Veli Tolu

Veli Tolu

Yaşananlar Yaşadıklarımız ve Yaşayacaklarımız-2

Yaşananlar Yaşadıklarımız ve Yaşayacaklarımız-2

Dün yazdıklarımıza devam edelim.

 

Hindistan’da yaşanan değiştirme-dönüştürme projesi sadece Ahmet Han ile kalsa iyi.

 

İngilizler Hindistan’a girdiğinde sadece 21 yaşında olan ve Seyyid Ahmet Han’ın medresesini kurduğu 1864 yılında yani işgalden henüz 6 yıl sonra Sialkot'ta bölge idare mahkemesinde henüz basit bir memur olarak göreve başlayan bıyıkları bile terlememiş tap taze bir genç daha sürülecektir sahaya.4 yıl süren memuriyetindeki ilişkileri onun fikri alt yapısını da oluşturacaktır.

 

Adı Ahmet olan bu genç Kadiyan’da yerel gazetelerde makaleler yazarak başlayacaktır işe. Yazıları İngiliz zulmü altında ezilen Müslümanlarda büyük bir heyecan ve beğeni uyandıracaktır. Ardından yazdığı eserin ilk cildinde kendisinin dini yenilemek üzere görevlendirilen bir müceddid olduğunu ileri sürecektir. Bir tepki ile karşılaşmaması üzerine ilerleyen ciltlerde vahiy aldığını ilan ediverecektir.

 

Ahmet artık Şeyh Ahmet’tir ve her geçen gün kalabalıklaşan cemaatinden biat almaktadır. Biat dediysek öyle ucuz da değil. Bırakın 5 vakit namazı teheccüd namazını kılma sözünü bile kapsayan bir biat.

 

Bir süre sonra Şeyh Ahmet hem Mehdi hem de Mesih olduğunu açıklayacaktır. Kendisine yine hiçbir itiraz gelmemesi üzerine Artık Gulamlık’a yükselmeye karar vermiştir. 1902 yılına gelindiğinde o bir nebi ve resul’dür ve Şey Gulam Ahmet olmuştur

 

Şey Gulam Ahmet etrafına topladığı Müslümanları öyle bir çizgiye getirmiştir ki Allah’ın ayetleri ve İslam’ın temel esasları karşısında bile Şeyh Gulam Ahmet’in söyledikleri tercih edilmeye başlanmıştır.

 

Bildiğiniz gibi Hac yapmak İslam’ın beş şartından birisidir.

 

Bir gün Kadiyan’da bulunan mescidinin Beytullah’la denk olduğunu söyleyiverdi. Arap çöllerini aşıp hacca gitmek yerine gelin Kadiyan’da benim mescidimi ziyaret edin dedi. Bağlıları da o söylüyorsa doğrudur diyerek hac için artık Kâbe yerine Kadiyan’a gitmeye başladı.

 

Artık zamanı gelmiş olmalı ki İngilizlerin en çok işine yarayacak ve Şeyh Seyyid Ahmet’le yaptıklarını aynı kapıda buluşturacak öldürücü darbeyi vuruverdi: Cihat kaldırılmıştır ve İngilizler dünya işlerini Müslümanlardan daha iyi bilir. O halde bana itaat eder gibi onlara da itaat edin.

 

Başlarken tarih gören gözler için tekerrürden ibaret diye başlamıştık.

 

Evet, tekerrür eden o kadar çok şey var ki. Sadece zaman, mekân ve aktörler değişiyor. Uygulanan metotlar ise hep aynı.

 

Gelin isterseniz yazının bundan sonrasını siz tamamlayın. Bu tarihi olaylarda anlatılan gerçekler birer elbise olsun ve siz yaşadığımız olaylarda aktörlerini bulup giydirin.

 

Kısaca söylemek gerekirse: aslında batı cephesinde yeni bir şey yok.

 

Yaşanmaktadır yaşanmakta olan ve yaşanacaktır dünde yaşanan demek en gözeli olsa gerek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Veli Tolu Arşivi
SON YAZILAR