doların hem de Euro’nun benim tahmin ettiğim rakamlarla birebir örtüştüğünü gördük. Dolar/TL’de 2,050-2,080 demiştim, doların hafta sonu 2,063 TL seviyelerine kadar düştüğünü gördük. Hafta başından beri de 2,070-2,075 seviyelerinde hareket ediyor. Euro/TL için öngörümüz 2,860-2,880 seviyeleri idi. Euro için 3,00

TL’nin altına düşer mi? tartışmaları devam ederken biz 2,860 seviyelerine kadar düşebileceğini öngördük. Hafta sonundan beri Euro/TL fiyatı da 2,850-2,870 aralığında hareket ediyor. Daha önce de yazdığım gibi havanın olumlu olması, beraberinde dövizin de düşmesine sebep oluyor. Lakin hava bozulacak olursa bunu da ilk önce döviz piyasalarındaki yükselişle görürüz. Dolar/TL’de 2,100-2,120 aralığı, Euro/TL’de 2,930-2,950 aralığına kadar yükselişler yaşanır.

Olumsuz gelişmeler ve riskleri yine belirtmek istiyorum.

-Kredi derecelendirme kuruluşlarından gelecek olan not indirimleri,

görünüm değişiklikleri.

-ABD Merkez Bankası Fed’in yapacağı faiz artırımları.

-Yumuşamış olsa da hala var olan Rusya-Ukrayna gerginliği.

-İçeride ise siyasi tansiyon ve seçimler.

Bu saydığımız gelişmeler piyasaları alt-üst etmeye yetecek gelişmelerdir. BİST(Borsa İstanbul)’de ise olumlu havanın etkisi ile 76,000 seviyeleri geçildi. Yeni hedef 80,000 olacaktır. Hava bozulursa BİST’te yeni hedef 63,000 puan seviyeleridir. Yine daha önce belirtmiş olduğum Merkez Bankasının ilk hamlesinin döviz satım ihalelerini iptal edeceğini tahmin etmiştim. TCMB günlük 40 Milyon dolarlık döviz satım ihalesini 9 Mayıstan itibaren yarıya yani 20 milyon dolara indirdi. Önümüzdeki günlerde bu olumlu havanın bozulmaması şartıyla 20 Milyon dolarlık döviz satım ihalelerinin de tamamen iptal edilmesini bekliyorum. Geçen haftanın en iyi haberi Rusya Devlet Başkanı Putin’den geldi. Putin Rusya-Ukrayna sınırında bulunan Rus askerlerinin geri çekilmesini emretti. Bununla birlikte Ukrayna’nın kuzeyinde yapılması planlanan referandumu iptal edilmesi çağrısında bulundu. Putin’den gelen bu açıklamalar dünya borsalarına alımlar getirdi. ABD borsalarında Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde yükselişler yaşandı. Dow Jones Sanayi Endeksi hafta başı açılışında tüm zamanların en yüksek seviyesi 16665,37 puanı gördü. Bu da gösteriyor ki dışarıda şimdilik hava çok iyi, borsa endeksleri de havanın iyi olmasını destekliyor. BİST (Borsa İstanbul )’da bu olumlu yapıdan nasibini alarak 76,000 seviyeleri geçildi. Yeni bir olumsuzluk yaşanmaması borsalardaki alımları destekleyebilir.

Dövizdeki düşüşlerin şimdilik sınırlı kaldığını söyleyebilirim. Çünkü TCMB bu ay yapacağı Para Piyasaları Kurulu(PPK) toplantısında faiz indirimi sinyali vermişti gelecek bir faiz indirimi dövizde ki düşüşleri sınırlayacaktır. Onun için yatırımcıların temkinli duruşunu devam ettirdiklerini görüyoruz.

Piyasalarda seçimlerden önceki olumsuz tablo dağılmışa benziyor bu gelişme dışarıya karşı iyi bir görüntü yabancı yatırımcı bunu görmüş olmalı ki sıcak parayla gelmeye devam ediyor. Burada önemli olan sıcak parayı yatırıma dönüştürebilmek; yoksa bu sıcak para gelip faizden tahvilden borsadan günlük kazançlar elde ederek piyasalar bozulunca da çıkıp gitmek için kullanılmaya devam ederse bunda ülkemizin hiçbir menfaati olmadığı gibi ülke ekonomisine vurulan bir darbe olacaktır, yine kazanan yabancı kaybeden Türk yatırımcılar olacaktır. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi son konuşmasında bir sonraki toplantıda müdahaleye hazır olduklarını ama ortak karar olarak haziran başında gelecek mayıs verilerini görüp ona göre hareket etmek istediklerini belirtti. Sadece faiz indirimi yeterli olmayabilir dedi.

Tabi bu her zaman ki gibi Draghi taktiği. Enflasyon ve parite Draghi’yi zorlamadığı sürece hareket etmeyecektir. Önemli olan zaten niceliksel gevşeme. Eğer ECB bu kararı alırsa

Dolar/TL de 2010-2030, Euro/TL de ise 2760-2790 seviyelerine kadar gerileyebiliriz. Aksi takdirde Dolar/TL de alt bandımız 2050-2080 olarak devam edecektir. Belirttiğim gibi ECB için enflasyon ve parite çok önemli.

Sonuç olarak içerde ve dışarda olumlu bir hava var ve bir süre daha devam edeceğe benziyor. Piyasalarda bir bahar havası var. Fakat bu bahar aldatıcı bahar. Ekonomi ülke içinde her şeyiyle; büyüme, istihdam, cari açık, enflasyon, kur riski ve faiz oranlarıyla birbirine bağlıdır.

Ülkede dünya ekonomisine bağlıdır. Şu an biz yabancı piyasalardaki rahatlığın kaymağını yiyoruz. Bu süreçte doğru adımlar atılmaz süreç doğru yönetilmezse acısını da biz çekeriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR