Yarım kalan hayallerini Türkiye'de gerçekleştirmeye çalışıyorlar

Yarım kalan hayallerini Türkiye'de gerçekleştirmeye çalışıyorlar
Suriye'deki iç savaşta yakınlarını kaybeden çok sayıda Suriyeli, sığındıkları Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, yarım kalan hayallerini gerçekleştirmek için çabalıyor- Saldırılarda eşini kaybeden Sureyya Coha:- "Hayata çocuklarım için tutunuyorum. Onların gele

HATAY (AA) - CEM GENCO - Ülkelerindeki iç savaşta yakınlarını kaybeden Suriyeli aileler, sığındıkları Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bir yandan yaşadıkları acı günleri unutmaya çalışırken, diğer yandan geleceklerini kurmaya çalışıyor.

Savaşta kimi eşini, kimi anne ve babasını, bazısı da sağlıklarını kaybeden Suriyeliler, can güvenlikleri için geldikleri Reyhanlı'da hayata tutunmaya çalışıyor. Suriye'de 6. yılına giren iç savaşta en ağır kayıpları veren siviller, geride kalan sevdikleriyle kendilerine kurdukları yeni yaşamlarıyla eski günlerini unutmaya çalışıyor.

Reyhanlı'da kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde barınan Suriyeli aileler günübirlik işler ve hayırseverlerin destekleriyle geçimini sağlarken, yarım kalan hayallerine ulaşmak için çaba sarf ediyor.

Hama'dan yaklaşık 9 ay önce kaçarak Reyhanlı'ya gelen 50 yaşındaki Sureyya Coha AA muhabirine yaptığı açıklamada, varil bombalı saldırılarda eşini kaybettiğini, daha sonra Türkiye'ye sığındıklarını anlattı. Coha, 4 çocuğuyla Reyhanlı'daki akrabalarının yanında kaldıklarını söyledi.

Coha, eşinden geriye tek kare fotoğraf kaldığını dile getirerek, "Hayata çocuklarım için tutunuyorum. Onların geleceklerini kurmak için Türkiye'ye geldim. Çocuklarım Reyhanlı'da yarım kalan eğitimlerine devam ediyorlar. Yaşadığım acıların tarifi ve telafisi yok. İnşallah bir gün ülkemize dönerek hiç olmaz da eşimin mezarını ziyaret edebilirim " şeklinde konuştu.

- "Türklere sonsuz teşekkür ederim"

Savaşın başladığı dönemde evine düşen varil bombasıyla hayatı altüst olan 68 yaşındaki Safi Ceyyari de hayatta olduğu için şükrettiğini ifade etti.

Eşiyle evlerinde oturdukları sırada bombalı saldırıya maruz kaldıklarını söyleyen Ceyyari, "Yaklaşık bir yılı aşkın süredir Reyhanlı'da yaşıyoruz. Varil bombası yüzünden sağ gözümü kısmen kaybettim ve vücudumun birçok bölgesinde halen şarapnel parçacıkları var. Zaman zaman şarapnel parçaları nedeniyle bacaklarımda ağrılar oluyor."dedi.

Ceyyari, kendilerine kapılarını açan Türklere sonsuz teşekkür ettiğini dile getirerek Türkiye'de bulunmaktan mutlu olduğunu belirtti.

- "Geleceğimizi yeniden inşa etmek için Reyhanlı'dayız"

Beraberindeki 6 çocuğuyla Reyhanlı'ya gelen 42 yaşındaki Meryem Radiye de iç savaşta eşini kaybettiğini anlattı.

Yakınlarıyla beraber hayatlarını sürdürmeye çalışan Radiye, "Eşim keskin nişancıların hedefi oldu, yaşamını yitirdi. 7 ay önce yaşadığım bu olay hayatımı tamamen değiştirdi. 6 çocuğumla ülkemde tutunacak dalım kalmadığı için Reyhanlı'ya geldim." diye konuştu.

- "Hayallerime Türkiye'de ulaşacağım"

Radiye'nin kızı 10 yaşındaki Gayde de Reyhanlı'da yarım kalan eğitimine devam ediyor.

Babasının acısını kalbinde taşıdığını dile getiren Gayde, "Büyüdüğümde avukat olmak istiyorum. Haksızlıkların önüne geçmek için bu hayalime inşallah Türkiye'de ulaşacağım" dedi.

Suriyeli 72 yaşındaki Halid Coha da oğluyla beraber dört yakınını savaşta kaybettiğini söyledi.

Halid Coha, 6 ay önce eşi 70 yaşındaki Cemile Coha ile Reyhanlı'ya geldiklerini anlatarak "Varil bombaları birçok Suriyeli aile gibi bizi de yıktı. Bu yaştan sonra bu acılara katlanmak zor. Yakınlarımızla sıkıntılarımızı ez aza indirmek için birbirimize destek oluyoruz." dedi.

Suriyeli 11 yaşındaki Hedil Derviş de 2 kardeşini varil bombalı saldırıda kaybettiğini belirtti. Derviş, "Onların yasını her daim tutacağız. Annem ve iki kardeşimle daha öncede Reyhanlı'ya yerleşen yakınlarımızın yanına geldik. Burada her türlü imkanımız var. Suriye'de yaşadığımız acı günlerin telafisini yapamasak da geleceğimizi yeniden inşa etmek için Reyhanlı'dayız. " şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.